Przepisy kulinarne

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Jakie mają właściwości? Poznaj przepis na koktajl i francuską zupę

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Liście rzodkiewki na talerzu

Właściwości liści rzodkiewki są już od dawna cenione w Azji Wschodniej. W Polsce zwykle zjada się tylko czerwone, bulwiaste korzenie, a liście się wyrzuca. A szkoda, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też pełne witamin. Co można z nich zrobić?

Liście rzodkiewki – właściwości

Wyrzucanie liści rzodkiewki to marnowanie sporej dawki witamin. Przeciętny pęczek zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż średniej wielkości cytryna, a ponadto fosfor, żelazo i wapń. Są też bogatym źródłem glukozynolanów (glukozynolatów), czyli cennych związków o działaniu przeciwnowotworowym.

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Właściwości zdrowotne liści rzodkiewki

Do właściwości zdrowotnych liści rzodkiewki zalicza się:

  • działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • wspomaganie trawienia,
  • wzmacnianie odporności,
  • wspomaganie leczenia żółtaczki,
  • regulowanie ciśnienia krwi.

Liście rzodkiewki nie zawsze jednak nadają się do konsumpcji. Powinny być świeże i nieuszkodzone - bez żadnych plam. Mają gorzkawo - ostry smak i można z nich przyrządzić wiele rzeczy, od sałatek po zupy. Jedną z popularniejszych potraw przygotowywanych z liści rzodkiewki jest pesto. Inne pyszne propozycje to koktajl i francuska zupa.

Koktajl z liści rzodkiewki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pęczek liści rzodkiewki,
  • dojrzały banan,
  • małe jabłko,
  • 2 szklanki wody mineralnej.

Sposób przygotowania:

  1. 1Liście opłukać.
  2. 2Wszystkie składniki wrzucić do naczynia lub kielicha blendera i dokładnie zblendować.
  3. 3Gotowy koktajl można dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym, podkwasić lekko sokiem z cytryny.

Francuska zupa z liści rzodkiewki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 pęczki młodej rzodkiewki,
  • 2 młode ziemniaki,
  • litr bulionu,
  • pół łyżki masła,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 1Pęczek liści oderwać od rzodkiewek i opłukać.
  2. 2Obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w bulionie.
  3. 3Dodać liście i gotować jeszcze około 2 min.
  4. 4Zupę zdjąć z palnika, dodać śmietanę, masło i wszystko razem zblendować.
  5. 5Doprawiamy solą i pieprzem. Dodać surowe, pokrojone w plasterki rzodkiewki. Podawać ze szczypiorkiem i grzankami.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Rzodkiewka w kuchni

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Peredniankina/Getty Images

Pozostałe wiadomości