Pantesca - sałatka z ziemniaków z wyspy Pantelleria
Składniki na pantescę:
- 4–6 ziemniaków;
- 6 pomidorków cherry;
- 1 czerwona cebula;
- 3 łyżki kaparów;
- 1/2 szklanki czarnych lub zielonych oliwek;
- 3 łyżki octu winnego;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- sól;
- oregano;
Sposób przygotowania pantesci:
Obierz i ugotuj ziemniaki. Ostudź je. Pokrój na ćwiartki lub w kostkę. Dodaj pokrojoną w księżyce lub piórka cebulę czerwoną. Pomidorki przetnij na pół i dodaj do reszty warzyw. Dodaj oliwki i kapary. Dodaj ok 1/2 łyżeczkę oregano. Polej octem, oliwą, posól i popieprz. Wymieszaj i przenieś na talerz. Ozdób bazylią.
Caponata
Składniki na caponatę:
- oliwa;
- 2 bakłażany;
- 1 cebula;
- 2 łodygi selera naciowego;
- 2–3 soczyste pomidory;
- 1 łyżka przecieru pomidorowego;
- 1 papryczka chili;
- 1 słoiczek oliwek;
- 1 słoiczek kaparów;
- 5–6 łyżek octu winnego lub jabłkowego;
- sól;
- 1 łyżeczka cukru;
- kilka listków bazylii;
- szczypta cynamonu;
- łyżeczka bazylii lub oregano;
Sposób przygotowania caponaty:
Bakłażany pokrój w większą kostkę. Obficie posól i zostaw na ręczniku papierowym na około 1h. Przykryj bakłażany świeżym ręcznikiem papierowym i odciśnij je z wody. Bakłażany w Polsce bywają gorzkie. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i smaż bakłażany na złoto. Usmażone bakłażany przenieś na talerz. Do rondla wlej sporo oliwy (jakieś minimum 1/3 szklanki) Możesz użyć patelni po smażeniu bakłażanów, jeśli jest wystarczająco duża. Cebule posiekaj na pół księżyce lub w piórka. Smaż aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj potarganą w dłoniach bazylię. Doda posiekany seler naciowy i smaż z cebulą chwilę. (w tym momencie dodaje się też ewentualną ostrą papryczkę)W dłoniach nad rondlem rozgnieć pomidory i dodaj do selera i cebuli. Smaż i mieszaj około 7 minut. Wsyp usmażone bakłażany. Wymieszaj. Dodaj oliwki i kapary. Dodaj ocet winny. Jeśli pomidory nie były wystarczająco soczyste dodaj łyżkę przecieru pomidorowego. Można dodać odrobinę cynamonu, ale niekoniecznie. Duś na małym palniku około 20 minut. Dopraw solą i cukrem.
Prosta i szybka focaccia
- 350 g wody
- 7 g suszonych drożdży
- 500 g mąki pszennej 0, 00
- 1,5 łyżki miodu, słodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy
- 1 duża łyżka soli
- filiżanka wody
- oliwa z oliwek do podania
Sposób przygotowania focaccii:
Do miski wlej wodę i dodaj drożdże oraz słód. Wymieszaj i pozostaw na 10–20 minut. Dodaj sól i powoli, stopniowo cały czas mieszając dodawaj mąkę. Uformuj kulę. Ciasto przenieść do pojemnika z zamknięciem i zostaw na 2h. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia i rozciągnij. Dostaw na kolejne 1–2h. Przygotuj solankę. Roztwór soli z wodą powinien być mocny. Przy pomocy palców zrób wgłębienia w wyrośniętym cieście. Polej solanką oraz kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Można posypać rozmarynem. Piecz w 200–220 stopniach około 15–20 minut aż focaccia się zarumieni.
Zobacz także:
- Pyszne owsianki na chłodne poranki według przepisów Piotra Kucharskiego
- Przekąski na jesienne wieczory. Pomysły Grzegorza Zawieruchy
- Gotowanie na parze według przepisów Sebastiana Olmy
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Alicja Rokicka
Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images