Zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze i minerały, aktywność fizyczna, a także picie dużej ilości wody to klucze do długiego życia w dobrym zdrowiu.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kuchnia polska słynie z zup. Parzybroda jest jedną z nich. Niektórzy uważają, że mocno gęsta staje się bardziej kapuściano-ziemniaczanym daniem jednogarnkowym. Skąd wzięła się nietypowa nazwa parzybrody? Wiąże się z "zagrożeniem", jakie niesie jej spożywanie. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.
Lawasz to cienki chleb przypominający nieco meksykańską tortillę. Jest składnikiem przede wszystkim kuchni ormiańskiej, dużą popularnością cieszy się również m.in. w Gruzji, Turcji, Syrii czy Iranie.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Poznaj historię i przepis na busłowe, czyli bocianie łapy.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Ich przygotowanie nie wymaga sporo czasu, wybitnych umiejętności i wyszukanych składników.
Czym są egzotycznie brzmiące fuczki i proziaki? To przysmaki kuchni bieszczadzkiej, z której przepisów na co dzień korzystają Paweł Czachur i Katarzyna Jakubowicz-Czachur.
Mikołaj Rey wybrał się do Ostrołęki, by odkrywać tajemnice kurpiowskich zwyczajów i tradycji. Pasjonat gastronomicznych wyzwań spotkał się z propagatorkami regionalnej kuchni.
Sprawdź przepis na Kounoupidi Kapama, czyli kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak przygotować pastę z groszku z Santorini, czyli favę z kuchni Dzień Dobry TVN.
W naszej kuchni nie brakuje przepisów na pierogi, ale nigdy za wiele kolejnych wersji. Tym razem dzielimy się prostą recepturą na małopolskie pierogi kudłacze z ziemniaczanego ciasta, wypełnione m.in. kaszą jaglaną i twarogiem. Jak je zrobić? Wyjaśniamy krok po kroku.
Pljeskavica to na tyle popularne danie na Bałkanach, że aż trudno ustalić jego genezę. Danie występuje w wielu wariantach – możemy zrobić pljeskavicę na kajmaku (charakterystycznym, bałkańskim serze owczym), z oscypkiem lub innym ulubionym serem. Głównym składnikiem każdego przepisu na pljeskavicę jest jednak mięso mielone. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na to przepyszne, bałkańskie danie.
Trwa sezon na dynie. TSprawdź, jak zrobić kujawskie przysmaku - pączków z dyni w Dzień Dobry TVN.
Fjut lub cyrop to tradycyjne polskie danie z Kujaw. Jak się je przygotowuje? Z czym go serwować? Sprawdź, co warto wiedzieć.
Jednym z najbardziej znanych na świecie dań białoruskich są placki ziemniaczane, które, choć pojawiają się w kuchni wielu narodów, narodziły się właśnie na Białorusi. Równie popularną potrawą są pierogi z ziemniaków i cebuli.
Proste, a zarazem wyjątkowo sycące danie uznawane jest za wizytówkę regionu, dlatego w trakcie tegorocznego Festiwalu Tradycji Poznańskich odbył się konkurs jedzenia go na czas.
Pod koniec kwietnia do Listy Produktów Tradycyjnych ministra rolnictwa i rozwoju wsi dopisano trzy kolejne produkty regionalne z woj. podlaskiego. Są to busłowe łapy, karp knyszyński i podlaski kisiel owsiany.
Jeżeli interesuje Cię tatarska kultura, koniecznie odwiedź wioskę Kruszyniany. Podlasie to obszar słynący z tatarskich zabytków – wspaniałe meczety oraz zabytkowy cmentarz zachwycają kunsztem architektonicznym i doskonale zachowaną formą. Skosztuj też wybornych specjałów tatarskiej kuchni i posłuchaj fascynujących opowieści o burzliwych dziejach pierwszych mieszkańców wsi Kruszyniany. Atrakcje czekają Cię tu na każdym kroku, więc wyprawa szlakiem tatarskim z pewnością będzie niezapomnianą przygodą.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to kolejna w naszej różnorodnej kuchni propozycja polskiej potrawy regionalnej o wyjątkowej nazwie. Jak ją zrobić? Sprawdź prosty przepis. I kilka ciekawostek!
W poszukiwaniu ciekawych, regionalnych przepisów w zakamarkach polskiej kuchni tym razem trafiamy na Suwalszczyznę. I odnajdujemy tam kakory. Co to za potrawa? Sprawdź przepis krok po kroku.
Zupa z brukwi jest wielu Polakom dobrze znana, ale raczej rzadko gotowana. Wszystko przez to, że kojarzy się głównie z okresem drugiej wojny światowej i okupacji. Właśnie wtedy mieszkańcy Polski zmuszeni byli jadać ją znacznie częściej niż tego chcieli. Mimo wszystko warto ją przygotować i przekonać się, że może być naprawdę smaczna.
Smaczna kuchnia, wielość kulturowa, tajemnicze góry, szmaragdowe rzeki, dziewicza przyroda – oto Bośnia i Hercegowina. Kraj, który wielu osobom nadal kojarzy się z niebezpieczeństwem i wojenną zawieruchą, potrafi zaskoczyć swoim pięknem i różnorodnością. Dlaczego warto jest odwiedzić Bośnię i Hercegowinę?
Zupa z brządu - ta nazwa, zwłaszcza jej drugi człon, może być niezrozumiała dla osób spoza Kaszub. Sprawdź, czym jest brząd i jak przygotować prostą zupę z jego wykorzystaniem.