Pizza z 3 serami i jabłkiem. Trzeci składnik Cię zaskoczy. Sprawdź, jak zrobić to danie

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Wytrawne jabłka w kuchni Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły jabłka, jednak nie tradycyjnie na słodko, a podane wytrawnie. Andrzej Polan zaprezentował swoje niesamowite przepisy na wykorzystanie tego owocu. Sprawdź, jak zrobić pizzę z 3 serami, jabłkiem i boczkiem.

Pizza z 3 serami, jabłkiem i boczkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 75 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 40 g drożdży
  • sól
  • cukier do smaku
  • 600 g mascarpone
  • łyżka miodu
  • 6 szt. jabłek
  • rozmaryn świeży
  • mozzarella w zalewie
  • 150 g sera pleśniowego typu lazur
  • 50 g plastrów boczku

Sposób przygotowania pizzy z 3 serami, jabłkiem i boczkiem

  1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże 1 łyżkę cukru , 3-4 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Kiedy tylko rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z olejem, wodą i pozostałą mąką oraz solą. Wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia około 30 minut.
  3. Po wyrośnięciu formujemy cienki placek, smarujemy olejem.
  4. Jako pierwsza warstwa trafia mascarpone wymieszane z rozmarynem, czarnym pieprzem i miodem.
  5. Jabłka kroimy w ćwiartki i przesmażamy na miodzie na lekko złoty kolor.
  6. Boczek kroimy w mniejsze kawałki.
  7. Na ciasto z mascarpone wykładamy mozzarellę, jabłka i ser pleśniowy.
  8. Skrapiamy wszystko olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 240 stopni.
  9. Przed podaniem posypujemy wysmażonymi, pokruszonymi plastrami boczku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!