Pizza Capriciosa - przepis krok po kroku
Ciasto - składniki na 2 pizze (dla 4 osób):
- 500 g mąki na pizzę;
- 2 g suszonych drożdży;
- 2/3 łyżeczki soli;
- łyżeczka cukru;
- 325 g letniej wody.
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę;
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte;
- 350 ml przecieru pomidorowego;
- łyżeczka suszonego oregano;
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Dodatki:
- kulka mozzarelli;
- 5 plastrów szynki prosciutto cotto lub dobrej jakości szynki konserwowej;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 4 pieczarki;
- 12 listków bazylii
Sposób przygotowania:
Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 15 minutach uformuj dwa placki na pizzę - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Rant powinien być nieco wyższy. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce do krojenia. W czasie wzrastania ciasta, w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek. Smaż, mieszając przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz oregano i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania połowy sosu. Odstaw na kilkanaście minut do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury (najlepiej z kamieniem do pizzy, jeśli masz, jeśli nie, zostaw jedną blachę do nagrzania) z grzaniem górnym. Na każdy placek wykładaj około 4 łyżki sosu, rozsmaruj. Ułóż równomiernie plastry mozzarelli, plastry pieczarek, szynkę prosciutto oraz połówki pomidorków. Staraj się zrobić to jak najszybciej. Następnie zsuń placek na kamień lub na blachę i zapiekaj na górze piekarnika przez około 6-7 minut lub do idealnego wypieczenia.
Naleśnizza – czyli pizza z patelni - przepis krok po kroku
Składniki:
- Odrobina oleju do smażenia (kilka kropel);
- Ciasto naleśnikowe około 1/2 szklanki (tak, aby po wylaniu na patelnię miało około 1,5 cm wysokości);
- 3 plastry szynki;
- 1/3 papryki;
- kilka pomidorków cherry;
- świeża bazylia;
- 50 g startego sera.
Sposób przygotowania:
Na posmarowaną wcześniej, rozgrzaną patelnię wylej ciasto i smaż na złoty kolor z jednej strony, a następnie ciut krócej z drugiej. Na mniej przysmażonej stronie ułóż pokrojoną szynkę, paski papryki oraz połówki pomidorków. Posyp całość serem. Nakryj pokrywką i grzej na średnim ogniu przez kilka minut.
Pizza Calzone - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mąki na pizzę;
- 2 g suszonych drożdży;
- 2/3 łyżeczki soli;
- łyżeczka cukru;
- 325 g letniej wody;
- łyżka oliwy;
- mała cebula pokrojona w piórka;
- kilka pieczarek pokrojonych w plastry;
- ½ papryki pokrojonej w paski;
- szklanka startej mozzarelli;
- 2 łyżki ricotty;
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii;
- 1 jajko + zimna woda.
Sposób przygotownia:
Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 15 minutach uformuj dwa placki na pizzę - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce do krojenia.
Na oliwie zeszklij cebulę z papryką i odstaw do przestygnięcia. Na środek placków wyłóż wszystkie składniki farszu, pamiętając, aby zostawić solidny centymetr od zewnętrznej strony, aby dało się ładnie zlepić, jak przy pierogach. Dopraw solą i pieprzem. Owiń farsz plackiem tak, aby stworzyć „pieroga”. Za pomocą noża zrób 3 nacięcia, żeby podczas pieczenia wilgoć mogła wylecieć z pizzy. Posmaruj jajkiem zmieszanym z łyżką zimnej wody. Piecz w temperaturze 230 C przez 13-15 minut.
Pizza Bianca - przepis krok po kroku
Ciasto na 6 dużych pizz:
- mąka do pizzy 1 kg
- 20 g soli
- 570 ml wody
- 20 ml oliwy
- 1,5 g świeżych drożdży
Topping na jedną pizzę:
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy;
- 1/3 łyżeczki soli;
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu;
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku;
- ½ płaskiej łyżeczki otartego oregano;
- 1/3 szklanki startego parmezanu;
- 4 łyżki ricotty;
- 200 g (kulka) mozzarelli cienko pokrojona;
- świeża rukola.
Sposób przygotowania:
Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki, jedną schowaj zawiniętą w folię do lodówki. Po 15 minutach uformuj placek - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Rant powinien być nieco wyższy. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce lub blacie. W misce zmieszaj zmiksowany lub drobno posiekany czosnek, oliwę, sól, pieprz, zioła oraz parmezan i ricottę. Całość rozmieszaj na pizzy. Przykryj drobno pokrojoną mozzarellą i zapiekaj przez 7 minut w temp. 250 C. Serwuj ze świeżą rukolą.
Zobacz także:
- Jego pizza zajęła 3. miejsce na mistrzostwach świata. Jaki jest sekret idealnego wypieku?
- Pizza ziemniaczana - prosty przepis Szymona Czerwińskiego
- Pizza z 3 serami i jabłkiem. Trzeci składnik Cię zaskoczy. Sprawdź, jak zrobić to danie
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online