Marcin Kisielewski - pasjonat kiszonek
Marcin Kisielewski to nauczyciel fizyki i informatyki, który swój wolny czas poświęca sztuce kiszenia rozmaitych produktów. Kulinarne eksperymenty to w jego ocenie wyjątkowa pasja, która każdego dnia pozwala odkrywać oryginalne smaki i aromaty.
- Najczęściej w Polsce kisimy właśnie ogórki i kapustę pod koniec lata bądź na początku jesieni, czasami jeszcze buraki na barszcz wigilijny, natomiast można kisić praktycznie wszystko - zapewnił ekspert, jako przykład wskazując fermentowane owoce, takie jak jabłka, czereśnie czy wiśnie.
Na liście zdrowych specjałów przygotowywanych przez Marcina Kisielewskiego znalazły się również kiszone rośliny korzeniowe, w tym wężymord i topinambur, a także melon z cynamonem i goździkami.
Kiszony melon z przyprawami - przepis
Zdaniem doświadczonego pasjonata kiszonek, miodowy melon poddany procesowi fermentacji stanowi nie lada atrakcję dla smakoszy, gustujących w nietuzinkowych przekąskach. Przygotowanie specjału zajmuje niewiele czasu, nie wymaga też od kucharza zaawansowanych umiejętności. Aby cieszyć się nieprzeciętnym smakiem kiszonki, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i półlitrowy słoik.
Składniki na kiszonego melona z przyprawami:
- Miodowy melon (twardy);
- 2 ząbki czosnku;
- liście laurowe;
- ziele angielskie;
- laska cynamonu;
- płaska łyżeczka soli;
- woda.
Przygotowanie kiszonego melona z przyprawami:
- Melona ze skórką przecinamy wzdłuż, dzieląc go na dwie połówki. Za pomocą łyżki wydrążamy pestki i miękki miąższ.
- Tak przygotowany owoc kroimy na plastry około 1 cm grubości, które następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na dnie słoika umieszczamy obrany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe (kilka sztuk, zgodnie z upodobaniami) i laskę cynamonu.
- Naczynie wypełniamy po brzegi kawałkami melona.
- Dodajemy sól.
- Zalewamy wodą i szczelnie zakręcamy. Po 5-6 dniach kiszony melon jest gotowy do spożycia.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Tradycyjna kuchnia z kaszą w roli głównej. Zdrowe, bezmięsne przepisy
- Panna Chirurg w męskim świecie. "Było przekonanie, że kobiety nie nadają się do tej pracy"
- Ginące zawody. "Te usługi będą coraz trudniej dostępne i coraz droższe"
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN