Białysy - Białystoker - przepis krok po kroku
Składniki:
- 900 g mąki chlebowej lub mąki pszennej typu 550,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki suchych drożdży (instant),
- 2 łyżki karmelizowanej cebuli,
- 510 g wody.
Składniki na farsz:
- 2 duże białe cebule,
- łyżeczka maku,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżeczka oliwy.
Jak zrobić białysy?
- Mąkę, droższe, sól i karmelizowaną cebulkę przełóż do dzieży miksera. Dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie wodę i mieszaj do chwili, aż składki się połączą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Ciasto zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Przełóż do miseczki, którą wcześniej należy naoliwić. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
- Ciasto podziel na 11 mniejszych kawałków i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia obsypanej mąką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość.
- Cebulę pokrój w piórka i na rozgrzanej oliwie przesmaż razem z makiem solą i pieprzem.
- Na uformowane bułeczki na środku wyłóż farsz. Piecz przez około 10 minut w temp 250 st. C.
Zobacz także:
- Gołąbki w ryżem, szare kluski z okrasą, racuchy drożdżowe, ciasto z maszynki. Babcina kuchnia Szymona Czerwińskiego
- Kartacze, babka i kiszka, czyli dania kuchni podlaskiej. "Bez ziemniaków nie ma obiadu"
- Kisiel owsiany - przepis na tradycyjną, oryginalną potrawę z Podlasia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: