Unikaj tego przy kiszeniu ogórków. Konsekwencje dla zdrowia będą poważne

Ogórki kiszone
Unikaj tego przy kiszeniu ogórków. Konsekwencje dla zdrowia mogą być poważne
Źródło: Liudmila Chernetska/GettyImages
Trwa sezon na ogórki, w związku z czym wiele z nas decyduje się na zrobienie z nich przetworów. W formie kiszonej są one doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek i innych dań. Należy jednak pamiętać, że powinno się to robić w sposób przemyślany. Nie każdy pojemnik nadaje się przecież do kiszenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na idealne ogórki małosolne
Przepis na idealne ogórki małosolne
Przepis na idealne ogórki małosolne
Źródło: Dzień Dobry TVN

Takie pojemniki nie nadają się do kiszenia ogórków

Gdy na bazarach pojawiają się świeże ogórki od rolników, wiele osób decyduje się na przygotowanie z nich pysznych, domowych przetworów. W końcu zimą, gdy będzie zdecydowanie mniej świeżych warzyw w sklepach, przyjemnie będzie otworzyć słoik kiszonych ogórków i dodać je do sałatki czy położyć na kanapce. Ale uwaga, podczas czynności kiszenia można popełnić fatalny błąd, który może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia wszystkich, którzy będą potem raczyć się tym smakołykiem.

W mediach społecznościowych często natrafić można na posty, pokazujące, jak kisić ogórki w plastikowych butelkach po napojach i różnorodnych pojemnikach. Każdego roku powoduje to zażarte dyskusje, gdyż wiele osób jest zdania, że takie postępowanie może być niebezpieczne. Jedną z nich jest Sylwia Panek, prowadząca na Instagramie profil o zdrowym stylu życia, która niedawno ostrzegła przed tym swoich obserwatorów.

- Nie kiście w plastikowych butelkach, ani woreczkach strunowych! To nie są produkty do tego przeznaczone - napisała w poście.

Kiszenie ogórków w plastiku może mieć konsekwencje dla zdrowia

Zdaniem influencerki kiszenie ogórków w plastikowych naczyniach może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. - Badania pokazują, że takie zachowania zwiększają ilość substancji uwalnianych z tworzywa do naszej żywności. Jeśli robicie kiszonki czy inne przetwory własnoręcznie, to chyba chcecie wiedzieć, co jecie i zależy Wam, żeby to była zdrowa żywność, prawda? - czytamy na jej profilu.

W czym zatem umieścić tego typu wyroby? Okazuje się, że najlepsze do tego będą pojemniki stosowane w dawnych czasach przez nasze babcie. - Dlatego do domowych przetworów najlepiej wybierać szkło (ewentualnie jeśli takie macie to fajne są też naczynia ceramiczne) - podsumowuje w swoim poście Sylwia Panek. Twórczyni internetowa zaleca też słoiki z czystymi metalowymi pokrywkami, bez śladów rdzy. Plastikowe wieczka to zły pomysł, gdyż nie można ich wyparzyć, co zwiększa ryzyko psucia się żywności.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Regina Łukasiewicz

Źródło: Instagram/ @wzdrowymdomu

Źródło zdjęcia głównego: Liudmila Chernetska/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości