Kucharz przyrządził zapiekankę szynką parmeńską, zapiekankę ze szparagami i salami, a także zapiekankę z pomidorami suszonymi i świeżym tymiankiem. Przepisy poniżej.
Zapiekanka szynką parmeńską
Składniki:
- bagietka,
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
- czerwona cebula, pokrojona w piórka,
- pomidor, pokrojony w plasterki,
- 50 g szynki parmeńskiej (możesz użyć szynki dojrzewającej), drobno pokrojonej,
- 50 g sera Grana Padano, startego,
- ząbek czosnku, przeciśnięty,
- 100 g sera mozzarella (wiórki),
- łyżka oliwy z oliwek,
- świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Natępnie dodaj pieczarki i czosnek, a potem smaż, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią. Dopraw solą i pieprzem. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół. Lekko wydrąż środek, aby zrobić miejsce na farsz (opcjonalnie, ale sprawia, że zapiekanka nie jest za ciężka). Na każdą połówkę bagietki wyłóż farsz z pieczarek i cebuli. Ułóż na wierzchu plasterki pomidora i kawałki szynki parmeńskiej, a także ser mozarella. Piecz w piekarniku przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni, a bagietka będzie chrupiąca. Posyp obficie startym Grana Padano. Przed podaniem udekoruj świeżą bazylią.
Zapiekanka ze szparagami i salami
Składniki:
- bagietka,
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej,
- 6-8 cienkich zielonych szparagów, pokrojonych na 2-3 cm kawałki,
- 50 g salami (najlepiej ostrego), pokrojonego w cienkie plasterki,
- 50 g sera Grana Padano, startego,
- 100 g sera cheddar (wiórki),
- ząbek czosnku, przeciśnięty,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzej oliwę, a potem dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj też czosnek, pieczarki i szparagi. Smaż całość przez około 5-7 minut, aż szparagi będą al’ dente. Dopraw solą i pieprzem. Bagietkę przekrój wzdłuż. Na każdą połówkę wyłóż równomiernie farsz warzywny. Potem posyp serem cheddar i ułóż na wierzchu plasterki salami. Piecz w piekarniku przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i salami lekko zrumieni, a bagietka będzie chrupiąca. Posyp obficie startym Grana Padano.
Zapiekanka z pomidorami suszonymi i świeżym tymiankiem
Składniki:
- bagietka,
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
- pomidor, pokrojony w plasterki,
- 50 g szynki (najlepiej długodojrzewającej lub dobrej jakości polskiej szynki), pokrojonej w kostkę,
- 30 g salami, pokrojonego w cienkie paski,
- 30 g suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych i pokrojonych w paski,
- 50 g sera Grana Padano, startego,
- 100 g sera mozzarella,
- ząbek czosnku, przeciśnięty,
- łyżka oliwy z oliwek,
- kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego),
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i pieczarki, i smaż, aż zmiękną. Dodaj pokrojoną szynkę i salami, a potem smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i dodaj świeży (lub suszony) tymianek. Bagietkę przekrój wzdłuż. Na każdą połówkę bagietki wyłóż przygotowany farsz. Ułóż na wierzchu plasterki świeżego pomidora i paski suszonych pomidorów. Posyp serem mozzarella i piecz w piekarniku przez około 12-18 minut, aż ser się roztopi i ładnie zrumieni, a bagietka będzie złocista i chrupiąca. Posyp obficie startym Grana Padano.
Zobacz także:
- Najlepsze zapiekanki Grzegorza Zawieruchy. Poznaj pyszny i prosty sposób na obiad
- Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami na chrupiącej bagietce i w naczyniu - jak ją przyrządzić?
- Zapiekanka z mięsem mielonym w trzech odsłonach - makaronowej, ryżowej i ziemniaczanej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News