Krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym - chiński przepis Darii Ładochy

Chińskie przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Języka Chińskiego tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN dania również pochodzące z Chin. Jak przygotować krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym? Sprawdź przepis Darii Ładochy.

Krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym - przepis

Składniki:

  • 500 g rozmrożonych krewetek szarych
    • ½ świeżego ananasa
      • ½ łyżeczki kurkumy
        • 1 czerwona papryka
          • ½ łyżeczki chili w proszku
            • imbir wielkości kciuka
              • ząbek czosnku
                • 2 łyżki soku z cytryny
                  • sok z pomarańczy (ok ¾ szklanki)
                    • 1 łyżka octu ryżowego
                      • 1 łyżeczka miodu
                        • 2-3 łyżki sosu sojowego
                          • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
                            • 1 szalotka
                              • olej do smażenia

                                Jak przygotować krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym?

                                1. Ananasa pokrój w kostkę, paprykę w słupki. Szalotkę drobno posiekaj wraz z czosnkiem.
                                  1. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj kurkumę, chili oraz posiekane: czosnek, szalotkę oraz imbir.
                                    1. Następnie dodaj ananasa oraz paprykę czerwoną. Chwilę podsmażaj.
                                      1. Następnie dodaj krewetki.
                                        1. W misce obok wymieszaj sok z pomarańczy, ocet ryżowy oraz miód i sos sojowy.
                                          1. Dodaj ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i zalej sosem krewetki z ananasem.
                                            1. Podawaj z ryżem.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Diana Ryściuk

                                              Źródło: Daria Ładocha

                                              Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana