Materiał promocyjny

Proste i ciekawe przystawki karnawałowe Aleksandry Juszkiewicz

Zdrowe i pyszne przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
Karnawał dla niektórych oznacza okazję do organizacji hucznych imprez, a dla innych do spotkań w kameralnym gronie. Niezależnie, do której z tych grup należycie, warto zapoznać się z przepisami Aleksandry Juszkiewicz. Dzięki nim bez zbędnego wysiłku usatysfakcjonujecie nawet najbardziej wymagających gości.

Placki z kaszy gryczanej z musem koperkowym chrzanem i czarnuszką

Składniki na placki z kaszy gryczanej z musem koperkowym chrzanem i czarnuszką

  • 150 g kaszy gryczanej;
    • 1 łyżka bułki tartej;
      • 1 czubata łyżka mąki gryczanej;
        • 2 jaja;
          • pęczek koperku;
            • 200 g naturalnego serka do smarowania;
              • 100 ml słodkiej śmietanki;
                • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka;
                  • 1 łyżka czarnuszki;
                    • Olej rzepakowy do smażenia;
                      • Sól, pieprz.

                        Jak przygotować placki z kaszy gryczanej z musem koperkowym chrzanem i czarnuszką

                        1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
                          1. Następnie dodaj dwa jaja, mąkę gryczaną, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
                            1. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj po łyżce masy gryczanej. Placuszki smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
                              1. W suchej misce ubij bardzo mocno schłodzoną śmietanę. Do gotowej bitej śmietany dodaj serek naturalny i dokładnie wymieszaj. Koperek dokładnie posiekaj i dodaj do masy.
                                1. Na końcu dodaj chrzan, czarnuszkę, sól oraz pieprz i dokładnie połącz składniki.
                                  1. Gotowy dip wyłóż na placuszki gryczane i udekoruj zieleniną.

                                    Sałatka z grillowanym halloumi, szpinakiem i boczniakami na sosie sojowym

                                    Składniki na sałatkę z grillowanym halloumi, szpinakiem i boczniakami na sosie sojowym

                                    • 2 opakowania sera halloumi;
                                      • opakowanie szpinaku baby;
                                        • 4 łyżki kaparów;
                                          • 2 grejpfruty;
                                            • 200 g boczniaków;
                                              • 4 łyżki sosu sojowego;
                                                • 3 łyżki masła;
                                                  • sól, pieprz.

                                                    Jak przygotować sałatkę z grillowanym halloumi, szpinakiem i boczniakami na sosie sojowym

                                                    1. Boczniaki pokrój w paseczki.
                                                      1. Na patelni rozpuść masło i podsmażaj na nim boczniaki aż nabiorą złotego koloru.
                                                        1. Pod koniec smażenia wlej sos sojowy i duś razem jeszcze przez 3-4 minuty.
                                                          1. Grejpfrut obierz i wyfiletuj miąższ.
                                                            1. Ser pokrój na 0,5 cm plastry i usmaż je z każdej strony na rozgrzanej suchej patelni. Halloumi musi mieć złoto brązowy kolor.
                                                              1. Na spory półmisek wyłóż umyty szpinak i kolejno wykładaj przygotowane wcześniej składniki: boczniaki, grejpfruty, halloumi i kapary.
                                                                1. Sałatkę możesz polać oliwą z oliwek lub dowolnym winegretem.

                                                                  Tatar ze śledzia na grzankach

                                                                  Składniki na tatara ze śledzia na grzankach

                                                                  • 300 g śledzi skandynawskich (różowe w oleju);
                                                                    • 50 g twardych ciasteczek korzennych/owsianych;
                                                                      • 30 g rodzynek;
                                                                        • 50 ml rumu;
                                                                          • 1 awokado;
                                                                            • 1 twarde jabłko;
                                                                              • 2 łyżeczki czarnuszki;
                                                                                • 2 papryczki chili;
                                                                                  • sól i pieprz do smaku.

                                                                                    Składniki na winegret

                                                                                    • pęczek kopru;
                                                                                      • 2 ząbki czosnku;
                                                                                        • 2 łyżki musztardy;
                                                                                          • sok wyciśnięty z ½ cytryny;
                                                                                            • 2 łyżki miodu;
                                                                                              • 200 ml oleju rzepakowego;
                                                                                                • szczypta soli i pieprzu.

                                                                                                  Jak przygotować tatara ze śledzia na grzankach

                                                                                                  1. W rondelku umieść rodzynki i rum, zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez parę minut, do momentu, aż rodzynki będą miękkie. Odcedź.
                                                                                                    1. Przygotuj winegret: koper i czosnek bardzo drobno zsiekaj, dodaj musztardę, sok z cytryny, miód i za pomocą trzepaczki połącz dokładnie składniki.
                                                                                                      1. Następnie, ciągle energicznie mieszając, wlewaj małą stróżką olej. Cały proces możesz wykonać w blenderze kielichowym.
                                                                                                        1. Winegret dopraw solą i pieprzem do smaku.
                                                                                                          1. Śledzie wyłóż na ręcznik papierowy i wytrzyj z oleju, następnie posiekaj na drobną kostkę (5x5 mm).
                                                                                                            1. Do śledzia dodaj jabłko, pokrojone w równie drobną kostkę.
                                                                                                              1. Miękkie rodzynki zsiekaj i dodaj do śledzia. Wlej ½ porcji winegretu i dokładnie wymieszaj składniki.
                                                                                                                1. Jeżeli śledź nadal jest zbyt suchy dodaj tyle sosu, by sałatka była soczysta.
                                                                                                                  1. Na sam koniec dodaj pokrojone w średniej wielkości awokado. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                    1. Tatara przed podaniem posyp pokruszonymi ciasteczkami, czarnuszką i pokrojoną w bardzo cienkie paseczki papryczką chili (bez pestek).

                                                                                                                      Mini frittaty z gorgonzolą, gruszką i ziemniakami i cytrynowym miodem

                                                                                                                      Składniki na mini frittaty z gorgonzolą, gruszką i ziemniakami i cytrynowym miodem

                                                                                                                      • 4 jajka;
                                                                                                                        • 100 ml słodkiej śmietanki;
                                                                                                                          • 1 duży ziemniak;
                                                                                                                            • 1 gruszka;
                                                                                                                              • 100 g gorgonzoli łagodnej;
                                                                                                                                • sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy;
                                                                                                                                  • 1 łyżka płynnego miodu;
                                                                                                                                    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej;
                                                                                                                                      • sól, pieprz;
                                                                                                                                        • olej do posmarowania foremek.

                                                                                                                                          Jak przygotować mini frittaty z gorgonzolą, gruszką i ziemniakami i cytrynowym miodem

                                                                                                                                          • Ziemniaka obierz, ugotuj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
                                                                                                                                            • Gruszkę rozkrój na pół, usuń gniazda nasienne i również pokrój w średniej wielkości kostkę.
                                                                                                                                              • Pokrojoną gruszkę przełóż do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak by każdy kawałek był pokryty skrobią.
                                                                                                                                                • Do gruszki wrzuć kawałki ziemniaka, przemieszaj składniki i wykładaj po łyżce do wysmarowanej olejem foremki do babeczek.
                                                                                                                                                  • Na każdą porcję rozłóż kawałki gorgonzoli.
                                                                                                                                                    • W sporej misce dokładnie roztrzep jaja ze śmietanką, dodaj gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj.
                                                                                                                                                      • Gotową masą zalej każdą porcję i wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
                                                                                                                                                        • Upieczone frittaty wyłóż na talerz i polej ponczem zrobionym z soku pomarańczowego i miodu.

                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                          Autor: Aleksandra Juszkiewicz

                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana