Zapiekanka z mięsem mielonym w trzech odsłonach - makaronowej, ryżowej i ziemniaczanej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Zapiekanka z mięsem mielonym to danie, którego trudno sobie odmówić. Nawet jeśli nie zjemy jej od razu, to możemy odgrzać ją następnego dnia. Składniki się przegryzą i będą smakować jeszcze lepiej. Przedstawiamy proste przepisy na trzy wersje tej potrawy.

Przepisów na przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym jest mnóstwo. Będzie pyszna, jeśli dodamy do niej grzyby, warzywa, ser i smakowity sos.

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Połączenie mięsa, ziemniaków i sosu beszamelowego to kulinarny strzał w dziesiątkę. Przedstawiamy składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego,
    • 2 średnie kiełbasy,
      • 200 gram boczku,
        • 400 g ziemniaków,
          • papryka czerwona,
            • pomidorki koktajlowe,
              • olej,
                • 2 łyżki mąki,
                  • 2 łyżki masła,
                    • 2 szklanki mleka,
                      • 400 g sera żółtego,
                        • mielony czosnek,
                          • gałka muszkatołowa,
                            • sól,
                              • biały pieprz.

                                Sposób przygotowania:

                                Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a mięso, kiełbasę i boczek podsmażamy. Poszatkowaną cebulkę szklimy na oleju i dodajemy na patelnię. Paprykę warto sparzyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki pokrojone w plasterki układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na nich umieszczamy warstwę mięsną z cebulką. Posypujemy warstwą startego żółtego sera i układamy połówki pomidorków koktajlowych i paprykę. Sos sporządzamy, łącząc masło, mleko, mąkę i doprawiając solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy nim zapiekankę i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gotowe! Taka ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym będzie świetnie smakować z lekką warzywną sałatką lub kiszonkami.

                                Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem

                                Tę zapiekankę z mięsem mielonym można przyrządzić dosłownie w 20 minut. Jej sekretny składnik to soczewica, która jest nieoczywistym dodatkiem.

                                Składniki:

                                • 400 g makaronu penne,
                                  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
                                    • 500 g pieczarek,
                                      • 1 cebula,
                                        • puszka pomidorów w puszce,
                                          • zmielony czosnek,
                                            • olej,
                                              • szklanka soczewicy,
                                                • słodka papryka,
                                                  • 400 g sera żółtego,
                                                    • natka pietruszki,
                                                      • suszony tymianek,
                                                        • gałązka rozmarynu,
                                                          • sól i pieprz.

                                                            Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy nabierze ładnego, brązowego koloru, dodajemy pomidory z puszki i podsmażone wcześniej pieczarki i pokrojoną drobno cebulkę. Całość lekko dusimy, a następnie dorzucamy soczewicę. Doprawiamy czosnkiem, słodką papryką i tymiankiem. Makaron gotujemy al dente. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego wcześniej tłuszczem. Dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe! Wierzch zapiekanki można oprószyć natką pietruszki.

                                                            Zapiekanka z mięsem mielonym i ryżem

                                                            Ta prosta zapiekanka z mięsem mielonym i ryżem będzie idealnie smakować, jeśli dodamy bukiet aromatycznych warzyw.

                                                            Składniki:

                                                            • 500 g mięsa mielonego,
                                                              • 300 g ryżu białego,
                                                                • 250 ml śmietany 18%,
                                                                  • 1 mała cebula,
                                                                    • 1 jajko,
                                                                      • 400 g sera żółtego,
                                                                        • bulion drobiowy,
                                                                          • olej,
                                                                            • 2 średnie marchewki,
                                                                              • 2 pietruszki,
                                                                                • 2 czerwone papryki,
                                                                                  • 1 duża cukinia,
                                                                                    • 100 g parmezanu,
                                                                                      • sól i pieprz,
                                                                                        • gałka muszkatołowa,
                                                                                          • natka pietruszki.

                                                                                            Ryż gotujemy do miękkości. Przygotowujemy sos, mieszając śmietanę z jajkiem, parmezanem i doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę tniemy w kostkę. Lekko podsmażoną cukinię kroimy w plasterki. Cebulkę szklimy na patelni. Dodajemy poszatkowaną paprykę i chwilę trzymamy na ogniu, aby nieco zmiękła. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i mieszamy ze startym żółtym serem. Całość zalewamy przyrządzonym wcześniej sosem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20 minut. Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami będzie świetnie wyglądać, gdy udekorujemy ją natką pietruszki. Wykorzystując te same składniki, można także przygotować inną wersję tego dania. Zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem będzie smakować równie wyśmienicie. W takiej odsłonie ser żółty warto zastąpić fetą. Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami to kolejny kulinarny pewnik w opcji z ryżem.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michael Mccarthy/Getty Images

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana