Wpadło jajko do słoika
Składniki:
- 4 jajka
- 4 białka
- 150 ml jogurtu greckiego
- szpinak, pomidory
- gotowany ziemniak
- sól, pieprz do smaku
- 6 słoików 200 ml z nakrętkami
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jajka z białkami roztrzepujemy, dodajemy jogurt, przyprawy, pokrojony pomidor, szpinak, ziemniaki i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na dno każdego słoika wrzucamy troszkę masła, wlewamy porcję masy jajecznej, wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni, czas około 250 minut. Kiedy tylko masa nam się zetnie, zakręcamy słoik, wstawiamy do torby i do roboty, czyli do pracy się udajemy. Do tego bułka po drodze z zaprzyjaźnionej piekarni, i drugie śniadanie gotowe.
Jajko w bułce z barszczem zielonym i kiełbasy trochę
Składniki:
- 200 g świeżego jarmużu
- 150 g świeżego szpinaku
- szczaw w słoiku
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 4 małe kajzerki
- 150 g kiełbasy wiejskiej
- masło klarowane
- koperek
Przygotowanie:
Na patelni na maśle przesmażamy jarmuż, pamiętając, że strzela ten pieron podczas smażenia. Pod koniec dodajemy szpinak i szczypiorek. Po przesmażeniu miksujemy ma puree. Można przetrzeć przez sitko ale po co tyle roboty. Bulion podgrzewamy dodajemy do przesmażonych i zmiksowanych warzyw, doprawiamy sokiem odciśniętym ze szczawiu, dodajemy
śmietanki dla smaku i konsystencji i koper dla aromatu. Kajzerki wydrążamy, podpiekamy w piekarniku, wbijamy jajka i raz jeszcze do piekarnika. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i wysmażamy jak najbardziej na chrupiąco. Barszcz zielony podajemy w głębokim talerzu i na środku jajko w bułce.
Babki z jajek i ziemniaków w sosie z wołowiny, ogórki kiszone koniecznie
Składniki:
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki 36%
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały mielony
- szałwia świeża
- 3-4 ziemniaki
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w plastry i przesmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Śmietankę łączymy z jajkami, przyprawami, szałwią i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy i tak przygotowaną masę wykładamy do foremek do wypiekania babeczek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut do momentu aż babeczka nabierze lekko podrumienionego koloru.
- 500 g łopatki wieprzowej
- 3-4 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 marchewki
- olej do smażenia
- kminek mielony, majeranek, kolendra mielona, czarny pieprz, sól
- papryka ostra, papryka wędzona
- koncentrat pomidorowy
- passata pomidorowa
- ser żółty tarty
- koper, szczypiorek
Na oleju gorącym partiami przesmażamy mięso, następnie cebulę, marchew i paprykę. Wszystko razem łączymy, dodajemy trochę bulionu i kiedy tylko mięso nam odparuje, będzie prawie miękki dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy, oraz przyprawy. Pamiętajmy, że smak musi być albo powinien być intensywny, kolor mocny niemalże brunatny. Na koniec musztarda i gotowe. Do tak przygotowanego sosu wstawiamy upieczone babeczki, posypujemy serem, miedzy nimi pomidorki cherry i wstawiamy do zapieczenia. Kiedy towarzystwo nam się zapieka, ogórek kroimy w drobną kostkę, łączymy z koprem, szczypiorkiem i taką sałatkę wykładamy na podpieczone już jajeczne babki w sosie z wołowiny.
Zobacz też:
- Kotlety mielone według przepisu Polana
- Jabłecznik – pyszne ciasto z kaszą jaglaną według Tadeusza Müllera, syna Magdy Gessler
- Fast food po polsku. Zapiekanka, bułka z pieczarkami i paszteciki szczecińskie
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN