Ciasto rurociąg - przepis na wyjątkowy deser

ciastka rurki
Przepis na ciasto rurociąg
Źródło: Tereza Hanoldova/Getty Images
Desery o nietypowych nazwach to nasza specjalność. Tym razem przedstawiamy rurociąg, czyli proste, pyszne ciasto, które nie potrzebuje piekarnika, by móc powstać.

Ciasto rurociąg

Domowe ciasto zazwyczaj kojarzy się z pieczeniem, ale na przykład taki sernik na zimno nie ma nic wspólnego z piekarnikiem, a nie można mu odmówić bycia ciastem. Podobnie jest z rurociągiem. Jego nazwa nawiązuje oczywiście do obecności rurkowych ciastek, a sam deser jest pyszny i oryginalny, więc zdecydowanie warto go zrobić. Jak przygotować ciasto rurociąg? Przepis na rurociąg jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Kuchnia Andrzeja Polana

14329173_pizza-a-la-polan_480P
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Ciasto rurociąg - przepis

Składniki (na dużą blachę):

  • 400 g rurek nadziewanych kremem czekoladowym, śmietankowym lub orzechowym,
  • 400 g kwadratowych herbatników,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • opakowanie śmietan-fixsu,
  • 200 g masy kajmakowej,
  • kakao do posypania.

Jak zrobić ciasto rurociąg?

  1. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru. Następnie małymi porcjami, ciągle mieszając, dodawać mascarpone i dokładnie połączyć.
  2. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłożyć połowę kremu śmietankowego.
  3. Następnie ułożyć rurki z kremem, najlepiej w dwóch rzędach obok siebie. Przykryć je drugą porcją kremu, a na to znów ułożyć herbatniki.
  4. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać kakao.
  5. Ciasto odstawić do lodówki i trzymać je tam od czterech do pięciu godzin, aby się dobrze schłodziło.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości