Jak przyrządzić botwinkę, chłodnik, szczawiową na bulionie i makaron z botwiną?
Szparagi zielone znane są od XVIII w. i stanowią ulubiony przysmak m.in. Francuzów. Mimo wysokiej ceny, są coraz bardziej popularne także na polskich stołach. Warto wiedzieć, jak gotować i przechowywać szparagi zielone oraz białe, by były nie tylko smaczne, ale też nie traciły wartości odżywczych. Na stronie Dzień Dobry TVN dowiesz się też z czym można je podawać, jakie mają właściwości, ile mają kalorii oraz jak je uprawiać.
Sprawdź, o jakie składniki warto wzbogacić swoją dietę wiosną.
Jak przyrządzić chrupiącą sałatkę z nowalijkami, rzodkiewkę z marchewką, wiosenne tosty, zielone eklerki i babeczki z kremem pistacjowym?
Sprawdź przepisy na wiosenną szakszukę, pieczone rzodkiewki z dorszem i inne dania z nowalijkami.
Czym są nowalijki, gdzie i kiedy można je dostać?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić kanapkę z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem stawiamy na połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić zupę botwinkową z tiftelami z jajkiem przepiórczym? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.
W kuchni na wiosnę warto sięgać po nowalijki. Można z nich przygotować wiele pysznych dań, również w wersji włoskiej. Jak zrobić crostatę z zapiekaną ricottą? Sprawdź przepis Mariety Mareckiej.
Wiosna to czas na nowalijki. W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne, włoskie dania z ich wykorzystaniem przygotowała Marieta Marecka. Jak zrobić szybki makaron z nowalijkami? Sprawdź prosty przepis.
Świeże, domowe nowalijki to doskonały sposób na zdrowe warzywa. Wystarczy plastikowy pojemnik, ziemia i nasiona, aby mieć domowe przysmaki. Sprawdź, jakie nowalijki można hodować na domowym parapecie i jak to zrobić.
Szukasz pomysłu na pyszny, wiosenny obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu? Sprawdź przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mariera Marecka przygotowała pyszne i pełne witamin dania w oczekiwaniu na nowalijki. Sprawdź, jak przygotować pieczonego fenkuła z pomarańczami według autorskiego przepisu kucharki.
Wraz z początkiem marca zaczynają pojawiać się pierwsze warzywa, które nazywamy nowalijkami. Daria Ładocha pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować pyszne i lekkie dania ze świeżych warzyw. Sprawdź, jak zrobić ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą.
Na początku marca na targach zaczynają pojawiać się świeże warzywa takie jak rzodkiewka, kapusta, marchew i kalarepa, czyli nowalijki. Daria Ładocha podzieli się w naszej kuchni przepisami na lekkie, wiosenne dania. Jak przyrządza śniadaniowe muffiny z rzodkiewką? Sprawdź przepis.
Właściwości liści rzodkiewki są już od dawna cenione w Azji Wschodniej. W Polsce zwykle zjada się tylko czerwone, bulwiaste korzenie, a liście się wyrzuca. A szkoda, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też pełne witamin. Co można z nich zrobić?
Mikołaj Rey odwiedził ekologiczną uprawę nowalijek. Został oprowadzony po plantacji szpinaku i szklarniach z sałatą oraz ziołami. W jakich warunkach rosną i są zbierane zielone warzywa, które stanowią zdrowy element wiosennego menu?
Wiosna, wiosna, ach to Ty - aż chciałoby się zanucić. Nadeszła nowa pora roku, a wraz z nią nowe warzywa, pierwsze w tym sezonie. Jeść nowalijki czy nie, oto jest pytanie. Aby nasycić naszą ciekawość, prośbę o radę kierujemy do dietetyczki - dr Wanda Baltaza wyjaśniła wszystko, co warto wiedzieć na temat nowalijek.
Jeśli w kuchni pojawiły się nowalijki, to oznacza tylko jedno - na talerzach zawita wiosna w pełni. Co można przygotować z wiosennych warzyw? Jak je przechowywać, aby jak najdłużej utrzymały świeżość? W kuchni Dzień Dobry TVN na te pytania odpowiada Andrzej Polan. Oto jego przepisy na dania z nowalijek.
Słodkie ziemniaki z domowym pesto, mini-pizza z kalafiora, zupa jarzynowa i risotto ze szparagami to przepisy Darii Ładochy na pyszne i zdrowe dania dla dzieci. Kiedy można zacząć podawać dziecku nowalijki?
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska opowiedziała o nowalijkach, które już zaczynają nas kusić ze straganów. Czy warto je kupować? Dietetyczka zwróciła uwagę, że od marca na rynku dostępne są nowalijki szklarniowe. Niestety przez brak słońca, producenci nowalijek muszą wspomagać się nawozami azotowymi, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. O tej porze roku zrezygnujmy z nowalijek liściastych. Nowalijek powinny unikać zwłaszcza kobiety w ciąży i dzieci do 3 roku życia. Jeżeli natomiast mamy ogromną ochotę na nowalijki, wybierajmy te, które nie są dużych rozmiarów. Rzodkiewki rozmiarów pomidora na pewno będą przenawożone. Aneta podpowiedziała również, w jaki sposób zmniejszyć zawartość szkodliwych azotanów.
W kuchni Dzień Dobry TVN Artur Moroz jak zwykle zaskoczył nas swoimi kulinarnymi połączeniami. Zobaczcie jego przepisy na: młodą kapustę z mulami, zupę rybno-szczawiową i śledzia na sałatce wiosennej. Smacznego!
Czas na wiosenne nowalijki! W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy MasterChef Junior: Bruno Pluciński i Patryk Piskorz pod czujnym okiem Ani Starmach przygotowali z nich: mini gołąbki z botwiny, cukinię z rzodkiewką na ciepło, wiosenną sałatkę ze szparagami i groszkiem oraz ciasto ucierane z rabarbarem. Zobaczcie, jak uniknąć zakalca w cieście i dlaczego, by ugotować jajka w koszulkach, należy wywołać burzę w garnku.
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z sezonowych warzywach. Dlaczego nowalijki należy przed przygotowaniem moczyć w wodzie? Co powiecie na stir fry z kurczakiem i ogórkiem oraz sałatkę z pieczonych rzodkiewek i szparagów? Smacznego!
Blogerka Daria ładocha przygotowała potrawy z nowalijek: pesto z liści rzodkiewki, sałatkę z rzodkiewki z orzechami i kozim serem oraz krem z białej rzodkiewki z suszonymi pomidorami.
Blogerka kulinarna Daria Ładocha zachęca rodziców do tego, by przygotowywali dzieciom potrawy z nowalijek. Ważne jednak, by wybierali tylko te ze sprawdzonego źródła. Jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków? Daria Ładocha zna kilka dobrych sposobów. Skorzystajcie z jej przepisów na surówkę z ogórka i awokado, ekspresową tartę z rabarbarem, kolorowy chłodnik i kuskus z młodą marchewką i botwiną!
Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym, sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami i dresingiem sezamowym, canneloni faszerowane botwiną i ricottą i kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami oraz twarogiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Małgorzata Ziółkowska. Jaki makaron lubicie najbardziej: farfalle (kokardki), cannelloni (grube rurki do nadziewania) czy może spaghetti (nitki)?