Z okazji dnia dziwaka, przepis na ciasto dziwaka

Mężczyzna kładzie kolejny placek ciasta
Ciasto dziwak
Źródło: vinicef/Getty Images
W sieci znaleźć można kilka propozycji na ciasta o nazwie dziwak. Tak już chyba jest, gdy przygotowujące deser osoby decydują się na nietypowe połączenia smaków i szukają dla niego nazwy. Poznaj wybrany przez nas przepis na dziwaka krok po kroku.

Przepis na ciasto dziwak

Poniższy przepis zawiera całkiem sporo etapów, dlatego przygotowanie dziwaka jest nieco pracochłonne. Jednak to, jak smakuje, jest nagrodą za cały podjęty wysiłek.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Składniki na ciasto:

  • szklanka cukru pudru,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka amoniaku,
  • 15 dkg margaryny lub masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na krem:

  • 2 Łyżki kakao,
  • 2 szklanki mleka,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 25 dkg masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki olejku pomarańczowego,
  • 1 słoik powideł.

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki margaryny,
  • 4 łyżki wody,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Ciasto dziwak - przygotowanie krok po kroku

  • Śmietanę wymieszać z amoniakiem. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto.
  • Powstałe ciasto podzielić na 4 części.
  • Rozwałkować każdą część, wyłożyć na blaszki i piec każdą osobno w 180 st.C przez około 20 minut, na złoty kolor.
  • Upieczone placki zostawić do wystygnięcia.
  • Z pół litra mleka odlać pół szklanki i wymieszać w nim kaszę mannę i żółtka.
  • Resztę mleka zagotować, wlać do niego pozostałe mleko z żółtkami i kaszą.
  • Gotować kilka minut i cały czas mieszać, aż masa zacznie się ponownie gotować. Następnie ostudzić.
  • Margarynę utrzeć z cukrem pudrem niemal na puch. Cały czas miksując, dodawać po łyżce masy.
  • Masę podzielić na dwie części.
  • Do jednej części dodać olejek pomarańczowy, a do drugiej kakao. Wymieszać.
  • Przekładanie: Pierwszy placek posmarować powidłem. Przykryć drugim plackiem. Ten posmarować jasną masą z olejkiem i przykryć trzecim plackiem. Ten posmarować masą z kakaem.
  • Polewa: Wszystkie składniki wymieszać, gotować na małym ogniu do zagotowania. Polać nią placek. Można posypać wiórkami kokosowymi czy dowolnymi, wybranymi dodatkami.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy

Źródło: x-news
podziel się:

Pozostałe wiadomości