Kucharz przyrządził ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą i beszamelem, zapiekankę chłopską, zapiekane ratatouille z pesto, a także pilaf z indykiem, cieciorką i jarmużem. Przepisy poniżej.
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 łyżki oleju,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
- 2 pory pokrojone w talarki,
- 400 g kiełbasy pokrojonej w plastry,
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz,
- 200 g startego pikantnego sera żółtego,
- 40 g masła,
- 20 g mąki,
- 700 ml mleka,
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ziemniaki upiecz i pokrój w plastry, a potem ostudź. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i tymianek. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, a następnie mieszaj. Kiedy mąka zacznie łapać kolor, wlej mleko i podgrzewaj na małym gazie, dalej mieszając. Sos zacznie gęstnieć po kilku minutach, zdejmij go z grzania i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Ułóż warstwę z plastrów ziemniaków, na niej ułóż plastry kiełbasy, następnie warstwa cebuli z czosnkiem i pora. Na koniec wlej warstwę beszamelu i posyp startym serem. Całość powtórz. Zakryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i zapiekaj przez 30 minut. Zdejmij przykrycie i zapiekaj kolejne 20 minut.
Zapiekanka chłopska
Składniki:
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g mrożonego groszku,
- 200 g kabanosów,
- 250 g mielonego mięsa,
- 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka,
- około kilogram ziemniaków,
- 5 pieczarek,
- 1/3 szklanki mleka,
- 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy,
- 40 g startego sera,
- łyżka suszonego majeranku,
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj kabanosy, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę. Smaż całość około 10 minut, zalej bulionem i duś 20 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka.
W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekaj przez około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki. Aby była bardziej pikantna, możesz do farszu dodać koncentrat pomidorowy.
Zapiekane ratatouille z pesto
Składniki:
- 2 łyżki oliwy,
- 2 duże cebule,
- 2 bakłażany,
- 3 różnokolorowe papryki,
- 3 cukinie,
- pół małej dyni piżmowej,
- 2 łyżeczki oregano.
Składniki na pesto:
- krzaczek bazylii,
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 1/3 szklanki wody,
- papryczka chili,
- sok z połowy cytryny,
- 40 g startego pikantnego twardego sera,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Warzywa pokrój w plastry i wymieszaj w misce, w połączeniu z oliwą, oregano, solą i pieprzem. Następnie układaj w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Układaj tak, aby tworzyły kolorowy okrąg, zwijający się do środka naczynia. Zapiekaj warzywa przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut polej całość równomiernie pesto.
Pilaf z indykiem, cieciorką i jarmużem
Składniki:
- 400 g fileta z indyka pokrojonego w paski,
- łyżka suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oleju,
- 3 cebule posiekane w piórka,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki kuminu - nasiona,
- łyżka harissy,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- czubata łyżeczka cynamonu,
- 250 g ryżu basmati,
- 3 pokrojone w plastry kwaśne jabłka,
- puszka ciecierzycy,
- 600 ml bulionu,
- 200 g świeżego jarmużu,
- 400 g startej włoszczyzny,
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
- garść uprażonych płatków migdałów.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Włoszczyznę przesmaż delikatnie na minimalnej ilości tłuszczu. Indyka dopraw tymiankiem, solą i pieprzem, a potem obsmaż na złoty kolor. Przełóż mięso na bok. W garnku na tym samym oleju przesmaż cebulę i czosnek, na średnim ogniu smaż do złotego koloru. Dodaj przyprawy (cynamon, paprykę, kumin oraz harissę) i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wsyp ryż i zalej całość 400 ml bulionu.
Zmniejsz ogień i nakryj garnek pokrywką. Duś przez 10 minut. Na wierzch ułóż warstwę jarmużu, na nią włoszczyznę, potem cieciorkę i indyka, na sam wierzch ułóż plastry jabłek. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj pod przykryciem przez 40 minut. Serwuj z siekaną miętą, płatkami migdałów i ewentualnie gęstym jogurtem.
Zobacz także:
- Zapiekanka ziemniaczana – jak skomponować smaczne i wartościowe danie z dodatkiem warzyw i mięsa?
- Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - kilka przepisów na to, jak ją wykonać
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News