Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek
Poniższą listę składników można z powodzeniem modyfikować, coś do niej dodawać, np. pomidorki koktajlowe, paprykę, pieczonego bakłażana itd.
Składniki:
- 2 ulubione serki wiejskie,
- duży pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- ząbek czosnku,
- pół cebulki szalotki,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Wiosna
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek - sposób przygotowania
- Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu obrać ze skorupek i obrać w drobną kostkę.
- Serek wiejski odsączyć z jego płynnej części.
- Umyte rzodkiewki osuszyć i pokroić w półplasterki.
- Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek posiekać.
- Wszystko wrzucić do jednej miski, dodać musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Zobacz także:
- Muffiny z rzodkiewką - przepis Darii Ładochy
- Poznaj właściwości kiełków rzodkiewki! Co można z nich przyrządzić i jak je wyhodować?
- Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Jakie mają właściwości? Poznaj przepis na koktajl i francuską zupę
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: