Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takie pojemniki nie nadają się do kiszenia ogórków
Gdy na bazarach pojawiają się świeże ogórki od rolników, wiele osób decyduje się na przygotowanie z nich pysznych, domowych przetworów. W końcu zimą, gdy będzie zdecydowanie mniej świeżych warzyw w sklepach, przyjemnie będzie otworzyć słoik kiszonych ogórków i dodać je do sałatki czy położyć na kanapce. Ale uwaga, podczas czynności kiszenia można popełnić fatalny błąd, który może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia wszystkich, którzy będą potem raczyć się tym smakołykiem.
W mediach społecznościowych często natrafić można na posty, pokazujące, jak kisić ogórki w plastikowych butelkach po napojach i różnorodnych pojemnikach. Każdego roku powoduje to zażarte dyskusje, gdyż wiele osób jest zdania, że takie postępowanie może być niebezpieczne. Jedną z nich jest Sylwia Panek, prowadząca na Instagramie profil o zdrowym stylu życia, która niedawno ostrzegła przed tym swoich obserwatorów.
- Nie kiście w plastikowych butelkach, ani woreczkach strunowych! To nie są produkty do tego przeznaczone - napisała w poście.
Kiszenie ogórków w plastiku może mieć konsekwencje dla zdrowia
Zdaniem influencerki kiszenie ogórków w plastikowych naczyniach może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. - Badania pokazują, że takie zachowania zwiększają ilość substancji uwalnianych z tworzywa do naszej żywności. Jeśli robicie kiszonki czy inne przetwory własnoręcznie, to chyba chcecie wiedzieć, co jecie i zależy Wam, żeby to była zdrowa żywność, prawda? - czytamy na jej profilu.
W czym zatem umieścić tego typu wyroby? Okazuje się, że najlepsze do tego będą pojemniki stosowane w dawnych czasach przez nasze babcie. - Dlatego do domowych przetworów najlepiej wybierać szkło (ewentualnie jeśli takie macie to fajne są też naczynia ceramiczne) - podsumowuje w swoim poście Sylwia Panek. Twórczyni internetowa zaleca też słoiki z czystymi metalowymi pokrywkami, bez śladów rdzy. Plastikowe wieczka to zły pomysł, gdyż nie można ich wyparzyć, co zwiększa ryzyko psucia się żywności.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ogórki kiszone - przepisy na tradycyjne, ostre i kruche. Jak je zrobić? Dlaczego czasami są puste w środku?
- Jak długo można przechowywać kiszone ogórki? Sprawdź, co zrobić, żeby się nie zepsuły
- Zastosuj ten oprysk, a ochronisz ogórki przed szkodnikami. Składniki na pewno masz w domu
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram/ @wzdrowymdomu
Źródło zdjęcia głównego: Liudmila Chernetska/GettyImages