Zanim przejdziemy do przygotowania tej potrawy, należy upewnić się, że grzyby, którymi dysponujemy, są jadalne. Do przedstawionych przepisów można wykorzystać też grzyby suszone. W takim przypadku powinno się je uprzednio namoczyć w ciepłej wodzie.
Jakie grzyby leśne można dodać do zupy grzybowej?
Doskonale sprawdzą się borowiki, maślaki i kurki, które są niezwykle aromatyczne. Jeżeli brakuje nam grzybów leśnych, można dodać pieczarki i/lub boczniaki. Do potrawy nadają się przede wszystkim młode i jędrne okazy - po ugotowaniu będą bardziej chrupkie niż duże i dojrzałe grzyby.
Grzyby
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych - przepis krok po kroku
Składniki:
- mieszanka grzybów leśnych - 0,5 kg,
- bulion warzywny - 1 l,
- włoszczyzna (marchewka, seler, por) - 1 zestaw,
- cebula - 1 duża,
- czosnek - 1 ząbek,
- śmietanka 30% - 100 ml,
- masło klarowane - 15 g,
- świeży koperek do posypania,
- liść laurowy - 1,
- ziele angielskie - 1-3 kulki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Całość zeszklić.
- Grzyby pokroić i dodać na patelnię. Całość smażyć, aż wszystko się zarumieni.
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować i dodać do niego warzywa, podsmażoną cebulę, czosnek i grzyby.
- Zupę gotować przez około godzinę. W tym czasie dodać wszystkie przyprawy.
- Przed podaniem zabielić ugotowaną zupę śmietanką i posypać świeżym koperkiem.
Zupa borowikowa ze świeżych grzybów - przepis krok po kroku
Składniki:
- borowiki - 0,6 kg,
- włoszczyzna - 1 zestaw,
- cebula - 1 duża,
- czosnek - 3 ząbki,
- ziemniaki - 3-4 średnie sztuki,
- bulion drobiowy, wołowy lub wegetariański - 1 l,
- masło klarowane - 1 łyżka,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, świeża natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Grzyby obrać i pokroić.
- Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, czosnek i grzyby. Całość smażyć aż do zarumienienia.
- Do smażących się warzyw dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażyć i dodać 5 łyżek wody.
- Dusić przez około 15 minut.
- Do bulionu dodać włoszczyznę pokrojoną w kostkę i przyprawy, całość zagotować.
- Dodać podsmażane warzywa do zupy, gotować przez 1-2 godzin, aż wszystkie zmiękną.
- Przed podaniem dodać śmietankę i posiekaną pietruszkę.
Zobacz wideo: Jesienią noszę kalosze
Zobacz także:
- Grzyby mrożone – jak je mrozić, aby nie straciły smaku?
- Jak marynować grzyby w occie spirytusowym, jabłkowym i winnym?
- Proste przepisy na przyprawy z grzybów - proszek i kostki bulionowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: