Zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze i minerały, aktywność fizyczna, a także picie dużej ilości wody to klucze do długiego życia w dobrym zdrowiu.
Kuchnia polska słynie z zup. Parzybroda jest jedną z nich. Niektórzy uważają, że mocno gęsta staje się bardziej kapuściano-ziemniaczanym daniem jednogarnkowym. Skąd wzięła się nietypowa nazwa parzybrody? Wiąże się z "zagrożeniem", jakie niesie jej spożywanie. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.
Lawasz to cienki chleb przypominający nieco meksykańską tortillę. Jest składnikiem przede wszystkim kuchni ormiańskiej, dużą popularnością cieszy się również m.in. w Gruzji, Turcji, Syrii czy Iranie.
Czym są egzotycznie brzmiące fuczki i proziaki? To przysmaki kuchni bieszczadzkiej, z której przepisów na co dzień korzystają Paweł Czachur i Katarzyna Jakubowicz-Czachur.
Mikołaj Rey wybrał się do Ostrołęki, by odkrywać tajemnice kurpiowskich zwyczajów i tradycji. Pasjonat gastronomicznych wyzwań spotkał się z propagatorkami regionalnej kuchni.
W naszej kuchni nie brakuje przepisów na pierogi, ale nigdy za wiele kolejnych wersji. Tym razem dzielimy się prostą recepturą na małopolskie pierogi kudłacze z ziemniaczanego ciasta, wypełnione m.in. kaszą jaglaną i twarogiem. Jak je zrobić? Wyjaśniamy krok po kroku.
Pljeskavica to na tyle popularne danie na Bałkanach, że aż trudno ustalić jego genezę. Danie występuje w wielu wariantach – możemy zrobić pljeskavicę na kajmaku (charakterystycznym, bałkańskim serze owczym), z oscypkiem lub innym ulubionym serem. Głównym składnikiem każdego przepisu na pljeskavicę jest jednak mięso mielone. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na to przepyszne, bałkańskie danie.
Jednym z najbardziej znanych na świecie dań białoruskich są placki ziemniaczane, które, choć pojawiają się w kuchni wielu narodów, narodziły się właśnie na Białorusi. Równie popularną potrawą są pierogi z ziemniaków i cebuli.
Proste, a zarazem wyjątkowo sycące danie uznawane jest za wizytówkę regionu, dlatego w trakcie tegorocznego Festiwalu Tradycji Poznańskich odbył się konkurs jedzenia go na czas.
Pod koniec kwietnia do Listy Produktów Tradycyjnych ministra rolnictwa i rozwoju wsi dopisano trzy kolejne produkty regionalne z woj. podlaskiego. Są to busłowe łapy, karp knyszyński i podlaski kisiel owsiany.
Jeżeli interesuje Cię tatarska kultura, koniecznie odwiedź wioskę Kruszyniany. Podlasie to obszar słynący z tatarskich zabytków – wspaniałe meczety oraz zabytkowy cmentarz zachwycają kunsztem architektonicznym i doskonale zachowaną formą. Skosztuj też wybornych specjałów tatarskiej kuchni i posłuchaj fascynujących opowieści o burzliwych dziejach pierwszych mieszkańców wsi Kruszyniany. Atrakcje czekają Cię tu na każdym kroku, więc wyprawa szlakiem tatarskim z pewnością będzie niezapomnianą przygodą.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to kolejna w naszej różnorodnej kuchni propozycja polskiej potrawy regionalnej o wyjątkowej nazwie. Jak ją zrobić? Sprawdź prosty przepis. I kilka ciekawostek!
W poszukiwaniu ciekawych, regionalnych przepisów w zakamarkach polskiej kuchni tym razem trafiamy na Suwalszczyznę. I odnajdujemy tam kakory. Co to za potrawa? Sprawdź przepis krok po kroku.
Zupa z brukwi jest wielu Polakom dobrze znana, ale raczej rzadko gotowana. Wszystko przez to, że kojarzy się głównie z okresem drugiej wojny światowej i okupacji. Właśnie wtedy mieszkańcy Polski zmuszeni byli jadać ją znacznie częściej niż tego chcieli. Mimo wszystko warto ją przygotować i przekonać się, że może być naprawdę smaczna.
Smaczna kuchnia, wielość kulturowa, tajemnicze góry, szmaragdowe rzeki, dziewicza przyroda – oto Bośnia i Hercegowina. Kraj, który wielu osobom nadal kojarzy się z niebezpieczeństwem i wojenną zawieruchą, potrafi zaskoczyć swoim pięknem i różnorodnością. Dlaczego warto jest odwiedzić Bośnię i Hercegowinę?