Jesienne przyprawy to intensywny, głęboki, korzenny smak i aromat. Ich obecność pogłębia smak wielu potraw, ale też deserów czy syropów korzystnie wpływających na odporność. To ważne, ponieważ jesienią jest szczególnie narażona i aby skutecznie chronić organizm, sama potrzebuje wsparcia. A to można osiągnąć między innymi dzięki sięganiu po wartościową żywność, do której z pewnością zalicza się większość przypraw.
Jesienne przyprawy to nie tylko cynamon
Cynamon, imbir, goździki, kurkuma czy anyż to przyprawy, które nie tylko sprawiają, że jedzenie lepiej pachnie i smakuje, ale też przyczynia się do wzmocnienia organizmu, zwłaszcza w jesienno-zimowym "sezonie grypowym". W tym czasie warto doprawiać potrawy wymienionymi przyprawami, ale też dodawać je do ciepłych herbat i innych napojów. Dzięki temu będą jeszcze bardziej rozgrzewające.
Jesienne przyprawy do ryb
Jeśli w diecie są obecne ryby, to powinny być możliwie najlepszej jakości i ze sprawdzonych, pewnych źródeł. Ich spożywanie będzie korzystniejsze dla zdrowia organizmu, jeśli smak wzbogacony zostanie odpowiednimi przyprawami. W tym przypadku należy być ostrożnym, ponieważ przyprawami można stłumić łagodny smak rybiego mięsa. Poza standardowymi solą, pieprzem i sokiem z cytryny, warto doprawiać ryby ziołami. Nadadzą się zarówno świeże, jak i suszone, razem i osobno:
- koperek,
- majeranek,
- rozmaryn,
- kolendra.
Jesienne przyprawy do mięsa
Wieprzowina to swego rodzaju klasyk kuchni polskiej. Nie oznacza to jednak, że nie można go podać w nieco zmienionej wersji. Wszystko za sprawą, oczywiście, przypraw. Jesienną alternatywą dla schabowego może być lżejsze, pieczone mięso wieprzowe, obtoczone wcześniej mieszanką aromatycznych przypraw. Jedną z ciekawszych propozycji jest kompozycja, która zawiera:
- imbir,
- curry,
- kolendrę,
- czosnek,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.
Wołowina w Polsce najczęściej przyjmuje postać steków i burgerów. Z użyciem dobrej jakości mięsa i różnych, aromatycznych przypraw, można przygotować doskonałe wersje domowe. Wołowina najlepiej smakuje, gdy na kilka godzin przed podaniem zostanie zamarynowana. Doskonałą, jesienną marynatę można stworzyć dzięki połączeniu przypraw takich jak:
- kmin,
- kolendra,
- papryka wędzona,
- tymianek,
- cynamon,
- czosnek,
- anyż.
Kurczak to mięso zdecydowanie najczęściej trafiające na polskie stoły. Aby nieco odmienić dobrze znany smak, można go przyprawić aromatyczną mieszanką cząbru, czosnku, papryki wędzonej oraz curry. Jeśli z kolei chcemy poczuć nieco orientalnej nuty, wówczas warto korzystać z gotowej kompozycji przypraw garam masala, która jest jedną z podstaw kuchni indyjskiej. W zależności od ilości, można ją dodawać tak naprawdę do wszystkiego, nawet do pysznego, jesiennego brownie.
Zobacz także:
- Sałatka, zupa i deser, czyli jesienne dania uczestniczek programu MasterChef Junior
- Jesienna kawa według Matteo Brunettiego
- Hipokras, czyli jesienne wino ze średniowiecza. Sprawdź, jak je zrobić
Zobacz wideo: Jesienne warzywa z działki
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Martin Steinthaler/Getty Images