Kuchnia włoska dla wegan. Alicja Rokicka zdradza, jak przygotować pantescę, caponatę i foccacię

Caponata
Caponata
Źródło: ALLEKO/Getty Images
Kuchnia włoska ma na świecie miliony fanów. Pizza, czy dania z makaronu to potrawy znane i lubiane nawet w najdalszych zakątkach globu. Niestety, informacje o przepisach z Półwyspu Apenińskiego odpowiednich dla wegan wciąż jest niewiele. W studiu Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na potrawy prosto ze słonecznej Italli podzieliła się Alicja Rokicka.

Pantesca - sałatka z ziemniaków z wyspy Pantelleria

Składniki na pantescę:

  • 4–6 ziemniaków;
  • 6 pomidorków cherry;
  • 1 czerwona cebula;
  • 3 łyżki kaparów;
  • 1/2 szklanki czarnych lub zielonych oliwek;
  • 3 łyżki octu winnego;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól;
  • oregano;

Sposób przygotowania pantesci:

Obierz i ugotuj ziemniaki. Ostudź je. Pokrój na ćwiartki lub w kostkę. Dodaj pokrojoną w księżyce lub piórka cebulę czerwoną. Pomidorki przetnij na pół i dodaj do reszty warzyw. Dodaj oliwki i kapary. Dodaj ok 1/2 łyżeczkę oregano. Polej octem, oliwą, posól i popieprz. Wymieszaj i przenieś na talerz. Ozdób bazylią.

Caponata

Składniki na caponatę:

  • oliwa;
  • 2 bakłażany;
  • 1 cebula;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 2–3 soczyste pomidory;
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego;
  • 1 papryczka chili;
  • 1 słoiczek oliwek;
  • 1 słoiczek kaparów;
  • 5–6 łyżek octu winnego lub jabłkowego;
  • sól;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • kilka listków bazylii;
  • szczypta cynamonu;
  • łyżeczka bazylii lub oregano;

Sposób przygotowania caponaty:

Bakłażany pokrój w większą kostkę. Obficie posól i zostaw na ręczniku papierowym na około 1h. Przykryj bakłażany świeżym ręcznikiem papierowym i odciśnij je z wody. Bakłażany w Polsce bywają gorzkie. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i smaż bakłażany na złoto. Usmażone bakłażany przenieś na talerz. Do rondla wlej sporo oliwy (jakieś minimum 1/3 szklanki) Możesz użyć patelni po smażeniu bakłażanów, jeśli jest wystarczająco duża. Cebule posiekaj na pół księżyce lub w piórka. Smaż aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj potarganą w dłoniach bazylię. Doda posiekany seler naciowy i smaż z cebulą chwilę. (w tym momencie dodaje się też ewentualną ostrą papryczkę)W dłoniach nad rondlem rozgnieć pomidory i dodaj do selera i cebuli. Smaż i mieszaj około 7 minut. Wsyp usmażone bakłażany. Wymieszaj. Dodaj oliwki i kapary. Dodaj ocet winny. Jeśli pomidory nie były wystarczająco soczyste dodaj łyżkę przecieru pomidorowego. Można dodać odrobinę cynamonu, ale niekoniecznie. Duś na małym palniku około 20 minut. Dopraw solą i cukrem.

Prosta i szybka focaccia

  • 350 g wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 500 g mąki pszennej 0, 00
  • 1,5 łyżki miodu, słodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 duża łyżka soli
  • filiżanka wody
  • oliwa z oliwek do podania

Sposób przygotowania focaccii:

Do miski wlej wodę i dodaj drożdże oraz słód. Wymieszaj i pozostaw na 10–20 minut. Dodaj sól i powoli, stopniowo cały czas mieszając dodawaj mąkę. Uformuj kulę. Ciasto przenieść do pojemnika z zamknięciem i zostaw na 2h. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia i rozciągnij. Dostaw na kolejne 1–2h. Przygotuj solankę. Roztwór soli z wodą powinien być mocny. Przy pomocy palców zrób wgłębienia w wyrośniętym cieście. Polej solanką oraz kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Można posypać rozmarynem. Piecz w 200–220 stopniach około 15–20 minut aż focaccia się zarumieni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości