Jak przygotować zdrowe i smaczne kiszonki we własnej kuchni? Nadadzą się nie tylko ogórki i kapusta

Marcin Kisielewski
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co można kisić zimą?
Co można kisić zimą?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Kiszonki doskonale wpływają na samopoczucie, a przy okazji wyśmienicie smakują. Fermentowane produkty, które z łatwością można przygotować we własnej kuchni, to nie tylko popularne ogórki i kapusta. Równie apetyczne i zdrowe mogą okazać się kiszone owoce z dodatkiem kwiatów czy aromatycznych przypraw. W Dzień Dobry TVN przekonywał o tym nauczyciel fizyki i informatyki w Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, Marcin Kisielewski.

Marcin Kisielewski - pasjonat kiszonek

Marcin Kisielewski to nauczyciel fizyki i informatyki, który swój wolny czas poświęca sztuce kiszenia rozmaitych produktów. Kulinarne eksperymenty to w jego ocenie wyjątkowa pasja, która każdego dnia pozwala odkrywać oryginalne smaki i aromaty.

- Najczęściej w Polsce kisimy właśnie ogórki i kapustę pod koniec lata bądź na początku jesieni, czasami jeszcze buraki na barszcz wigilijny, natomiast można kisić praktycznie wszystko - zapewnił ekspert, jako przykład wskazując fermentowane owoce, takie jak jabłka, czereśnie czy wiśnie.

Na liście zdrowych specjałów przygotowywanych przez Marcina Kisielewskiego znalazły się również kiszone rośliny korzeniowe, w tym wężymord i topinambur, a także melon z cynamonem i goździkami.

Kiszony melon z przyprawami - przepis

Zdaniem doświadczonego pasjonata kiszonek, miodowy melon poddany procesowi fermentacji stanowi nie lada atrakcję dla smakoszy, gustujących w nietuzinkowych przekąskach. Przygotowanie specjału zajmuje niewiele czasu, nie wymaga też od kucharza zaawansowanych umiejętności. Aby cieszyć się nieprzeciętnym smakiem kiszonki, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i półlitrowy słoik.

Składniki na kiszonego melona z przyprawami:

  • Miodowy melon (twardy);
  • 2 ząbki czosnku;
  • liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • laska cynamonu;
  • płaska łyżeczka soli;
  • woda.

Przygotowanie kiszonego melona z przyprawami:

  1. Melona ze skórką przecinamy wzdłuż, dzieląc go na dwie połówki. Za pomocą łyżki wydrążamy pestki i miękki miąższ.
  2. Tak przygotowany owoc kroimy na plastry około 1 cm grubości, które następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
  3. Na dnie słoika umieszczamy obrany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe (kilka sztuk, zgodnie z upodobaniami) i laskę cynamonu.
  4. Naczynie wypełniamy po brzegi kawałkami melona.
  5. Dodajemy sól.
  6. Zalewamy wodą i szczelnie zakręcamy. Po 5-6 dniach kiszony melon jest gotowy do spożycia.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości