Witarianizm jest często mylnie łączony z wegetarianizmem lub weganizmem. Samodzielny witarianizm dopuszcza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednak wiele osób będących na tej diecie decyduje się również na odstawienie produktów tego typu.
Założenia witarianizmu
Witarianizm wyklucza obróbkę termiczną spożywanych pokarmów powyżej 40°C, chociaż wiele osób wyklucza jakiekolwiek podgrzewanie jedzenia. Witarianie tłumaczą ten sposób jedzenia za pomocą kilku argumentów:
- gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach;
- człowiek w przeszłości jadał surowe pokarmy, ponieważ nie znał ognia;
- wysoka temperatura powoduje ścinanie się białka;
- w procesie gotowania wytwarzają się szkodliwe substancje;
- gotowanie wzmaga globalne ocieplenie.
Oprócz tego wykluczone są produkty wysokoprzetworzone, w przeciwieństwie do warzyw i owoców, które stanowią podstawę tej diety.
Witarianizm – przepisy kulinarne
Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że kuchnia witariańska jest dużym wyzwaniem . Przepisy jednak nie są wcale skomplikowane. Jeść można bardzo wiele zróżnicowanych dań, które w smaku nie odbiegają od potraw kuchni tradycyjnej. W tej diecie dozwolone są nawet desery, o ile spełniają one podstawowe założenia witarianizmu.
Przepis na witariańskie kotlety
To dobre danie obiadowe. Do jego wykonania potrzebne nam będą poniższe produkty.
Składniki na 4-5 sztuk:
- 2 filiżanki wody,
- 1 filiżanka namoczonych przez noc migdałów,
- 1 filiżanka mleka migdałowego,
- pół filiżanki startej marchewki,
- 75 gramów czarnych oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- 1,5 selera,
- 1 papryka (czerwona lub żółta),
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1,5 łyżki stołowej kolendry w proszku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- pół filiżanki nasion lnu.
Przygotowanie:
Migdały blendujemy wraz z wodą. Uzyskaną masę odsączamy, warto użyć do tego worka lub kawałka materiału. Gdy już pozbędziemy się płynu, masę układamy w misce i dolewamy mleko migdałowe. Dodajemy pokrojone warzywa, przyprawy i sok z cytryny. Do uzyskanej masy dodajemy len i formujemy burgery, które odstawiamy do wyschnięcia na około 8 godzin.
W witarianizmie produkty pochodzenia zwierzęcego często zastępuje się produktami roślinnymi.
Składniki na ser dla 1-2 osób:
- filiżanka wody,
- 1,5 filiżanki nerkowców namoczonych przez noc w wodzie,
- 1/4 filiżanki drożdzy,
- 1 chili,
- sok z cytryny,
- 1,5 łyżki nierozpuszczonego oleju kokosowego,
- słodka papryka i pieprz,
- 1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Orzechy wraz z wodą umieszczamy w blenderze i mieszamy do uzyskania mleka, następnie odsączamy je za pomocą materiału lub worka. Do suchej masy umieszczonej w naczyniu dodajemy sok z cytryny i olej kokosowy, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy resztę składników, oprócz papryki i pieprzu. Całość umieszczamy w naczyniu wyłożonym folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy „ser” z formy i obtaczamy w papryce i pieprzu.
Witariańskie przepisy na ciasta
W diecie witariańskiej można również spożywać ciasta i inne pyszności! Oto przepis na truskawkową tartę dla witarian, którzy dopuszczają okazjonalne jedzenie niewielkiej ilości ugotowanej kaszy czy makaronu.
Składniki na tartę w niedużej formie (28x15):
- 1 szklanka kaszy jaglanej uprzednio ugotowanej,
- 1 opakowanie tofu,
- 4 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki cytryny,
- truskawki do udekorowania tarty.
Przygotowanie:
Składniki miksujemy i wykładamy na formę, na wierzchu układamy truskawki. Tartę chowamy na jakiś czas do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
Witarianizm – przykładowy jadłospis
Przechodząc na dietę witariańską, nie trzeba martwić się, że posiłki będą nudne. Różnorodne dania to jeden z plusów, które oferuje nam dieta witariańska. Przykładowy jadłospis może zawierać: kotlety, ciasta, sałatki, wrapy, a nawet makarony. Warto jednak pamiętać, że jest to dieta niskoenergetyczna, dlatego przy planowaniu jadłospisu należy to uwzględnić. Zbyt mało kalorii w diecie nie odchudzi nas, ale może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych.
Oprócz tego, wykluczając z diety pewnego rodzaju pokarmy, możemy w łatwy sposób doprowadzić do niedoborów ważnych dla organizmu składników. Jeśli chcemy przejść na tego typu dietę, lecz nie mamy pewności, czy w odpowiedni sposób układamy swoje menu, warto zasięgnąć porady dietetyka, który pomoże nam dopasować dietę do naszego organizmu.
Wybierając produkty do diety, należy zwrócić również uwagę, czy nie były poddane obróbce termicznej w zbyt wysokiej temperaturze. Dla ułatwienia, producenci często oznaczają produkty napisem raw (ang. surowy).
Witarianizm – z czym to się je?
Zobacz także:
- Witarianizm – dlaczego surowe jedzenie jest zdrowsze? "Większość witamin jest niszczona przez temperaturę"
- Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso?
- Jak krok po kroku przejść na wegetarianizm?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Caiaimage