We Włoszech od XVIII wieku pastę komponowano z parmezanem i sosem pomidorowym. Makaron z sosem serowym został spopularyzowany przez Amerykanów, dzięki daniu mac&cheese. Jak zrobić makaron z sosem serowym i jakiego sera użyć? Podpowiadamy.
Historia sera
Początki przetwarzania mleka oraz produkcja sera związane są z epoką pasterską. Ze starożytnej Turcji praktyki tworzenia sera zaczęły rozprzestrzeniać się na całą Europę. Przełomowy okazał się wiek XIX, w którym pojawiła się coraz większa liczba maszyn i nowych technologii. Dzięki temu wytwarzanie sera stało się zadaniem dużo prostszym. W XIX wieku pojawiły się także pierwsze przepisy na macaroni and cheese w Stanach Zjednoczonych. Potrawa szybko stała się popularna w wielu krajach anglosaskich, a następnie dotarła do reszty Europy. Obecnie makaron z serem to wyjątkowa i klasyczna potrwa wszystkich smakoszy.
Przepisy Andrzeja Polana
Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z sosem serowym
Istnieje kilka sposobów przygotowywania makaronu z sosem serowym. Niektórzy uważają, że kluczem do pysznego smaku jest podgrzewanie w garnku, inni wolą zapiekanie w naczyniu żaroodpornym. Pokażemy prosty i przyjemny sposób na przygotowanie tej potrawy. Do przyrządzenia makaronu z serem dla dwóch osób potrzebujemy:
- 400 g makaronu
- ser, najlepiej cheddar (200 g)
- 50 g parmezanu
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietany
- 50 g masła
- przyprawy do smaku
Możemy dodać także inne składniki mięsne lub wegetariańskie. Bardzo popularny jest makaron z sosem serowym i brokułami. Niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. W takim wypadku można zdecydować się na makaron z sosem serowym i kurczakiem .
Przepis na makaron z sosem serowym dla dwóch osób
Makaron gotujemy al dente. Jeśli nie jesteśmy pewni, kiedy włoska pasta osiągnęła odpowiednią miękkość, po prostu gotujemy makaron o dwie minuty krócej niż zostało to podane na opakowaniu. Możemy także kosztować co kilka chwil makaronu i samodzielnie decydować o odpowiedniej twardości. Następnie rozpuszczamy masło w garnku i wlewamy mleko bardzo wolno, aby nie pojawiły się grudki. Sos zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego śmietanę. Kolejnym krokiem jest wymieszanie sosu z cheddarem i makaronem. Całość możemy doprawić dowolnymi przyprawami, na przykład ostrą papryką, pieprzem, bazylią czy gałką muszkatołową. Jeżeli lubimy dania w bardziej lejącej się formie, możemy przełożyć potrawę na talerz. Jednak jeśli chcemy uzyskać zapiekankę makaronową, musimy przełożyć nasz makaron z sosem serowym do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku przez około dwadzieścia minut. Jeżeli chcemy znacząco skrócić czas przygotowania, możemy zdecydować się na makaron z sosem serowym z serków topionych . Wystarczy roztopić serki topione i połączyć je ze śmietaną i przyprawami, a następnie do garnka dodać ugotowany makaron i pozostałe składniki i dodatki. Pamiętajmy o tym, że podstawą przygotowania prawdziwego sosu serowego jest połączenie sera bardzo dobrej jakości, mleka i śmietany.
Jak podawać makaron z sosem serowym?
Pomysł na makaron z sosem serowym to podstawa dobrego przepisu. Możemy zdecydować się na przygotowanie dania z dowolnymi dodatkami. Makaron z sosem serowym i szpinakiem to wybór dla tych, którzy lubią łączyć ciekawe smaki. Wegetarianie mogą zdecydować się na makaron z sosem serowym i warzywami . Z kolei przygotowując danie dla ukochanego, możemy pójść w stronę carbonary i stworzyć makaron z sosem serowym i boczkiem . Wszystko zależy od upodobań gości, znajomych czy rodziny. Zdecydowanie to danie jest bardzo dobrym pomysłem na rodzinny obiad czy kolację. Warto pamiętać o tym, że jest to potrawa ciężka i tłusta, dlatego należy ją serwować z umiarem. Jeżeli mamy więcej czasu, możemy przygotować makaron z sosem serowym na bazie prawdziwego, pysznego sera, natomiast w sytuacji, w której mamy bardzo mało czasu, wystarczy nam 10-15 minut na stworzenie pysznego dania z prostych składników. Jeśli chcemy przygotować danie we włoskim stylu ,nie zapominajmy o serze bardzo dobrej jakości, natomiast decydując się na amerykańską wersję tej potrawy, powinniśmy zapiec wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym. Makaron z serem to doskonała propozycja obiadowa, która sprawdzi się w prawie każdej rodzinie!
Zobacz także:
- Kuchnia z perliczką - przepisy Andrzeja Polana
- Mignolate Siciliane z przepisu Stefano Terrazzino
- Dziś Dzień Czekolady. Z tej okazji polecamy najpyszniejsze przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images/StephanieFrey