Przepisy kulinarne

Brownie z garam masalą. Prosty przepis na rozgrzewający deser

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Aromatyczne brownie garam masala

Brownie, czyli ciasto pełne czekolady. Publikowaliśmy już różne wersje przepisu na ten deser, ale ten jest zupełnie inny i w pewnym sensie sezonowy. Brownie z garam masalą to intensywny, nieco rozgrzewający smak i aromat, doskonały jesienią i zimą.

Brownie z garam masalą

Garam masala to aromatyczna, indyjska przyprawa korzenna stworzona dzięki połączeniu kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu czarnego, kardamonu oraz liścia laurowego, goździków, cynamonu, pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej. Taki miks pogłębia smak każdej potrawy, w której się znajdzie. Nie inaczej jest w przypadku tego pysznego brownie. Poniższy przepis jest banalnie prosty, a efekt przepyszny. Ma też właściwości rozgrzewające, w końcu garam masala to w hindi dosłownie "gorące przyprawy".

Dlaczego warto jeść azjatyckie dania
Dlaczego warto jeść azjatyckie dania Kuchnia azjatycka to bardzo szeroki temat, obejmujący wiele regionów i smaków. Przyjęło się mówić, że ogólnie jest zdrowa. Dlaczego?

Przepis na brownie z garam masalą

Składniki:

  • 112 g gorzkiej czekolady 
  • 90 g masła 
  • 175 g cukru 
  • 2 jajka 
  • 125 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki przyprawy z garam masalą 

Sposób przygotowania:

  1. 1Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub na patelni na małym ogniu, pilnując, by się nie przypaliła.
  2. 2Jajka ubić z cukrem. 
  3. 3Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ubitymi jajkami. 
  4. 4Mąkę przesiać przez sitko, dodać garam masalę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  5. 5Prostokątną, standardową blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. 
  6. 6Całą masę przelać na blaszkę i delikatnie wyrównać. Powinna być stosunkowo cienka.
  7. 7Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 25-35 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno być delikatnie spieczone z wierzchu, miękkie w środku.
  8. 8Ostudzić i kroić, o ile dacie radę się powstrzymać :)

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: UGURKARAKOC/Getty Images

Pozostałe wiadomości