Pizza z 3 serami, jabłkiem i boczkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 75 ml wody
- 100 ml oleju
- 40 g drożdży
- sól
- cukier do smaku
- 600 g mascarpone
- łyżka miodu
- 6 szt. jabłek
- rozmaryn świeży
- mozzarella w zalewie
- 150 g sera pleśniowego typu lazur
- 50 g plastrów boczku
Sposób przygotowania pizzy z 3 serami, jabłkiem i boczkiem
- Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże 1 łyżkę cukru , 3-4 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Kiedy tylko rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z olejem, wodą i pozostałą mąką oraz solą. Wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia około 30 minut.
- Po wyrośnięciu formujemy cienki placek, smarujemy olejem.
- Jako pierwsza warstwa trafia mascarpone wymieszane z rozmarynem, czarnym pieprzem i miodem.
- Jabłka kroimy w ćwiartki i przesmażamy na miodzie na lekko złoty kolor.
- Boczek kroimy w mniejsze kawałki.
- Na ciasto z mascarpone wykładamy mozzarellę, jabłka i ser pleśniowy.
- Skrapiamy wszystko olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 240 stopni.
- Przed podaniem posypujemy wysmażonymi, pokruszonymi plastrami boczku.
Zobacz także:
- Pizza z gruszką, czerwoną cebulą i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Dietetyczne ciasto na pizzę - z kalafiora, z płatków owsianych, z mąki orkiszowej. Przepisy na dietetyczną pizzę
- Pizza Margarita – najskromniejsza i najbardziej znana pizza
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek / Dzień Dobry TVN
podziel się: