Jemy pizzę z Google Doodle - rocznica wpisania pizzaiolo na listę UNESCO

Włoska pizza podana na talerzu
Jemy pizzę z Google Doodle - rocznica wpisania pizzaiolo na listę UNESCO
Źródło: deeepblue/Getty Images
6 grudnia Google Doodle obchodzi święto pizzy. Nie jest to jednak światowy dzień, a rocznica wpisania na listę UNESCO sztuki kulinarnej neapolitańskiego Pizzaiolo. Sprawdź, czym ona jest i jak Google uczcił ten jubileusz.

Krojenie pizzy w Google Doodle

Z okazji rocznicy wpisania na listę UNESCO sztuki kulinarnej neapolitańskiego Pizzaiolo, w przeglądarce Google można zagrać w grę, w której trzeba pokroić pizzę. Można sprawdzić swoje umiejętności, ale trzeba przy tym pokroić ją tak, aby spełnić wszystkie życzenia zamawiających.

Zobacz wideo: Pizza a la Polan

Pizza a la Polan
Andrzej Polan przedstawia prosty sposób na pyszne ciasto na domową pizzę. Wystarczą 4 składniki. Sprawdź, jak prosto zrobić cienkie ciasto.
Źródło: Dzień Dobry TVN

W mini-grze na pizzach znajdziemy najpopularniejsze dodatki z całego świata. Są one nierówno rozłożone, a zamówienia pojawiające się po bokach informują, jakie kawałki trzeba z pizzy wykroić. W nagrodę zdobywa się gwiazdki - im bardziej akuratny wynik do zamówienia - tym więcej gwiazdek zostanie przyznanych. 

Google Doodle - kim jest pizzaiolo?

W 2007 roku neapolitańska sztuka kulinarna - pizzaiolo została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, jako niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Pizzaiolo to piekarz, ale taki, który po mistrzowsku wypieka włoskie pizze. Taka osoba dba o poprawne rozkładanie dodatków, właściwy stopień wypieczenia pizzy, umie posługiwać się tradycyjnymi sposobami i narzędziami, ale jednocześnie nie boi się eksperymentów.

Sztuka pizzaiolo wywodzi się z Neapolu, gdzie ciasto uważane jest za najlepsze. W całych Włoszech rozsiane są szkoły kształcące mistrzów wypiekania pizzy.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: Google Doodle

Źródło zdjęcia głównego: deeepblue/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana