Basia była uczestniczką 13. edycji programu "MasterChef". Kocha gotować i prowadzi kulinarnego bloga. Jest samoukiem kulinarnym, który inspiracje czerpie z książek i programów kulinarnych. Przed udziałem w show TVN znana była publiczności jako utalentowana artystka kabaretowa. W przeszłości występowała w Formacji Chatelet.
W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała, jak przyrządzić pieczone bataty z jajem, komosą, owczym serem i za’atarem, pastę z tuńczyka z jajem na grzance, ravioli z ricottą i rozpływającym się jajkiem, a także jesienne zabaglione. Przepisy poniżej.
Pieczone bataty z jajem, komosą, owczym serem i za’atarem
Składniki (porcja dla 4-6 osób):
- 5 batatów średniej wielkości,
- 10 jajek,
- 150-200 g owczego twarogu lub fety,
- szklanka komosy ryżowej (czerwona, czarna lub biała),
- 2 szklanki wody,
- 4 łyżki przyprawy za’atar,
- 2 czerwone cebule,
- oliwa z oliwek,
- świeża mięta,
- świeże listki tymianku cytrynowego,
- sól.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik - tryb grillowania - do 200 stopni. Bataty umyj, przekrój na pół i ponakłuwaj widelcem z każdej strony. Ułóż w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Posyp delikatnie solą i polej oliwą. Piecz przez 45-50 minut do miękkości. Sprawdzaj widelcem, czy batat jest upieczony. Komosę przepłucz na sicie, odcedź i przełóż do garnka. Ustaw średni ogień i po chwili dodaj wodę. Gotuj przez 12 minut pod przykryciem, po tym czasie powinny pojawić się charakterystyczne białe ogonki.
Zostaw komosę przykrytą na kolejne 15 minut. Przełóż do miski, dodaj odrobinkę soli i oliwy. Przy pomocy łyżki zrób wgłębienia w batatach (spłaszcz, zostawiając dołek). Na każdy dodaj komosę i posyp delikatnie za’atarem. Wbij jajko, ułóż pokruszony ser i posiekaną cebulkę. Ponownie posyp za’atarem. Piecz przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Bataty skrop oliwą, udekoruj posiekaną miętą i listkami tymianku.
Pasta z tuńczyka, z jajem na grzance
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- chleb na zakwasie do grzanek,
- 150 g miękkiego masła,
- 300 g tuńczyka w zalewie (waga po odcedzeniu wody),
- 100 g kaparów,
- kilka filetów anchois,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- otarta skórka cytryny,
- 1/2 czerwonej cebuli lub mała szalotka,
- pieprz,
- koperek,
- 6 jajek,
- oliwa z oliwek,
- 1-2 łyżki sezamu.
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedź i przełóż do blendera. Dodaj miękkie masło, kapary, anchois, sok z cytryny oraz cebulkę i zmiksuj na gładką masę. Wstaw do lodówki. Sezam upraż na patelni. Ugotuj 6 jajek przez 6-7 minut. Przełóż do miski z wodą i lodem w celu zatrzymania procesu gotowania.
Przygotuj grzanki za pomocą opiekacza lub na patelni. Wypieczony chleb skrop oliwą, posmaruj pastą z tuńczyka, ułóż przepołowione jajka, dodaj pieprz. Udekoruj koperkiem, otartą skórką cytryny, prażonym sezamem i płatkiem anchois, jeśli lubisz.
Ravioli z ricottą i rozpływającym się jajkiem
Składniki na ciasto (porcja dla 2-4 osób):
- 200 g mąki typ 00,
- 50 g mąki semolina,
- 3 g soli,
- małe jajko,
- 7 żółtek jaj,
- 2 łyżki oliwy extra virgin.
Składniki na nadzienie:
- 400 g dyni muscat,
- 250 g sera ricotta, odsączonego z wody,
- 100 g sera pecorino,
- sól,
- pieprz,
- szałwia,
- oliwa truflowa,
- pieczarka,
- 4-6 żółtek,
- semolina.
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na ravioli. Na stolnicy wyłóż mąki, zrób wgłębienie i dodaj pozostałe składniki. Za pomocą widelca mieszaj ciasto, by zaczęło się sklejać. Szpatułką zgarniaj ciasto do siebie, a następnie za pomocą rąk zacznij je ugniatać. Na początku może być dość klejące, ale po chwili powinno być elastyczne. Jeśli jest zbyt lekkie, podsyp delikatnie mąką. Całość może potrwać kilka minut dla uzyskania odpowiedniej miękkości. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Nadzienie: Pokrojoną na kawałki dynię polej oliwą, dodaj szałwię i piecz przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Przestudź - jeśli była pieczona ze skórką, oddziel miąższ i przełóż przez praskę. W misce umieść ricottę, dynię, pecorino i przyprawy. Użyj blendera lub widelca dla uzyskania jednolitej masy. Przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki.
Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto. Możesz całość rozwałkować ręcznie lub podzielić i użyć maszynki do makaronu. Ciasto powinno być dość cienkie. Użyj formy do ravioli - podziel ciasto na równe kwadraty, wielkości formy. Jeden kwadrat umieść na formie z wgłębieniem. Nałóż żółtko, a na nim nadzienie. Kolejnym płatem ciasta zakryj ravioli. Uformuj, przełóż na blat i za pomocą ringa, szklanki lub radełka wytnij formę. Nie wszystkie pierożki muszą mieć żółtko, wtedy nakładaj tylko farsz. Gotowe pierożki przekładaj na posypaną semoliną przestrzeń. Jeśli nie gotujesz ich od razu, posyp semoliną i zakryj ściereczką. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i szałwią. Stopniowo dodawaj ravioli, gotuj przez 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta. Ugotowane przełóż na talerz. Polej oliwą truflową, dodaj starte płatki pieczarki.
Jesienne zabaglione
Składniki na ciasteczka korzenne (około 20 sztuk):
- 125 g masła w temperaturze pokojowej,
- 80 g cukru kokosowego,
- jajko,
- 2 łyżeczki miodu spadziowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 8 zmielonych goździków,
- 250 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na zabaglione:
- 6 żółtek,
- laska wanilii - ziarna ze środka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 20 ml słodkiego wina typu Marsala, Amaretto, Limoncello,
- 2-3 pomarańcze.
Przygotowanie:
Ciasteczka: Masło pokrój na mniejsze kawałki i utrzyj z cukrem w misie miksera. Dodaj pozostałe składniki, mieszaj do połączenia. Ciasto przełóż na obsypany mąką blat i uformuj kulkę. Zawiń w papier do pieczenia i odstaw na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu odczekaj chwilę, by się ociepliło. Rozwałkuj i wycinaj dowolne formy ciastek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Gotowe przełóż, by ostygły.
Zabaglione: Jajka porządnie umyj, ułóż na sitku i przepłucz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Przygotuj garnek z niewielką ilością wody, żeby położyć na nim miskę. Zagotuj. W misce umieść żółtka, lekko roztrzep i dodaj cukier oraz wanilię. Ubijaj dalej, by się napowietrzało. Dodaj wino i ponownie ubijaj. Gdy woda w garnku będzie zagotowana, ustaw na nim miskę i ubijaj cały czas masę. Unikaj kontaktu miski z wodą. Ubijaj do momentu, aż masa lekko zgęstnieje. Pomarańczę umyj, obierz, wytnij filety. W naczyniu umieść zabagnione, dodaj pomarańczę i korzenne ciasteczka. Udekoruj utartą skórką pomarańczy.
Zobacz także:
- Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy
- Jajka są dobre na każdą porę roku. Co z nich przyrządzić? Poznajcie propozycje Darii Ładochy
- Jaja w kuchni Andrzeja Polana
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Barbara Tomkowiak
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak