Kucharz przyrządził tagliatelle z sosem dyniowym, gorgonzolą i salsą z orzechów włoskich, spaghetti z jarmużowym pesto i burratą oraz świderki z borowikami. Przepisy poniżej.
Tagliatelle z sosem dyniowym, gorgonzolą i salsą z orzechów włoskich
Składniki:
- 160 g makaronu Tagliatelle Lubella,
- 60 g sera gorgonzola dolce.
Składniki na sos dyniowy:
- 500 g dyni hokkaido,
- 50 g oliwy,
- 15 g papryki wędzonej,
- 150 g śmietanki 36%.
Składniki na salsę z orzechów włoskich:
- 150 g orzechów włoskich,
- 50 g oliwy,
- 30 g natki pietruszki,
- sok i zest z 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
Zacznij od sosu dyniowego. Dynię przekrój na kawałki, pozbaw pestek, ale skórę zostaw, jest jadalna. Utaplaj dynie w oliwie i papryce wędzonej. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Gdy dynia zmięknie, zblenduj ją ze śmietaną i dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotuj salsę z orzechów: spraż orzechy na suchej patelni, gdy poczujesz ich aromat unoszący się w powietrzu, a orzechy lekko zmienią kolor, to znaczy, że są gotowe. Uprażone orzechy posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą, drobno posiekaną natką, sokiem i zestem z cytryny.
Zagotuj 2 litry wody i osól je 30 g soli. Gdy woda będzie się gotować, wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszaj z taką samą ilością sosu dyniowego. Nałóż makaron na talerz. Na makaron porwij gorgonzolę. Na wierzch nałóż salsę orzechową.
Spaghetti z jarmużowym pesto i burratą
Składniki:
- 160 g Spaghetti Lubella,
- 150 g liści jarmużu,
- 60 g parmezanu,
- 40 g pestek słonecznika,
- ząbek czosnku,
- 40 g oliwy z oliwek,
- burrata,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od jarmużu. Chwyć za łodygi i oberwij z nich liście. Liście pozostaw, a łodygi wyrzuć. Czosnek obierz z łupiny. Zagotuj 2 litry wody i osól je 30 g soli. Gdy woda będzie się gotować, wrzuć jarmuż i czosnek, a potem gotuj przez 1,5 minuty. Odcedź jarmuż oraz czosnek i wrzuć do wody z lodem, by zatrzymać proces gotowania, a do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Liście jarmużu z czosnkiem odcedź i zblenduj z parmezanem, pestkami słonecznika, oliwą i odrobiną wody z gotowania makaronu na gładką pastę. Ugotowany makaron zblenduj z zielonym sosem i podaj na talerzu. Na wierzch makaronu rozerwij burratę.
Świderki z borowikami
Składniki:
- 160 g Świderków Lubella,
- 20 g oliwy,
- 2 ząbki czosnki,
- 100 g drobno posiekanej szalotki,
- 200 g borowików,
- 100 g śmietany 36%,
- 10 g zmielonych suszonych grzybów,
- zest z 1/2 cytryny,
- 10 g drobno posiekanej pietruszki,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 50 g sera parmezan/emilgrana/pecorino Romano.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu grzybowego. Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę i wrzuć na nią szalotkę oraz drobno posiekany czosnek. Gdy szalotka się zeszkli, dodaj na patelnię pokrojone w kostkę borowiki. Pozwól im się lekko podsmażyć. Dodaj śmietankę i puder grzybowy, a następnie zagotuj.
W tym samym czasie zagotuj 2 litry wody i osól je 30 g soli. Gdy woda będzie się gotować, wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź makaron i dodaj go do sosu, dolej odrobinę wody z gotowania, sok z cytryny, zest z cytryny. Zamieszaj. Dodaj posiekaną natkę i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie i podawaj. Na nałożoną porcję zetrzyj jeszcze wybrany dojrzewający ser.
Zobacz także:
- Makaronowe dania, dzięki którym odzyskasz energię. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Z czym podawać makaron tagliatelle - ulubione przepisy naszej redakcji
- Makaron ze smażonym ogórkiem - zaskakujący, tani i pyszny pomysł na obiad
Źródło: Michał Toczyłowski
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News