Co gotować wiosną? Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego na pierwsze smaki z nowalijkami

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pierwsze smaki wiosny
Pierwsze smaki wiosny
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował dania z nowalijek idealnie na wiosnę. Sprawdź, co gotować o tej porze roku i przygotuj z jego przepisów sałatkę z kuskusem, jajka różowe, sałatkę z nowalijek z różowymi jajkami, szparagową lasagne oraz zielony makaron.
Wiosenna sałatka z kuskusem
Wiosenna sałatka z kuskusem
Wiosenna sałatka z kuskusem
Źródło: Ola Skowron/East News

Wiosenna sałatka z kuskusem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka kuskusu,
    • 2 pomidory ,
      • 2 szalotki ,
        • duży pęczek mięty,
          • duży pęczek kolendry,
            • zielony ogórek,
              • cytryna,
                • czerwona papryka,
                  • zielona papryka,
                    • opakowanie pestek z granatu,
                      • sól i pieprz,
                        • oliwa.

                          Sposób przygotowania:

                          Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Obierz zielony ogórek i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj w drobną kostkę. Pomidory sparz we wrzątku, pokrój na ćwiartki i również usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę. Szalotkę również posiekaj.

                          Zioła dokładnie umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie poszatkuj. Do przygotowanych składników dodaj pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki z oliwą oraz sokiem z połowy cytryny. Jeżeli chcesz, aby sałatka była bardziej cytrusowa, otrzyj na tarce skórkę ze sparzonej cytryny. Pamiętaj, aby nie ścierać białej części, ponieważ jest gorzka.

                          Dopraw solą oraz pieprzem. Całość udekoruj ziarnami granatu

                          Jajka różowe - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • 4 jajka „0”,
                            • 500 ml soku z buraków,
                              • 300 ml wody,
                                • 200 ml octu jabłkowego,
                                  • 2 liście laurowe,
                                    • ziarna ziela angielskiego,
                                      • ziarna pieprzu pieprzu.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Do garnka dodaj wodę, sok z buraków, ocet i pozostałe przyprawy. Gotuj przez 40 minut. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Włóż do przygotowanej zalewy, tak aby był przykryte płynem. Pozostaw na minimum godzinę. Im dłużej będą w zalewie, tym będą bardziej czerwone.

                                        Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami
                                        Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami
                                        Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami
                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                        Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami - przepis krok po kroku

                                        Składniki:

                                        • 4 różowe jajka,
                                          • 2 pęczki rzodkiewki,
                                            • opakowanie kiełków rzodkiewki,
                                              • opakowanie rukoli,
                                                • sałata karbowana,
                                                  • 2 ogórki zielone,
                                                    • 100 g sera feta,
                                                      • duży pęczek cienkiego szczypioru.

                                                        Do drugiej wersji sałatki dodatkowo potrzebne będzie 300 g filetu z kurczaka.

                                                        Składniki na sos:

                                                        • 3 łyżki majonezu,
                                                          • 300 g jogurtu greckiego,
                                                            • czerwona cebula (obrana),
                                                              • ząbek czosnku,
                                                                • 4 starte na tarce rzodkiewki,
                                                                  • cytryna,
                                                                    • sól i pieprz.

                                                                      Sposób przygotowania pierwszej wersji:

                                                                      Warzywa dokładnie umyj, a następnie osusz. Sałatkę porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Rzodkiewki pokrój na plastry. Przełóż do wody z cytryną, aby pokręcić ich kolor. Ogórka pokój na plastry. Produkty ułóż na liściach sałat. Jajka przekrój na pół i dodaj do pozostałych składników. Fetę porusz i dodaj razem z poszatkowanym szczypiorem. Udekoruj kiełkami rzodkiewki.

                                                                      Do miseczki przełóż majonez, jogurt grecki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę czerwoną i przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie zetrzyj na tarce rzodkiew i dodaj do pozostałych składników sosu. Dopraw sokiem z cytryny solą i pieprzem.

                                                                      Sposób przygotowania drugiej wersji:

                                                                      Filet z kurczaka oczyść z błon i pokrój na pół. Następnie dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą. Na patelni smaż po 5 minut z każdej strony, następnie dodaj kapkę wody i przykryj pokrywką. Pokrój na plastry i podaj z sałatką.

                                                                      389A4555
                                                                      389A4555
                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                      Szparagowa Lasagna - przepis krok po kroku

                                                                      Składniki:

                                                                      • 400 g łososia wędzonego w plastrach,
                                                                        • opakowanie makaronu lasanegne,
                                                                          • 3 pęczki szparagów,
                                                                            • por,
                                                                              • łyżka masła,
                                                                                • 100 g parmezanu,
                                                                                  • świeży tymianek,
                                                                                    • sól i pieprz.

                                                                                      Składniki na beszamel:

                                                                                      • 4 łyżki masła,
                                                                                        • 3 łyżki mąki pszennej,
                                                                                          • 600 g mleka 3,2%,
                                                                                            • szczypta gałki muszkatołowej.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Łososia pokrój na drobną kostkę. Do garnka wlej zimną wodę z solą. Zagotuj. Następnie dodaj płaty lasagne i gotuj przez około 6 minut. Po tym czasie wyjmij z wody makaron.

                                                                                              Szparagi umyj i osusz. Oderwij zdrewniałe końcówki i pokrój wzdłuż na pół. Pora umyj pod bieżącą wodą i osusz. Białą cześć pokój na cienkie plasterki i przesmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj na koniec łososia. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                              W garnku dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez 3 minuty, ciągle mieszając. Rozpocznij dodawanie mleka "kropla po kropli" i cały czas rózgą energicznie mieszaj. Kontynuuj tę czynność, aż sos będzie gęsty i gładki. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dodaj sól i tartą gałkę muszkatołową.

                                                                                              Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek lub masłem. Na spód wyłóż warstwę beszamelu i pierwszą warstwę makaronu. Następnie łososia z porem oraz szparagi, beszamel i parmezan. Tak samo ułóż kolejną warstwę. Na wierzch płaty makaronu, beszamel i parmezan.

                                                                                              Piecz w rozgrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut. Udekoruj świeżym tymiankiem.

                                                                                              Zielony makaron - przepis krok po kroku

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 200 g makaronu Spaghetti,
                                                                                                • pęczek bazylii,
                                                                                                  • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                    • 5 filetów anchois,
                                                                                                      • 10 orzechów włoskich,
                                                                                                        • 20 g parmezanu,
                                                                                                          • 100 ml oliwy z oliwek,
                                                                                                            • sól i pieprz.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W blenderze lub moździerzu przygotuj pesto ze wszystkich składników. Zostaw kawałek sera, aby oprószyć przygotowane już danie. Ugotowany makaron połącz z ziołowym pesto.

                                                                                                              Sprytne rady Szymona Czerwińskiego:

                                                                                                              • Co zrobić, aby kasza kuskus była sypka? Po zalaniu gorącą wodą, pozostaw kaszę na około 5 minut pod przykryciem. Następnie dokładnie ją wymieszaj, aby pozbyć się wilgoci. 
                                                                                                                • Aby filet z kurczaka był soczysty, podczas smażenia dodaj odrobinę wody na patelnię i przykryj. Wytworzy się para wodna, pierś będzie gotowa szybciej, a do tego będzie soczysta. 
                                                                                                                  • Wody z makaronu nie wylewaj. Jeżeli sos będzie za gęsty lub się zważy, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. W ten sposób uratujesz sos. 

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                    Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana