Bieszczadzka sielanka
Paweł i Kasia mieszkają w Równi, którą nazywają "przedbieszczadziem". Znaleźli się w niej kończąc poszukiwania swojego miejsca na ziemi.
- Postanowiliśmy od początku, że w domu będziemy próbowali żywić naszych gości i proponować im nasze potrawy albo potrawy regionalne, ponieważ kuchnia jest naszą pasją - powiedział Paweł. Kasia dodała, że sama wyrosła w domu, w którym dużo się gotowało, a zamiłowanie do kuchcenia odziedziczyły jej córki.
Fuczki i proziaki - co to?
Paweł i Katarzyna ugościli Mikołaja Reya regionalnymi daniami. Przygotowywali je przed naszymi kamerami, aby każdy widz wiedział, jak odtworzyć potrawy we własnej kuchni. Na pierwszy ogień poszły fuczki.
- Są to placki tworzone z kiszonej kapusty. W naszym przypadku własnej kiszonej kapusty, która została wcześniej przesmażona z mocno paloną cebulą, kminkiem, marchwią, miodem, solą i pieprzem - tłumaczył Paweł.
A czym z kolei są proziaki?
- Mąka, kefir, maślanka lub jogurt - co masz w lodówce, to wlewasz. Do tego soda i sól. Mieszasz to wszystko. Albo pieczesz to na patelni, albo do piekarnika jako chlebki - tłumaczyła Katarzyna.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Masła i oliwy ziołowe według przepisów finalisty MasterChefa Szymona Czerwińskiego
- Zioła na zdrowie. Pomysły na pyszne i pożywne śniadanie według Piotra Kucharskiego
- Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Michalina Kobla
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN