Materiał promocyjny

Jesienne wariacje na temat makaronu. Przepisy na pastę z grzybami, dynią i orzechami

Spaghetti z jarmużowym pesto i burratą
Pyszny obiad z makaronem dla całej rodziny
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Michałem Toczyłowskim świętowaliśmy Światowy Dzień Makaronu, który przypada 25 października. Z tej okazji powstały pyszne i proste dania z makaronem oraz dynią, grzybami, orzechami i innymi pysznymi dodatkami.

Kucharz przyrządził tagliatelle z sosem dyniowym, gorgonzolą i salsą z orzechów włoskich, spaghetti z jarmużowym pesto i burratą oraz świderki z borowikami. Przepisy poniżej. 

Tagliatelle z sosem dyniowym, gorgonzolą i salsą z orzechów włoskich 

Składniki:

  • 160 g makaronu Tagliatelle Lubella,
  • 60 g sera gorgonzola dolce.

Składniki na sos dyniowy:

  • 500 g dyni hokkaido,
  • 50 g oliwy,
  • 15 g papryki wędzonej,
  • 150 g śmietanki 36%.

Składniki na salsę z orzechów włoskich:

  • 150 g orzechów włoskich,
  • 50 g oliwy,
  • 30 g natki pietruszki,
  • sok i zest z 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

Zacznij od sosu dyniowego. Dynię przekrój na kawałki, pozbaw pestek, ale skórę zostaw, jest jadalna. Utaplaj dynie w oliwie i papryce wędzonej. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Gdy dynia zmięknie, zblenduj ją ze śmietaną i dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotuj salsę z orzechów: spraż orzechy na suchej patelni, gdy poczujesz ich aromat unoszący się w powietrzu, a orzechy lekko zmienią kolor, to znaczy, że są gotowe. Uprażone orzechy posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą, drobno posiekaną natką, sokiem i zestem z cytryny.

Zagotuj 2 litry wody i osól je 30 g soli. Gdy woda będzie się gotować, wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszaj z taką samą ilością sosu dyniowego. Nałóż makaron na talerz. Na makaron porwij gorgonzolę. Na wierzch nałóż salsę orzechową.

Spaghetti z jarmużowym pesto i burratą 

Składniki:

  • 160 g Spaghetti Lubella,
  • 150 g liści jarmużu,
  • 60 g parmezanu,
  • 40 g pestek słonecznika,
  • ząbek czosnku,
  • 40 g oliwy z oliwek,
  • burrata,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zacznij od jarmużu. Chwyć za łodygi i oberwij z nich liście. Liście pozostaw, a łodygi wyrzuć. Czosnek obierz z łupiny. Zagotuj 2 litry wody i osól je 30 g soli. Gdy woda będzie się gotować, wrzuć jarmuż i czosnek, a potem gotuj przez 1,5 minuty. Odcedź jarmuż oraz czosnek i wrzuć do wody z lodem, by zatrzymać proces gotowania, a do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Liście jarmużu z czosnkiem odcedź i zblenduj z parmezanem, pestkami słonecznika, oliwą i odrobiną wody z gotowania makaronu na gładką pastę. Ugotowany makaron zblenduj z zielonym sosem i podaj na talerzu. Na wierzch makaronu rozerwij burratę. 

Świderki z borowikami 

Składniki:

  • 160 g Świderków Lubella,
  • 20 g oliwy,
  • 2 ząbki czosnki,
  • 100 g drobno posiekanej szalotki,
  • 200 g borowików,
  • 100 g śmietany 36%,
  • 10 g zmielonych suszonych grzybów,
  • zest z 1/2 cytryny,
  • 10 g drobno posiekanej pietruszki,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 50 g sera parmezan/emilgrana/pecorino Romano.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu grzybowego. Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę i wrzuć na nią szalotkę oraz drobno posiekany czosnek. Gdy szalotka się zeszkli, dodaj na patelnię pokrojone w kostkę borowiki. Pozwól im się lekko podsmażyć. Dodaj śmietankę i puder grzybowy, a następnie zagotuj.

W tym samym czasie zagotuj 2 litry wody i osól je 30 g soli. Gdy woda będzie się gotować, wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź makaron i dodaj go do sosu, dolej odrobinę wody z gotowania, sok z cytryny, zest z cytryny. Zamieszaj. Dodaj posiekaną natkę i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie i podawaj. Na nałożoną porcję zetrzyj jeszcze wybrany dojrzewający ser.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości