Smażona kalarepa z tymiankiem i purée z selera - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kalarepy,
- świeży tymianek,
- masło,
- korzeń selera,
- litr mleka,
- siemię lniane,
- płatki owsiane,
- olej,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania smażonej kalarepy
- Seler obrać, pokroić na grubą kostkę i podsmażyć w garnku. Gdy się zarumieni dodać sól, pieprz, gałązki rozmarynu oraz mleko do zakrycia. Gdy całość zmięknie miksować na gładką masę, dodając masło.
- Kalarepę pokroić na cienkie plastry, smażyć na maśle z tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.
- Siemię oraz płatki owsiane uprażyć na suchej patelni i zmiksować z odrobiną soli.
- Olej podgrzać do temperatury 65 stopni i zmiksować z blanszowanym szczypiorkiem i odrobiną szpinaku, przecedzić przez gazę.
Zobacz także:
- Nafaszerowana kalarepa w towarzystwie rzodkiewki
- Placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka - przepis Darii Ładochy
- Mini naleśniki, łosoś pieczony i kotleciki z kalarepy - przepisy Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: