Krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym - przepis
Składniki:
- 500 g rozmrożonych krewetek szarych
- ½ świeżego ananasa
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 czerwona papryka
- ½ łyżeczki chili w proszku
- imbir wielkości kciuka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sok z pomarańczy (ok ¾ szklanki)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- 1 szalotka
- olej do smażenia
Jak przygotować krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym?
- Ananasa pokrój w kostkę, paprykę w słupki. Szalotkę drobno posiekaj wraz z czosnkiem.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj kurkumę, chili oraz posiekane: czosnek, szalotkę oraz imbir.
- Następnie dodaj ananasa oraz paprykę czerwoną. Chwilę podsmażaj.
- Następnie dodaj krewetki.
- W misce obok wymieszaj sok z pomarańczy, ocet ryżowy oraz miód i sos sojowy.
- Dodaj ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i zalej sosem krewetki z ananasem.
- Podawaj z ryżem.
Zobacz także:
- Chińskie dania z polskich składników - przepisy Oli Nguyen
- Kuchnia chińska – tego koniecznie trzeba spróbować
- Makaron chiński – przepisy na tradycyjne dania kuchni Chin
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: