Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Zapiekanka z kalarepy
Składniki:
4 kalarepy, obrane i pokrojone w plastry
1 pęczek pietruszki, posiekany
200 g szynki w plastrach
200 g żółtego sera
100 ml mleka
sól i pieprz
2 jajka
Sposób przygotowania:
Plastry kalarepy gotować w osolonej, gotującej się wodzie przez około 5 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę plastrów kalarepy, na wierzchu ułożyć plastry szynki. Wierzch posypać żółtym serem wymieszanym z pietruszką. Czynność tę powtarzać, aż do wykorzystania składników. Jajka wymieszać z mlekiem i 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Otrzymanym sosem polać po wierzchu zapiekanki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200°C na 30 minut.
Faszerowane kalarepy
Składniki:
1 papryczka chilli, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
300 g szpinaku
100 g sera feta
4 łyżki oliwy
4 kalarepy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalarepy obrać i wydrążyć środki, tak aby powstały „miseczki”. Cebulę, czosnek i chili zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać szpinak i dusić aż będzie miękki i odparuje cała woda. Dodać pokruszony ser feta, ziarna słonecznika i dyni. Doprawić solą i pieprzem. Otrzymanym farszem wypełnić kalarepy. Kalarepy skropić oliwą z oliwek. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wstawić kalarepy, zapiec około 20-30 min.
Potrawka z indyka, kalarepy i rzodkiewek
Składniki:
300 g filetu z piersi indyka, pokrojonego w paski
2 kalarepy, obrane i pokrojone w kostkę
1 biała rzodkiew, pokrojona w kostkę
0,5 łyżeczki łagodnej musztardy
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki śmietany 18%
1 pęczek rzodkiewki
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Filet podsmażać na oliwie przez kilka minut. Dodać rzodkiewki, kalarepę masło i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dusić całość pod przykryciem przez około 15-20 minut. Pod koniec dodać natkę pietruszki, śmietanę i musztardę. Gotować jeszcze przez kilka minut. Można podawać z ryżem.
Sałatka z ogórka i rzodkiewki
Składniki:
4 łyżki jasnego octu winnego (najlepiej ryżowego)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki nasion sezamu
1 małe, czerwone chili
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 czerwonej cebuli
1 duży ogórek
15 rzodkiewek
Sposób przygotowania:
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na połowę, wybrać nasiona i pokroić na plasterki. Rzodkiewki i cebulę cienko pokroić, następnie wymieszać z ogórkiem. Ocet wymieszać z oliwą, olejem i drobno posiekanym chili. Sosem polać warzywa i odstawić na około 5 minut do zamarynowania. W tym czasie podprażyć nasiona sezamu na patelni, następnie posypać nimi sałatkę.
Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki podana z wędzoną makrelą
Składniki:
500 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki
2 pęczki rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
1 łyżka musztardy francuskiej
3 łyżki gęstej śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
1 wędzona makrela
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. Następnie wymieszać ze śmietaną, musztardą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Makrelę podgrzać w piekarniku rozgrzanym do około 180°C, przez 15 minut. Sałatkę podawać z ciepłą makrelą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN