Przepis na ciasto dziwak
Poniższy przepis zawiera całkiem sporo etapów, dlatego przygotowanie dziwaka jest nieco pracochłonne. Jednak to, jak smakuje, jest nagrodą za cały podjęty wysiłek.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Składniki na ciasto:
- szklanka cukru pudru,
- 4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka amoniaku,
- 15 dkg margaryny lub masła,
- 3 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 2 łyżki śmietany
Składniki na krem:
- 2 Łyżki kakao,
- 2 szklanki mleka,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 25 dkg masła,
- 2 żółtka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego,
- 1 słoik powideł.
Składniki na polewę:
- 4 łyżki kakao,
- 4 łyżki margaryny,
- 4 łyżki wody,
- 4 łyżki cukru pudru.
Ciasto dziwak - przygotowanie krok po kroku
- Śmietanę wymieszać z amoniakiem. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto.
- Powstałe ciasto podzielić na 4 części.
- Rozwałkować każdą część, wyłożyć na blaszki i piec każdą osobno w 180 st.C przez około 20 minut, na złoty kolor.
- Upieczone placki zostawić do wystygnięcia.
- Z pół litra mleka odlać pół szklanki i wymieszać w nim kaszę mannę i żółtka.
- Resztę mleka zagotować, wlać do niego pozostałe mleko z żółtkami i kaszą.
- Gotować kilka minut i cały czas mieszać, aż masa zacznie się ponownie gotować. Następnie ostudzić.
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem niemal na puch. Cały czas miksując, dodawać po łyżce masy.
- Masę podzielić na dwie części.
- Do jednej części dodać olejek pomarańczowy, a do drugiej kakao. Wymieszać.
- Przekładanie: Pierwszy placek posmarować powidłem. Przykryć drugim plackiem. Ten posmarować jasną masą z olejkiem i przykryć trzecim plackiem. Ten posmarować masą z kakaem.
- Polewa: Wszystkie składniki wymieszać, gotować na małym ogniu do zagotowania. Polać nią placek. Można posypać wiórkami kokosowymi czy dowolnymi, wybranymi dodatkami.
Zobacz także:
- Kakory - prosty przepis z Suwalszczyzny
- Brzdąc wielkopolski - przepis na pyszne i proste ciasto
- Pierekaczewnik - przepis na tradycyjne danie tatarskie
Zobacz wideo: Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: uwielbiam.pl
Źródło zdjęcia głównego: vinicef/Getty Images
podziel się: