Brownie z garam masalą. Prosty przepis na rozgrzewający deser

Aromatyczne brownie garam masala
Brownie garam masala
Źródło: UGURKARAKOC/Getty Images
Brownie, czyli ciasto pełne czekolady. Publikowaliśmy już różne wersje przepisu na ten deser, ale ten jest zupełnie inny i w pewnym sensie sezonowy. Brownie z garam masalą to intensywny, nieco rozgrzewający smak i aromat, doskonały jesienią i zimą.

Brownie z garam masalą

Garam masala to aromatyczna, indyjska przyprawa korzenna stworzona dzięki połączeniu kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu czarnego, kardamonu oraz liścia laurowego, goździków, cynamonu, pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej. Taki miks pogłębia smak każdej potrawy, w której się znajdzie. Nie inaczej jest w przypadku tego pysznego brownie. Poniższy przepis jest banalnie prosty, a efekt przepyszny. Ma też właściwości rozgrzewające, w końcu garam masala to w hindi dosłownie "gorące przyprawy".

Dlaczego warto jeść azjatyckie dania
Kuchnia azjatycka to bardzo szeroki temat, obejmujący wiele regionów i smaków. Przyjęło się mówić, że ogólnie jest zdrowa. Dlaczego?

Przepis na brownie z garam masalą

Składniki:

  • 112 g gorzkiej czekolady 
    • 90 g masła 
      • 175 g cukru 
        • 2 jajka 
          • 125 g mąki 
            • 1,5 łyżeczki przyprawy z garam masalą 

              Sposób przygotowania:

              1. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub na patelni na małym ogniu, pilnując, by się nie przypaliła.
                1. Jajka ubić z cukrem. 
                  1. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ubitymi jajkami. 
                    1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać garam masalę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
                      1. Prostokątną, standardową blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. 
                        1. Całą masę przelać na blaszkę i delikatnie wyrównać. Powinna być stosunkowo cienka.
                          1. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 25-35 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno być delikatnie spieczone z wierzchu, miękkie w środku.
                            1. Ostudzić i kroić, o ile dacie radę się powstrzymać :)

                              Zobacz także:

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło zdjęcia głównego: UGURKARAKOC/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości