Tort komunijny – jak samodzielnie zrobić go w domu?
Wśród tortów komunijnych dominują neutralne smaki, które wpasują się w dziecięce gusta. Najczęściej są to ciasta, których podstawą jest bita śmietana i owoce. Bartek pokazał nam dzisiaj, jak przygotować tort z jasnym biszkoptem, kremem z białej czekolady i malinami. Iwona natomiast wykonała torcik mango z truskawkami i malinami oraz z kremem na bazie serca mascarpone. Jak takie słodkości wykonać krok po kroku? Najprostszym zadaniem jest tort "naked", czyli ciasto pozbawione na wierzchu cukrowych czy marcepanowych dekoracji.
- Pieczemy biszkopt, a następnie kroimy go na trzy lub cztery części.
- Na każdy biszkopt nakładamy ubitą śmietanę oraz owoce
- Górę dekorujemy licznymi owocami
Nieco trudniejszą techniką jest "tynkowanie" tortu, czyli obkładanie go dookoła kremem maślanym. W tortach angielskich dodatkowo dodaje się masę cukrową.
Dekorowanie tortu
Para cukierników pokazała nam także, jak w łatwy sposób udekorować tort. Obecnie istnieje wiele dodatków, za pomocą których nasze ciasto nabierze zupełnie innego charakteru. Wypieki możemy przyozdobić jadanym złotem, jadalnymi kwiatami czy topperami, czyli wkładanymi tabliczkami z napisem.
- Jak dekorować tort kwiatami? Idziemy do kwiaciarni i wybieramy kwiaty jadalne. Są to róże, fiołki, bratki, peonie. Potem odcinam końcówkę, wbijam w nią wykałaczkę i na sam koniec zaciskam taśma florystyczną, która możemy kupić w kwiaciarni – powiedział.
Przepisy na torty komunijne. Tort mango-truskawka
Składniki na ciasto do tortu:
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 250 g pulpy z mango
- 3/4 szklanki jogurtu
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać jajko. Dodać puree z mango i jogurt. Wymieszać razem składniki. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać szpatułką do połączenia. Piec w 170 st. C przez około 45 – 50 minut lub do suchego patyczka.
Składniki na krem do toru:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Wszystkie składniki ubić do otrzymania jednolitego kremu
Przepis na tort kokos - malina
Składniki na ciasto do tortu:
- 4 jajka
- 140 g cukru
- 30 ml oleju
- 30 ml kefiru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić jajka i cukier. Dodać powoli olej i kefir, sok z cytryny oraz wanilię. Do zmiksowanej mieszanki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 175 stopni ok 30 min lub do suchego patyczka.
Składniki na krem do tortu:
- 300 śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 250 g malin
Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe ubijamy. Opcjonalnie możemy dodać 3 łyżki likieru kokosowego. Dodać maliny i delikatnie wymieszać.
Drip:
- 50 g śmietany 36%
- 100 g białej czekolady
Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę. Rozpuszczamy. Lekko chłodzimy i zaczynamy dekorować tort.
Tort "Naked Cake" z owocami
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 135 g cukru
- 170 g mąki pszennej
Składniki na krem do tortu:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- łyżeczka pasty waniliowej
- 100 g białej czekolady
Dodatki:
- świeże maliny
Dekoracja tortu
- świeże owoce
- świeże kwiaty
- mięta
- topper komunijny
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę. Stopniowo dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę w trzech częściach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec w 170 stopniach ok 40/50 min, do suchego patyczka. Do miski wlać śmietankę, wanilię i dodać mascarpone. Ubić na niewielkich obrotach do powstania sztywnego kremu. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę, dodać do kremu, wymieszać. Biszkopt przekładać kremem i świeżymi malinami. Dekorować w stylu "naked cake", dając na wierzch świeże kwiaty, owoce oraz komunijny topper.
Komunijny tort czekoladowy z bananami i solonym karmelem
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 135 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 15 g kakao
Składniki na krem do biszkoptu:
- 250 g serka mascarpone
- 250 śmietanki 36%
- 100 g ciemnej czekolady
Dodatki:
- 1 banan
- 180 g cukru
- 80 g śmietanki
- sól do smaku
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę. Stopniowo dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę i kakao w trzech częściach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec w 170 stopniach ok 40/50 min, do suchego patyczka. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem. Dodać rozpuszczoną ciemną czekoladę w kąpieli wodnej. Na patelni zrobić karmel, dodać śmietankę oraz szczyptę soli do smaku. Biszkopt przekładać kremem czekoladowym, pokrojonym bananem oraz solonym karmelem.
Tynk cukierniczy:
- 400 g masła w temp. pokojowej
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
Wszystkie składniki ubić razem do powstania gładkiego, puszystego kremu. Ok 10/12 min. Do tynku można dodawać dowolne barwniki.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
W kuchni DDTVN torty w kształcie pająka i muchy
Ciasto czekoladowe z wiśniami w różnej formie: torty, muffinki, tarty – jak zrobić?
Oryginalne i pyszne torty na wieczór panieński – propozycje podania
Autor: Nastazja Bloch