Pizzę najczęściej je się w restauracjach lub barach, można jednak zrobić ją także samodzielnie. Jej domowa wersja pozwala na dobór takich składników, jakie nam najbardziej odpowiadają. W takim wypadku przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy również daje nam duże pole do popisu, istnieje bowiem kilka sposobów na jego przyrządzenie. Wybór sosu będzie zależał jedynie od Twoich preferencji.
Kupny sos pomidorowy do pizzy – czy warto?
Pizza cieszy się w Polsce bardzo dużym powodzeniem – lubią ją zarówno młodsi, jak i starsi, w związku z czym stała się stałym punktem w menu wielu restauracji. To jednak nie wszystko. Bez problemu można kupić ją także w sklepie w postaci mrożonej. Istnieje także szansa na zaopatrzenie się w gotowe półprodukty, które ułatwią samodzielne przygotowanie jej we własnym domu.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
W związku z tym na półkach sklepowych coraz częściej można znaleźć chociażby gotowy sos pomidorowy do pizzy. Występuje on najczęściej w postaci sosu w słoiku lub puszce, a także czasami w proszku. To wygodna opcja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Z drugiej strony jednak, gotowe sosy często zawierają konserwanty, emulgatory i cukier. Składniki te niekoniecznie są pożądane w naszej diecie. Jeżeli więc decydujesz się na zakup gotowego sosu pomidorowego do pizzy, najpierw uważnie przeczytaj jego etykietę.
Najlepiej jednak, jeśli przygotujesz sos samodzielnie. Nie zajmie to dużo czasu, a dzięki temu będziesz mieć kontrolę nie tylko nad użytymi składnikami, ale również nad smakiem. W ten sposób istnieje szansa na dostosowanie go do swoich upodobań.
Klasyczny przepis na sos pomidorowy do pizzy
Przepis na sos pomidorowy do pizzy jest naprawdę banalnie prosty, a przy tym skuteczny – placek posmarowany takim sosem nabierze niezwykłego aromatu i smaku. Aby przygotować ten dodatek, będziesz potrzebować tylko kilku składników. Podstawą będą oczywiście pomidory. W tym przypadku możesz skorzystać z pomidorów w puszcze lub passaty, czyli naturalnego przecieru pomidorowego (do kupienia w sklepach).
Bez względu na to, co wybierzesz, do zrobienia ok. 4 sztuk pizzy średniej wielkości będziesz potrzebować:
- 400 g pomidorów z puszki lub 400 ml passaty,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie sosu pomidorowego na pizzę zaczyna się od podsmażenia czosnku na oliwie na lekko złoty kolor. Gdy już to się stanie, należy dodać resztę składników i dusić wszystko przez ok. 15 minut, aż z sosu odparuje woda, a całość odpowiednio zgęstnieje. Opcjonalnym krokiem jest zmiksowanie sosu blenderem do osiągnięcia jednolitej i gładkiej konsystencji.
I gotowe! To najbardziej klasyczna wersja przepisu na sos pomidorowy do pizzy.
Oczywiście można ją również modyfikować, np. poprzez dodanie większej ilości czosnku, czy uzupełnienie sosu o dodatkowe składniki.
Sos pomidorowy do pizzy – wersja z ziołami
Jeżeli lubisz intensywny smak ziół, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przemycić go również do sosu pomidorowego do pizzy. Z pewnością będzie to ciekawe urozmaicenie. W takim przypadku możesz zastosować różnorodne zioła, według własnego uznania.
Najlepiej sprawdzi się:
- pół łyżeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu.
Przygotuj sos według wskazówek podanych powyżej. Po ugotowaniu go dodaj wybrane zioła i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli decydujesz się na zblendowanie sosu – zioła dodaj po wykonaniu tego kroku.
Pikantny sos pomidorowy do pizzy
Jeżeli lubisz ostre potrawy, możesz zmodyfikować swój przepis na sos pomidorowy do pizzy poprzez dodanie do niego papryczki chilli. Zyska on w ten sposób charakterystyczny, pikantny smak. Do podanej receptury wystarczy płaska łyżeczka suszonej papryczki chilli . Przyprawę należy dodać w trakcie gotowania sosu. Możesz też wybrać świeże chilli – aby nie przesadzić z ostrością, posiekaj ok. 1-2 cm papryczki. W tym wypadku dodaj ją tuż po zeszkleniu się czosnku, czyli przed dorzuceniem reszty składników.
Sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów – jakie pomidory wybrać?
Sos pomidorowy na ciasto do pizzy można też przygotować ze świeżych pomidorów. Najlepsze będą pomidory San Marzano, które używane są przez prawdziwych włoskich pizzaiolo. Charakteryzują się podłużnym kształtem i wyjątkowo intensywnym, czerwonym kolorem. Oprócz tego mają naprawdę wyjątkowy smak.
Jeśli jednak nie masz dostępu do tego typu pomidorów, możesz użyć także tych zwykłych, najlepiej jednak o wydłużonym kształcie, np. rzymskich, śliwkowych lub paprykowych. Najważniejsze, aby były to pomidory pelati , czyli obrane ze skórki. Aby je obrać, wystarczy naciąć delikatnie skórkę nożem, a następnie sparzyć ją gorącą wodą. Po kilku sekundach powinna z łatwością odchodzić. Po obraniu należy też usunąć gniazda nasienne pomidorów, a następnie rozgnieść warzywa w misce. Pozostałe kroki przygotowania sosu pozostają bez zmian. Na 4 pizze powinno użyć się ok. 5-6 dojrzałych pomidorów.
Zobacz także:
- Dlaczego ciasto na pizzę nie wychodzi? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów
- Prawdziwa włoska pizza od wicemistrza świata Valerio Valle
- Pizza w kształcie róży. Szybki przepis na efektowną przekąskę
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Takanori Ogawa / EyeEm/Getty Images