Krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym - chiński przepis Darii Ładochy

Krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym
Chińskie przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Języka Chińskiego tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN dania również pochodzące z Chin. Jak przygotować krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym? Sprawdź przepis Darii Ładochy.

Krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym - przepis

Składniki:

  • 500 g rozmrożonych krewetek szarych
  • ½ świeżego ananasa
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 czerwona papryka
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • imbir wielkości kciuka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sok z pomarańczy (ok ¾ szklanki)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • 1 szalotka
  • olej do smażenia

Jak przygotować krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym?

  1. Ananasa pokrój w kostkę, paprykę w słupki. Szalotkę drobno posiekaj wraz z czosnkiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj kurkumę, chili oraz posiekane: czosnek, szalotkę oraz imbir.
  3. Następnie dodaj ananasa oraz paprykę czerwoną. Chwilę podsmażaj.
  4. Następnie dodaj krewetki.
  5. W misce obok wymieszaj sok z pomarańczy, ocet ryżowy oraz miód i sos sojowy.
  6. Dodaj ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i zalej sosem krewetki z ananasem.
  7. Podawaj z ryżem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości