Popisowe dania zwyciężczyni "MasterChef Junior 6". Poznaj przepisy Jagody Łaganowskiej

Zwyciężczyni 6. edycji MasterChef Junior w kuchni DDTVN
Jagoda Łaganowska ma 11 lat, pochodzi z miejscowości Sosnówiec i właśnie wygrała 6. edycję programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała swoje popisowe dania. To sałatka z serem halloumi i truskawkami, filet z łososia z zielonymi szparagami, a na deser brownie z sosem z owoców leśnych.

Sałatka z serem halloumi i truskawkami

Składniki na sałatkę z serem halloumi i truskawkami:

  • ser holloumi
  • 250 g truskawek
  • roszponka lub rukola
  • świeża bazylia, świeża mięta
  • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Jak przyrządzić sałatkę z serem halloumi i truskawkami?

  1. Rukolę lub roszponkę opłukać, osuszyć, posiekać na kawałki, ułożyć na półmiskach. Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki. Ułożyć na roszponce lub rukolii.
  2. Ser halloumi pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię grillową, polać ją oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Grillować przez ok. 2 minuty na średnim ogniu, do czasu, aż ser od spodu pokryje się brązowymi paskami i zacznie łatwo odchodzić od patelni. Wszystko wymieszać.

Filet z łososia z zielonymi szparagami

Składniki na filet z łososia z zielonymi szparagami:

  • filet z łososia
  • pęczek zielonych szparagów
  • kostka masła
  • sos sojowy
  • cytryna
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek
  • czosnek
  • pomidorki koktajlowe 200 g

Jak przyrządzić filet z łososia z zielonymi szparagami?

  1. Filety z łososia oprószyć z obu stron solą i pieprzem, ułożyć na większym kawałku folii aluminiowej (każdy na osobnym). Polać sokiem z cytryny.
  2. Czosnek posiekać, wrzucić do garnuszka razem z natką pietruszki i masłem. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści, ściągnąć z palnika dodać szczyptę soli i wymieszać.
  3. Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Odłamać końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i wyrzucić. Szparagi ułożyć obok łososia.
  4. Rybę i warzywa polać masłem z czosnkiem i tymiankiem. Folię zawinąć w paczuszkę. Piec w temperaturze 200 stopni przez 12-13 minut.

Brownie z sosem z owoców leśnych

Składniki na brownie z sosem z owoców leśnych:

  • kostka masła
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • mąka pszenna
  • cukier
  • owoce (mogą być mrożone): truskawki, maliny , jagody

Jak przyrządzić brownie z sosem z owoców leśnych?

  1. W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami. Z wierzchu posypujemy owocami leśnymi.
  3. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, przykryte folią aluminiową, aby nie przypalić owoców. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Sałatka z łososiem, tosty maślane i dwukolorowe risotto. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Jagoda Łaganowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości