Fuczki i proziaki. Mikołaj Rey z wizytą w bieszczadzkiej kuchni

Fuczki i proziaki - specjały bieszczadzkiej kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Fuczki i proziaki - Bieszczadzkie przysmaki
Fuczki i proziaki - Bieszczadzkie przysmaki
Rey na tropie kurpiowskich smaków
Rey na tropie kurpiowskich smaków
Konfitury od cytrynowych królowych
Konfitury od cytrynowych królowych
Rey na tropie zapomnianej przyprawy
Rey na tropie zapomnianej przyprawy
Lata dwudzieste... lata trzydzieste...
Lata dwudzieste... lata trzydzieste...
Podlaska uczta Reya
Podlaska uczta Reya
Rey i przepis na buraczane powidła
Rey i przepis na buraczane powidła
Przysmaki wprost z bagien
Przysmaki wprost z bagien
Rudy rydz czy maślaczek?
Rudy rydz czy maślaczek?
Czym są egzotycznie brzmiące fuczki i proziaki? To przysmaki kuchni bieszczadzkiej, z której przepisów na co dzień korzystają Paweł Czachur i Katarzyna Jakubowicz-Czachur. Para zaserwowała Mikołajowi Reyowi kilka specjałów i opowiedziała o urokach życia w górach.

Bieszczadzka sielanka

Paweł i Kasia mieszkają w Równi, którą nazywają "przedbieszczadziem". Znaleźli się w niej kończąc poszukiwania swojego miejsca na ziemi.

- Postanowiliśmy od początku, że w domu będziemy próbowali żywić naszych gości i proponować im nasze potrawy albo potrawy regionalne, ponieważ kuchnia jest naszą pasją - powiedział Paweł. Kasia dodała, że sama wyrosła w domu, w którym dużo się gotowało, a zamiłowanie do kuchcenia odziedziczyły jej córki.

Fuczki i proziaki - co to?

Paweł i Katarzyna ugościli Mikołaja Reya regionalnymi daniami. Przygotowywali je przed naszymi kamerami, aby każdy widz wiedział, jak odtworzyć potrawy we własnej kuchni. Na pierwszy ogień poszły fuczki.

- Są to placki tworzone z kiszonej kapusty. W naszym przypadku własnej kiszonej kapusty, która została wcześniej przesmażona z mocno paloną cebulą, kminkiem, marchwią, miodem, solą i pieprzem - tłumaczył Paweł.

A czym z kolei są proziaki?

- Mąka, kefir, maślanka lub jogurt - co masz w lodówce, to wlewasz. Do tego soda i sól. Mieszasz to wszystko. Albo pieczesz to na patelni, albo do piekarnika jako chlebki - tłumaczyła Katarzyna.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości