Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek to prosta propozycja na pyszny, wiosenny posiłek. W zależności od tego, co do niej dodamy, można zmieniać jej smak i kolory.
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN zwróciliśmy uwagę na problem marnowania żywności i sposoby wykorzystania resztek. Jak zrobić zupę z miękkich rzodkiewek i ich liści? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Świeże, domowe nowalijki to doskonały sposób na zdrowe warzywa. Wystarczy plastikowy pojemnik, ziemia i nasiona, aby mieć domowe przysmaki. Sprawdź, jakie nowalijki można hodować na domowym parapecie i jak to zrobić.
Z początkiem marca w sklepach i na targach zaczynają pojawiać się świeże warzywa, czyli nowalijki. W kuchni TVN przepisami z ich wykorzystaniem podzieliła się Daria Ładocha. Jak zrobić placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka?
Na początku marca na targach zaczynają pojawiać się świeże warzywa takie jak rzodkiewka, kapusta, marchew i kalarepa, czyli nowalijki. Daria Ładocha podzieli się w naszej kuchni przepisami na lekkie, wiosenne dania. Jak przyrządza śniadaniowe muffiny z rzodkiewką? Sprawdź przepis.
Rzodkiew japońska (inaczej daikon) to warzywo cieszące się dużą popularnością w Azji. W Polsce jest zdecydowanie mniej znane i rzadziej używane. Rzodkiew daikon z reguły wykorzystuje się w przepisach na różne rodzaje lekkich surówek. Jakie ma właściwości i kulinarne możliwości?
Właściwości liści rzodkiewki są już od dawna cenione w Azji Wschodniej. W Polsce zwykle zjada się tylko czerwone, bulwiaste korzenie, a liście się wyrzuca. A szkoda, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też pełne witamin. Co można z nich zrobić?
Czy kiełki z rzodkiewki są zdrowe? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, stojąc w sklepie przed półką wypełnioną kiełkami, sałata, rukolą i szpinakiem. Kiełki rzodkiewki uważa się za jeden z najzdrowszych produktów. Dostarczają wielu składników odżywczych i cennych kwasów wspomagających różne procesy w organizmie. Warto więc po nie sięgać jak najczęściej!
Rzodkiew należy do roślin kapustowatych. Uprawiana jest niemal na całym świecie. Jako warzywo jadalne znana jest od dawna. Spożywano ją już w starożytnym Rzymie oraz Chinach. Obecnie rzodkiew występuje w wielu odmianach, które różnią się wielkością i kształtem korzenia oraz kolorem. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Biała rzodkiew jest warzywem, z którego powstanie pyszna surówka. Może być również składnikiem zupy i sałatki. Spożywana jest zarówno na zimno, jak i w formie ugotowanej.
Młoda rzodkiewka to nieodłączny element wiosny – jako jedna z pierwszych nowalijek pojawia się w naszych ogrodach już w połowie maja. Uprawa rzodkiewki jest bardzo prosta, a ze względu na krótki okres wegetacyjny i odporność na przymrozki rzodkiewka doskonale nadaje się do uprawy wczesnowiosennej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z polskich warzyw sezonowych. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: sałatka z rzodkiewką i łososiem, pomidory faszerowane pomidorowym kuskusem, szczypiorkowa pasta jajeczna i tarta rzodkiewkowa.
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z sezonowych warzywach. Dlaczego nowalijki należy przed przygotowaniem moczyć w wodzie? Co powiecie na stir fry z kurczakiem i ogórkiem oraz sałatkę z pieczonych rzodkiewek i szparagów? Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wyczarowała pyszności z rzodkiewką i szczypiorkiem: kaszę gryczaną z rzodkiewką, pomidorowe tosty francuskie, Spring Roolsy i sałatkę wiosenną. Smacznego!
Na surowo - ostre, podgrzane - słodkawe i bardziej przyjemne dla naszego podniebienia. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować kalarepę i rzodkiewkę w niestandardowy i niespotykany sposób - podgrzane w zapiekance, nafaszerowane i w potrawce.
Kładziesz się do łóżka i nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Być może zjadłeś wieczorem ciężkostrawne potrawy... Nasi kucharze - Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej - podpowiadają w Dzień Dobry TVN, co jeść, by nie cierpieć na bezsenność.