Sałatka z serem halloumi i truskawkami
Składniki na sałatkę z serem halloumi i truskawkami:
- ser holloumi
- 250 g truskawek
- roszponka lub rukola
- świeża bazylia, świeża mięta
- oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Jak przyrządzić sałatkę z serem halloumi i truskawkami?
- Rukolę lub roszponkę opłukać, osuszyć, posiekać na kawałki, ułożyć na półmiskach. Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki. Ułożyć na roszponce lub rukolii.
- Ser halloumi pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię grillową, polać ją oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Grillować przez ok. 2 minuty na średnim ogniu, do czasu, aż ser od spodu pokryje się brązowymi paskami i zacznie łatwo odchodzić od patelni. Wszystko wymieszać.
Filet z łososia z zielonymi szparagami
Składniki na filet z łososia z zielonymi szparagami:
- filet z łososia
- pęczek zielonych szparagów
- kostka masła
- sos sojowy
- cytryna
- sól, pieprz,
- świeży tymianek
- czosnek
- pomidorki koktajlowe 200 g
Jak przyrządzić filet z łososia z zielonymi szparagami?
- Filety z łososia oprószyć z obu stron solą i pieprzem, ułożyć na większym kawałku folii aluminiowej (każdy na osobnym). Polać sokiem z cytryny.
- Czosnek posiekać, wrzucić do garnuszka razem z natką pietruszki i masłem. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści, ściągnąć z palnika dodać szczyptę soli i wymieszać.
- Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Odłamać końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i wyrzucić. Szparagi ułożyć obok łososia.
- Rybę i warzywa polać masłem z czosnkiem i tymiankiem. Folię zawinąć w paczuszkę. Piec w temperaturze 200 stopni przez 12-13 minut.
Brownie z sosem z owoców leśnych
Składniki na brownie z sosem z owoców leśnych:
- kostka masła
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 4 jajka
- mąka pszenna
- cukier
- owoce (mogą być mrożone): truskawki, maliny , jagody
Jak przyrządzić brownie z sosem z owoców leśnych?
- W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
- W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami. Z wierzchu posypujemy owocami leśnymi.
- Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, przykryte folią aluminiową, aby nie przypalić owoców. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Sałatka z łososiem, tosty maślane i dwukolorowe risotto. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Jagoda Łaganowska
podziel się: