Makaron ze świeżymi grzybami, tymiankiem i sosem serowym

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek / Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania na bazie sera. Sprawdź, jak przygotować jego makaron ze świeżymi grzybami, tymiankiem i sosem serowym. To danie idealnie sprawdzi się na wykwintny obiad, którym zaskoczysz gości.

Makaron ze świeżymi grzybami, tymiankiem i sosem serowym na bazie sera - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Cebula szalotka - 2 szt.
    • Czosnek - 3 ząbki
      • Grzyby, świeże sezonowe - 300 g
        • Śmietana słodka 36% - 0,3l
          • Ser pleśniowy - 200 g
            • Natka pietruszki - 1 mały pęczek
              • Makaron spaghetti - 500 g
                • Ser błękitny - 200 g
                  • Rukola do dekoracji

                    Sposób przygotowania makaronu ze świeżymi grzybami

                    • Na patelni podsmaż szalotkę z czosnkiem i grzybami, gdy warzywa zmiękną dodaj śmietanę słodką i ser pleśniowy, ser powinien się rozpuścić pod wpływem temperatury.
                      • Do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki.
                        • Makaron spaghetti ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i dodaj do sosu.
                          • Porcję makaronu ułóż na talerzu, posypując go kruszonym serem i liśćmi rukoli.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Sebastian Olma

                            Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek / Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana