Makaron z kurczakiem i kalarepą na biało - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g mascarpone,
- opakowanie świeżego makaronu - najlepiej spaghetti,
- 300 g filetów z kurczaka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka fasoli białej,
- 100 g sera gorgonzola,
- świeża bazylia do podania,
- sol, pieprz, oregano,
- oliwa z oliwek,
- skórka z 1 cytryny,
- kalarepka.
Makaron z kurczakiem i kalarepą na biało - sposób przygotowania
Kalarepę obierz ze skorki i grilluj na patelni grillowej pokrojoną w plastry. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni na oliwie podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj kurczaka pokrojonego na małe kawałki. Fasolę odcedź z zalewy i przysmaż na patelni aż zrobi się rumiana.
Do kurczaka dodaj mascarpone i wymieszaj. następnie dodaj fasolę, makaron oraz dopraw solą i pieprzem oraz oregano. Na koniec dodaj gorgonzolę. Podawaj ze skórką cytryny i udekorowane bazylią.
Zobacz także:
- Smażona kalarepa z tymiankiem i purée z selera - przepis Mateusza Zielonki
- Nafaszerowana kalarepa w towarzystwie rzodkiewki
- Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku według Mateusza Zielonki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: