Materiał promocyjny

Tradycyjna kuchnia z kaszą w roli głównej. Zdrowe, bezmięsne przepisy

Przepisy z kaszą w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kasza, zarówno gryczana, jaglana jak i pęczak, jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie mogą znaleźć się w naszej kuchni. Dzięki mnogości jej rodzajów, niemal każdy znajdzie taką, która będzie mu odpowiadać. Przepisy Pawła Ochmana przekonają nawet najbardziej uprzedzoną do kaszy osobę.

Gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą (zawijoki janowickie)

Składniki na gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą:

  • 400 g kaszy jaglanej;
    • 1 duża główka białej kapusty;
      • 10 ziaren ziela angielskiego lub 1 łyżka mielonego;
        • 3 duże cebule;
          • 500 g kiszonej kapusty;
            • olej rzepakowy do smażenia;
              • sól i pieprz.

                Jak przygotować gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą:

                1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i gotować, aż liście będą miękkie i same odchodzić. Zdejmować liście i ścinać grube nerwy.
                  1. Kaszę przepłukać gorącą wodą 3 razy. Wsypać do garnka, wlać 750 ml wody (3 szklanki).
                    1. Dodać 1 łyżeczkę soli Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia.
                      1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Ziele zmielić w młynku lub ugnieść w moździerzu.
                        1. Kapustę drobno posiekać, dodać do kaszy wraz z cebulą, zielem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Nakładać farsz na liście i ściśle zwijać.
                          1. Dno podłużnego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Układać ściśle zawijoki.
                            1. Przykryć liśćmi kapusty. Wlać tyle wody, by przykryła zawijoki.
                              1. Gotować na średnim ogniu przez 45 minut. Wystudzić i wylać wodę.
                                1. Zawijoki odsmażać na oleju rzepakowym na rumiano z obu stron.

                                  Ziemniaczane pierogi z kaszą i tofu (pymchy)

                                  Składniki na ziemniaczane pierogi z kaszą i tofu

                                  Składniki na farsz:

                                  • 100 g kaszy gryczanej palonej;
                                    • 360 g naturalnego tofu;
                                      • 1 pęczek natki pietruszki;
                                        • 5 łyżek soku z cytryny;
                                          • 1 pęczek szczypiorku;
                                            • 1 pęczek koperku;
                                              • sól i pieprz.

                                                Składniki na ciasto:

                                                • 1 kg mączystych ziemniaków;
                                                  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej + do podsypywania.

                                                    Jak przygotować ziemniaczane pierogi z kaszą i tofu:

                                                    Farsz:

                                                    1. Tofu zmiksować z sokiem cytrynowy,. Dodać drobno posiekany szczypiorek, natkę i koperek.
                                                      1. Kaszę wsypać do garnka, wlać ¾ szklanki wody i dodać szczyptę soli. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut.
                                                        1. Odstawić do wystudzenia i połączyć z tofu. Doprawić solą i pieprzem.
                                                          1. Odstawić do lodówki na 2 godziny.

                                                            Pymchy:

                                                            1. Ciasto ziemniaczane: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i wyrobić szybko ciasto.
                                                              1. Podsypując blat, wałkować ciasto na grubość kilku mm. Wykrawać kółka szklanką. Nakładać farsz, sklejać, jak pierogi.
                                                                1. Na patelnię wlać olej rzepakowy w takiej ilości, by warstwa miała około 1 cm. Smażyć z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Podawać z sosem grzybowym.

                                                                  Grzybowa z pęczakiem (jacznik)

                                                                  Składniki na grzybową z pęczakiem:

                                                                  • 200 g pęczaku;
                                                                    • 50 g suszonych grzybów;
                                                                      • ½ główki małego selera;
                                                                        • mały pęczek natki pietruszki;
                                                                          • 2 liście laurowe;
                                                                            • 2 duże marchewki;
                                                                              • 1 korzeń pietruszki;
                                                                                • 1 duża cebula;
                                                                                  • 3 ziarna ziela angielskiego;
                                                                                    • 3 łyżki oleju rzepakowego;
                                                                                      • sól i pieprz.

                                                                                        Jak przygotować grzybową z pęczakiem:

                                                                                        1. Grzyby namoczyć w litrze zimnej wody przez 5 godzin.
                                                                                          1. Marchew, cebulę, selera i pietruszkę pokroić w mała kostkę. W garnku rozgrzać olej i włożyć warzywa oraz sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut.
                                                                                            1. Dodać grzyby wraz z płynem, w którym się moczyły oraz liście laurowe, ziele angielskie. Wlać 2 litry wody. Gotować na małym ogniu przez pół godziny.
                                                                                              1. Dodać przepłukany zimną wodą pęczak i gotować jeszcze 30 minut. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

                                                                                                Czekoladowe ciasto z kaszy manny (czekoladowy kaszak)

                                                                                                Składniki na czekoladowe ciasto z kaszy manny

                                                                                                Ciasto:

                                                                                                • 150 g margaryny;
                                                                                                  • 100 g cukru pudru;
                                                                                                    • 2 łyżki roślinnej śmietany;
                                                                                                      • 350 g mąki pszennej tortowej.

                                                                                                        Czekoladowa masa:

                                                                                                        • 150 g margaryny;
                                                                                                          • 100 g cukru pudru;
                                                                                                            • 2 łyżki roślinnej śmietany;
                                                                                                              • 350 g mąki pszennej tortowej;
                                                                                                                • Na czekoladową masę;
                                                                                                                  • 200 g kaszy manny;
                                                                                                                    • 150 g margaryny;
                                                                                                                      • 1 litr mleka roślinnego (sojowe, owsiane);
                                                                                                                        • 2 czekolady wegańskie ok. 70% po 100 g;
                                                                                                                          • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego;
                                                                                                                            • 2 łyżki przyprawy piernikowej;
                                                                                                                              • 100 g cukru;
                                                                                                                                • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

                                                                                                                                  Jak przygotować czekoladowe ciasto z kaszy manny:

                                                                                                                                  Ciasto:

                                                                                                                                  • Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysto. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
                                                                                                                                    • Ciasto wałkować na grubość kilku mm na papierze do pieczenia. Wykrawać herbatniki o wymiarach około 5 na 5 cm. 
                                                                                                                                      • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut (do lekkiego zrumienienia), w 180°C. grzanie góra/dół, środkowa półka. 
                                                                                                                                        • Wystudzić.

                                                                                                                                          Czekoladowa masa:

                                                                                                                                          1. Do garnka wlać mleko, dodać cukier, przyprawę piernikową, margarynę i wanilię. Podgrzewać do zagotowania.
                                                                                                                                            1. Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. 
                                                                                                                                              1. Powoli dodawać kaszę, ciągle mieszając. 
                                                                                                                                                1. Gotować na małym ogniu około 3 minuty, ciągle mieszając aż kasza zgęstnieje. Dodać ekstrakt pomarańczowy i wymieszać
                                                                                                                                                  1. Formę o wymiarach około 25 na 35 c wyłożyć herbatnikami. Wylać masę, wyrównać wierzch, ułożyć wierzchnią warstwę herbatników. 
                                                                                                                                                    1. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Posypać cukrem pudrem.

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Autor: Paweł Ochman

                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości