Kuchnia włoska dla wegan. Alicja Rokicka zdradza, jak przygotować pantescę, caponatę i foccacię

Caponata
Caponata
Źródło: ALLEKO/Getty Images
Kuchnia włoska ma na świecie miliony fanów. Pizza, czy dania z makaronu to potrawy znane i lubiane nawet w najdalszych zakątkach globu. Niestety, informacje o przepisach z Półwyspu Apenińskiego odpowiednich dla wegan wciąż jest niewiele. W studiu Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na potrawy prosto ze słonecznej Italli podzieliła się Alicja Rokicka.

Pantesca - sałatka z ziemniaków z wyspy Pantelleria

Składniki na pantescę:

  • 4–6 ziemniaków;
    • 6 pomidorków cherry;
      • 1 czerwona cebula;
        • 3 łyżki kaparów;
          • 1/2 szklanki czarnych lub zielonych oliwek;
            • 3 łyżki octu winnego;
              • 3 łyżki oliwy z oliwek;
                • sól;
                  • oregano;

                    Sposób przygotowania pantesci:

                    Obierz i ugotuj ziemniaki. Ostudź je. Pokrój na ćwiartki lub w kostkę. Dodaj pokrojoną w księżyce lub piórka cebulę czerwoną. Pomidorki przetnij na pół i dodaj do reszty warzyw. Dodaj oliwki i kapary. Dodaj ok 1/2 łyżeczkę oregano. Polej octem, oliwą, posól i popieprz. Wymieszaj i przenieś na talerz. Ozdób bazylią.

                    Caponata

                    Składniki na caponatę:

                    • oliwa;
                      • 2 bakłażany;
                        • 1 cebula;
                          • 2 łodygi selera naciowego;
                            • 2–3 soczyste pomidory;
                              • 1 łyżka przecieru pomidorowego;
                                • 1 papryczka chili;
                                  • 1 słoiczek oliwek;
                                    • 1 słoiczek kaparów;
                                      • 5–6 łyżek octu winnego lub jabłkowego;
                                        • sól;
                                          • 1 łyżeczka cukru;
                                            • kilka listków bazylii;
                                              • szczypta cynamonu;
                                                • łyżeczka bazylii lub oregano;

                                                  Sposób przygotowania caponaty:

                                                  Bakłażany pokrój w większą kostkę. Obficie posól i zostaw na ręczniku papierowym na około 1h. Przykryj bakłażany świeżym ręcznikiem papierowym i odciśnij je z wody. Bakłażany w Polsce bywają gorzkie. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i smaż bakłażany na złoto. Usmażone bakłażany przenieś na talerz. Do rondla wlej sporo oliwy (jakieś minimum 1/3 szklanki) Możesz użyć patelni po smażeniu bakłażanów, jeśli jest wystarczająco duża. Cebule posiekaj na pół księżyce lub w piórka. Smaż aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj potarganą w dłoniach bazylię. Doda posiekany seler naciowy i smaż z cebulą chwilę. (w tym momencie dodaje się też ewentualną ostrą papryczkę)W dłoniach nad rondlem rozgnieć pomidory i dodaj do selera i cebuli. Smaż i mieszaj około 7 minut. Wsyp usmażone bakłażany. Wymieszaj. Dodaj oliwki i kapary. Dodaj ocet winny. Jeśli pomidory nie były wystarczająco soczyste dodaj łyżkę przecieru pomidorowego. Można dodać odrobinę cynamonu, ale niekoniecznie. Duś na małym palniku około 20 minut. Dopraw solą i cukrem.

                                                  Prosta i szybka focaccia

                                                  • 350 g wody
                                                    • 7 g suszonych drożdży
                                                      • 500 g mąki pszennej 0, 00
                                                        • 1,5 łyżki miodu, słodu lub syropu z agawy
                                                          • 1 łyżeczka soli
                                                            • 5 łyżek oliwy
                                                              • 1 duża łyżka soli
                                                                • filiżanka wody
                                                                  • oliwa z oliwek do podania

                                                                    Sposób przygotowania focaccii:

                                                                    Do miski wlej wodę i dodaj drożdże oraz słód. Wymieszaj i pozostaw na 10–20 minut. Dodaj sól i powoli, stopniowo cały czas mieszając dodawaj mąkę. Uformuj kulę. Ciasto przenieść do pojemnika z zamknięciem i zostaw na 2h. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia i rozciągnij. Dostaw na kolejne 1–2h. Przygotuj solankę. Roztwór soli z wodą powinien być mocny. Przy pomocy palców zrób wgłębienia w wyrośniętym cieście. Polej solanką oraz kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Można posypać rozmarynem. Piecz w 200–220 stopniach około 15–20 minut aż focaccia się zarumieni.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                    Reporter: Alicja Rokicka

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana