Jesienne zapiekanki z ziemniaków według Jaśka Kuronia. Rozgrzeją i przegonią chandrę

Zapiekanka chłopska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapiekanki z jesiennym twistem
Zapiekanki z jesiennym twistem
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Jak najlepiej ogrzać się w chłodny, jesienny dzień? Nic tak nie poprawia nastroju jak aromatyczna zapiekanka ziemniaczana - złocista na wierzchu, kremowa w środku i pachnąca ziołami. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń zaproponował kilka przepisów na zapiekanki, które odgonią jesienną chandrę.

Kucharz przyrządził ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą i beszamelem, zapiekankę chłopską, zapiekane ratatouille z pesto, a także pilaf z indykiem, cieciorką i jarmużem. Przepisy poniżej.

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
  • 2 pory pokrojone w talarki,
  • 400 g kiełbasy pokrojonej w plastry,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 200 g startego pikantnego sera żółtego,
  • 40 g masła,
  • 20 g mąki,
  • 700 ml mleka,
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ziemniaki upiecz i pokrój w plastry, a potem ostudź. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i tymianek. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, a następnie mieszaj. Kiedy mąka zacznie łapać kolor, wlej mleko i podgrzewaj na małym gazie, dalej mieszając. Sos zacznie gęstnieć po kilku minutach, zdejmij go z grzania i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Ułóż warstwę z plastrów ziemniaków, na niej ułóż plastry kiełbasy, następnie warstwa cebuli z czosnkiem i pora. Na koniec wlej warstwę beszamelu i posyp startym serem. Całość powtórz. Zakryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i zapiekaj przez 30 minut. Zdejmij przykrycie i zapiekaj kolejne 20 minut.

Zapiekanka chłopska

Zapiekanka chłopska
Zapiekanka chłopska
Zapiekanka chłopska
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g mrożonego groszku,
  • 200 g kabanosów,
  • 250 g mielonego mięsa,
  • 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka,
  • około kilogram ziemniaków,
  • 5 pieczarek,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • 40 g startego sera,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj kabanosy, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę. Smaż całość około 10 minut, zalej bulionem i duś 20 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka.

W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekaj przez około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki. Aby była bardziej pikantna, możesz do farszu dodać koncentrat pomidorowy.

Zapiekane ratatouille z pesto

Zapiekane ratatouille z pesto
Zapiekane ratatouille z pesto
Zapiekane ratatouille z pesto
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 duże cebule,
  • 2 bakłażany,
  • 3 różnokolorowe papryki,
  • 3 cukinie,
  • pół małej dyni piżmowej,
  • 2 łyżeczki oregano.

Składniki na pesto:

  • krzaczek bazylii,
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 1/3 szklanki wody,
  • papryczka chili,
  • sok z połowy cytryny,
  • 40 g startego pikantnego twardego sera,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Warzywa pokrój w plastry i wymieszaj w misce, w połączeniu z oliwą, oregano, solą i pieprzem. Następnie układaj w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Układaj tak, aby tworzyły kolorowy okrąg, zwijający się do środka naczynia. Zapiekaj warzywa przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut polej całość równomiernie pesto.

Pilaf z indykiem, cieciorką i jarmużem

Pilaf z indykiem, cieciorką i jarmużem
Pilaf z indykiem, cieciorką i jarmużem
Pilaf z indykiem, cieciorką i jarmużem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 400 g fileta z indyka pokrojonego w paski,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 cebule posiekane w piórka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki kuminu - nasiona,
  • łyżka harissy,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • czubata łyżeczka cynamonu,
  • 250 g ryżu basmati,
  • 3 pokrojone w plastry kwaśne jabłka,
  • puszka ciecierzycy,
  • 600 ml bulionu,
  • 200 g świeżego jarmużu,
  • 400 g startej włoszczyzny,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • garść uprażonych płatków migdałów.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Włoszczyznę przesmaż delikatnie na minimalnej ilości tłuszczu. Indyka dopraw tymiankiem, solą i pieprzem, a potem obsmaż na złoty kolor. Przełóż mięso na bok. W garnku na tym samym oleju przesmaż cebulę i czosnek, na średnim ogniu smaż do złotego koloru. Dodaj przyprawy (cynamon, paprykę, kumin oraz harissę) i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wsyp ryż i zalej całość 400 ml bulionu.

Zmniejsz ogień i nakryj garnek pokrywką. Duś przez 10 minut. Na wierzch ułóż warstwę jarmużu, na nią włoszczyznę, potem cieciorkę i indyka, na sam wierzch ułóż plastry jabłek. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj pod przykryciem przez 40 minut. Serwuj z siekaną miętą, płatkami migdałów i ewentualnie gęstym jogurtem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości