Sałatka, zupa i deser, czyli jesienne dania uczestniczek programu MasterChef Junior

Uczestniczki MasterChef Junior w kuchni Dzień Dobry TVN.
Jagoda Łaganowska i Lena Góra
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Poznaj przepisy Jagody Łaganowskiej - zwyciężczyni 6. edycji MasterChef Junior i Leny Góry – półfinalistki programu. Zobacz, jak przygotować wyśmienitą sałatkę z gruszką i serem gorgonzola, zupę z pieczonych warzyw z dynią oraz cynamonki.

Sałatka z gruszką i gorgonzolą

Składniki na sałatkę z gruszką i gorgonzolą

  • 100 g rukoli
  • 1 dojrzała gruszka
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z gruszką i gorgonzolą?

Rukolę układamy na talerzu, gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, szynkę w cienkie paski, ser kruszymy i posypujemy nim pozostałe składniki na talerzu. Składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Zupa z pieczonych warzyw z dynią

Składniki na zupę z pieczonych warzyw:

  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 dyni, np, piżmowej lub hokkaido
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,7 l bulionu warzywnego (por+marchewka+pietruszka+ 1/2 małego selera+2 ziarna ziela angielskiego+liśc laurowy)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szczypta tymianku, kurkumy i rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • garść pestek dyni

Jak przygotować zupę z pieczonych warzyw?

  1. Warzywa myjemy obieramy ze skórki. Ziemniaki, marchewkę i cebulę kroimy w plasterki. Dynię kroimy w większą kostkę. Warzywa układamy na posmarowanej oliwą/olejem blaszce, czosnek układamy w łupince. Całość pieczemy przez ok. 30 minut w 170 stopniach.
  2. W osobnym garnku gotujemy bulion warzywny. Do gorącego, odcedzonego bulionu dodajemy upieczone warzywa (czosnek obieramy ze skórki), przyprawiamy i gotujemy przez chwilę. Na koniec całość blendujemy.
  3. Przed podaniem posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Cynamonki

Składniki na cynamonki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 60 g masła
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • Szczypta soli

Składniki nadzienia do cynamonek:

  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • kopiasta łyżeczka cynamonu

Jak przygotować cynamonki?

  • W rondelku podgrzewamy mleko i masło. Pozostałe składniki mieszamy, dolewamy podgrzane mleko i masło, zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta. Miękkie masło, cukier i cynamon mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto smarujemy masą, zwijamy w rulon i przekrawamy na kilkanaście równych części.
  • Pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce w 190 stopniach przez 20-25 minut do zarumienienia ciasta.
Cynamonki
Cynamonki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

podziel się:

Pozostałe wiadomości