Smażona kalarepa z tymiankiem i purée z selera - przepis Mateusza Zielonki

Smażona kalarepa
Smażona kalarepa z tymiankiem i purée z selera - przepis Mateusza Zielonki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przygotował pyszne dania z kalarepy. To niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo. Sprawdź, jak przyrządzić smażoną kalarepę z tymiankiem i purée z selera. 

Smażona kalarepa z tymiankiem i purée z selera  - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • świeży tymianek,
  • masło,
  • korzeń selera,
  • litr mleka,
  • siemię lniane,
  • płatki owsiane,
  • olej,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania smażonej kalarepy

  1. Seler obrać, pokroić na grubą kostkę i podsmażyć w garnku. Gdy się zarumieni dodać sól, pieprz, gałązki rozmarynu oraz mleko do zakrycia. Gdy całość zmięknie miksować na gładką masę, dodając masło.
  2. Kalarepę pokroić na cienkie plastry, smażyć na maśle z tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.
  3. Siemię oraz płatki owsiane uprażyć na suchej patelni i zmiksować z odrobiną soli.
  4. Olej podgrzać do temperatury 65 stopni i zmiksować z blanszowanym szczypiorkiem i odrobiną szpinaku, przecedzić przez gazę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości