Nie tylko cynamon, czyli jesienne przyprawy, które odmieniają potrawy

Jesienne przyprawy
Jesienne przyprawy
Źródło: Martin Steinthaler/Getty Images
Jesienne przyprawy kojarzą się przede wszystkim z korzennymi aromatami. Pogłębiają smak potraw i powodują, że po ich zjedzeniu często robi się cieplej. Na jakie naturalne wzmacniacze smaku szczególnie warto postawić właśnie o tej porze roku?

Jesienne przyprawy to intensywny, głęboki, korzenny smak i aromat. Ich obecność pogłębia smak wielu potraw, ale też deserów czy syropów korzystnie wpływających na odporność. To ważne, ponieważ jesienią jest szczególnie narażona i aby skutecznie chronić organizm, sama potrzebuje wsparcia. A to można osiągnąć między innymi dzięki sięganiu po wartościową żywność, do której z pewnością zalicza się większość przypraw.

Jesienne przyprawy to nie tylko cynamon

Cynamon, imbir, goździki, kurkuma czy anyż to przyprawy, które nie tylko sprawiają, że jedzenie lepiej pachnie i smakuje, ale też przyczynia się do wzmocnienia organizmu, zwłaszcza w jesienno-zimowym "sezonie grypowym". W tym czasie warto doprawiać potrawy wymienionymi przyprawami, ale też dodawać je do ciepłych herbat i innych napojów. Dzięki temu będą jeszcze bardziej rozgrzewające.

Jesienne przyprawy do ryb

Jeśli w diecie są obecne ryby, to powinny być możliwie najlepszej jakości i ze sprawdzonych, pewnych źródeł. Ich spożywanie będzie korzystniejsze dla zdrowia organizmu, jeśli smak wzbogacony zostanie odpowiednimi przyprawami. W tym przypadku należy być ostrożnym, ponieważ przyprawami można stłumić łagodny smak rybiego mięsa. Poza standardowymi solą, pieprzem i sokiem z cytryny, warto doprawiać ryby ziołami. Nadadzą się zarówno świeże, jak i suszone, razem i osobno:

  • koperek,
    • majeranek,
      • rozmaryn,
        • kolendra.

          Jesienne przyprawy do mięsa

          Wieprzowina to swego rodzaju klasyk kuchni polskiej. Nie oznacza to jednak, że nie można go podać w nieco zmienionej wersji. Wszystko za sprawą, oczywiście, przypraw. Jesienną alternatywą dla schabowego może być lżejsze, pieczone mięso wieprzowe, obtoczone wcześniej mieszanką aromatycznych przypraw. Jedną z ciekawszych propozycji jest kompozycja, która zawiera:

          • imbir,
            • curry,
              • kolendrę,
                • czosnek,
                  • liść laurowy,
                    • ziele angielskie.

                      Wołowina w Polsce najczęściej przyjmuje postać steków i burgerów. Z użyciem dobrej jakości mięsa i różnych, aromatycznych przypraw, można przygotować doskonałe wersje domowe. Wołowina najlepiej smakuje, gdy na kilka godzin przed podaniem zostanie zamarynowana. Doskonałą, jesienną marynatę można stworzyć dzięki połączeniu przypraw takich jak:

                      • kmin,
                        • kolendra,
                          • papryka wędzona,
                            • tymianek,
                              • cynamon,
                                • czosnek,
                                  • anyż.

                                    Kurczak to mięso zdecydowanie najczęściej trafiające na polskie stoły. Aby nieco odmienić dobrze znany smak, można go przyprawić aromatyczną mieszanką cząbru, czosnku, papryki wędzonej oraz curry. Jeśli z kolei chcemy poczuć nieco orientalnej nuty, wówczas warto korzystać z gotowej kompozycji przypraw garam masala, która jest jedną z podstaw kuchni indyjskiej. W zależności od ilości, można ją dodawać tak naprawdę do wszystkiego, nawet do pysznego, jesiennego brownie.

                                    Zobacz także:

                                    Zobacz wideo: Jesienne warzywa z działki

                                    Źródło: x-news

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło zdjęcia głównego: Martin Steinthaler/Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana