Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Składniki na sałatkę z gruszką i gorgonzolą
- 100 g rukoli
- 1 dojrzała gruszka
- 100 g sera gorgonzola
- 1 szklanka orzechów włoskich
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z gruszką i gorgonzolą?
Rukolę układamy na talerzu, gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, szynkę w cienkie paski, ser kruszymy i posypujemy nim pozostałe składniki na talerzu. Składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Zupa z pieczonych warzyw z dynią
Składniki na zupę z pieczonych warzyw:
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1/2 dyni, np, piżmowej lub hokkaido
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,7 l bulionu warzywnego (por+marchewka+pietruszka+ 1/2 małego selera+2 ziarna ziela angielskiego+liśc laurowy)
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta tymianku, kurkumy i rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- garść pestek dyni
Jak przygotować zupę z pieczonych warzyw?
- Warzywa myjemy obieramy ze skórki. Ziemniaki, marchewkę i cebulę kroimy w plasterki. Dynię kroimy w większą kostkę. Warzywa układamy na posmarowanej oliwą/olejem blaszce, czosnek układamy w łupince. Całość pieczemy przez ok. 30 minut w 170 stopniach.
- W osobnym garnku gotujemy bulion warzywny. Do gorącego, odcedzonego bulionu dodajemy upieczone warzywa (czosnek obieramy ze skórki), przyprawiamy i gotujemy przez chwilę. Na koniec całość blendujemy.
- Przed podaniem posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Cynamonki
Składniki na cynamonki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 60 g masła
- 250 ml mleka
- 5 łyżek cukru brązowego
- Szczypta soli
Składniki nadzienia do cynamonek:
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek cukru brązowego
- kopiasta łyżeczka cynamonu
Jak przygotować cynamonki?
- W rondelku podgrzewamy mleko i masło. Pozostałe składniki mieszamy, dolewamy podgrzane mleko i masło, zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta. Miękkie masło, cukier i cynamon mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto smarujemy masą, zwijamy w rulon i przekrawamy na kilkanaście równych części.
- Pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce w 190 stopniach przez 20-25 minut do zarumienienia ciasta.
Zobacz także:
- Ogórki po grecku na zimę, czyli jak zamknąć lato w słoiku. Sprawdź prosty przepis
- Matchak Latte, czyli waniliowa matcha latte Maty - jak ją zrobić samodzielnie? Sprawdź prosty przepis
- Zapiekanka warzywna – pomysłowe danie dla każdego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Jagoda Łaganowska, Lena Góra
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: