Kultowe letnie przekąski w twoim domu. Jak zrobić szybkie i pyszne zapiekanki?

Zapiekanki z serem
Zapiekanki z serem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Zapiekanka to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni polskiej - proste, szybkie i pyszne. Dla wielu to smak dzieciństwa, kojarzący się z wakacyjnymi wypadami. Zapach zapiekanek unosi się bowiem zazwyczaj w kurortach, na deptakach, na festiwalach czy letnich imprezach plenerowych. Możesz je też zrobić we własnym domu i na co dzień raczyć się tym smakołykiem. Kilka przepisów zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski.

Kucharz przyrządził zapiekankę szynką parmeńską, zapiekankę ze szparagami i salami, a także zapiekankę z pomidorami suszonymi i świeżym tymiankiem. Przepisy poniżej. 

Zapiekanka szynką parmeńską

Składniki:

  • bagietka,
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
  • czerwona cebula, pokrojona w piórka,
  • pomidor, pokrojony w plasterki,
  • 50 g szynki parmeńskiej (możesz użyć szynki dojrzewającej), drobno pokrojonej,
  • 50 g sera Grana Padano, startego,
  • ząbek czosnku, przeciśnięty,
  • 100 g sera mozzarella (wiórki),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Natępnie dodaj pieczarki i czosnek, a potem smaż, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią. Dopraw solą i pieprzem. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół. Lekko wydrąż środek, aby zrobić miejsce na farsz (opcjonalnie, ale sprawia, że zapiekanka nie jest za ciężka). Na każdą połówkę bagietki wyłóż farsz z pieczarek i cebuli. Ułóż na wierzchu plasterki pomidora i kawałki szynki parmeńskiej, a także ser mozarella. Piecz w piekarniku przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni, a bagietka będzie chrupiąca. Posyp obficie startym Grana Padano. Przed podaniem udekoruj świeżą bazylią.

Zapiekanka ze szparagami i salami

Składniki:

  • bagietka,
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej,
  • 6-8 cienkich zielonych szparagów, pokrojonych na 2-3 cm kawałki,
  • 50 g salami (najlepiej ostrego), pokrojonego w cienkie plasterki,
  • 50 g sera Grana Padano, startego,
  • 100 g sera cheddar (wiórki),
  • ząbek czosnku, przeciśnięty,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzej oliwę, a potem dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj też czosnek, pieczarki i szparagi. Smaż całość przez około 5-7 minut, aż szparagi będą al’ dente. Dopraw solą i pieprzem. Bagietkę przekrój wzdłuż. Na każdą połówkę wyłóż równomiernie farsz warzywny. Potem posyp serem cheddar i ułóż na wierzchu plasterki salami. Piecz w piekarniku przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i salami lekko zrumieni, a bagietka będzie chrupiąca. Posyp obficie startym Grana Padano.

Zapiekanka z pomidorami suszonymi i świeżym tymiankiem

Składniki:

  • bagietka,
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
  • pomidor, pokrojony w plasterki,
  • 50 g szynki (najlepiej długodojrzewającej lub dobrej jakości polskiej szynki), pokrojonej w kostkę,
  • 30 g salami, pokrojonego w cienkie paski,
  • 30 g suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych i pokrojonych w paski,
  • 50 g sera Grana Padano, startego,
  • 100 g sera mozzarella,
  • ząbek czosnku, przeciśnięty,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego),
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i pieczarki, i smaż, aż zmiękną. Dodaj pokrojoną szynkę i salami, a potem smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i dodaj świeży (lub suszony) tymianek. Bagietkę przekrój wzdłuż. Na każdą połówkę bagietki wyłóż przygotowany farsz. Ułóż na wierzchu plasterki świeżego pomidora i paski suszonych pomidorów. Posyp serem mozzarella i piecz w piekarniku przez około 12-18 minut, aż ser się roztopi i ładnie zrumieni, a bagietka będzie złocista i chrupiąca. Posyp obficie startym Grana Padano.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości