Makaron ze świeżymi grzybami, tymiankiem i sosem serowym na bazie sera - przepis krok po kroku
Składniki:
- Cebula szalotka - 2 szt.
- Czosnek - 3 ząbki
- Grzyby, świeże sezonowe - 300 g
- Śmietana słodka 36% - 0,3l
- Ser pleśniowy - 200 g
- Natka pietruszki - 1 mały pęczek
- Makaron spaghetti - 500 g
- Ser błękitny - 200 g
- Rukola do dekoracji
Sposób przygotowania makaronu ze świeżymi grzybami
- Na patelni podsmaż szalotkę z czosnkiem i grzybami, gdy warzywa zmiękną dodaj śmietanę słodką i ser pleśniowy, ser powinien się rozpuścić pod wpływem temperatury.
- Do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Makaron spaghetti ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i dodaj do sosu.
- Porcję makaronu ułóż na talerzu, posypując go kruszonym serem i liśćmi rukoli.
Zobacz także:
- Makaron nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie dania według przepisów Sebastiana Olmy
- Jak przygotować pyszny makaron z sosem serowym?
- Idealny makaron domowy według przepisów Mateo Zielonki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek / Dzień Dobry TVN
podziel się: