Kremowe ciasto francuskie - przepis Grzegorza Zawieruchy

Ciasto francuskie
Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz
Szukasz pomysłu na pyszne, domowe ciasto? W kuchni Dzień Dobry TVN prostym i wyjątkowym w smaku przepisem, inspirowanym kuchnią francuską, podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić kremowe ciasto francuskie? Sprawdź przepis.

Kremowe ciasto francuskie - przepis Grzegorza Zawieruchy

Ciasto:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    • 50 g płatków migdałowych
      • 3 łyżki cukru pudru

        Nadzienie budyniowe:

        • 1 liść żelatyny
          • 750 ml mleka
            • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
              • 1 laska wanilii
                • 100 g mąki kukurydzianej
                  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
                    • 3 żółtka
                      • 140 g cukru pudru

                        Kremowe ciasto francuskie - sposób przygotowania

                        1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozwałkowujemy dwa ciasta na blaszce do pieczenia.
                          1. Rozsypujemy migdały, delikatnie dociskamy i posypujemy cukrem pudrem.
                            1. Powtarzamy czynność na drugim cieście. Układamy na ciastach pergamin i obciążamy ciasto np. fasolką lub ryżem.
                              1. Pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu zdejmujemy pergamin i czekamy, aż ciasto wystygnie.
                                1. W międzyczasie wkładamy żelatynę do miski z zimną wodą, aby zmiękła.
                                  1. Pozostałe składniki kremu wkładamy do dużego rondla i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
                                    1. Jak cukier dobrze rozpuści się to zwiększamy ogień.
                                      1. Gotujemy budyń, aż zgęstnieje i zrobi się gładki.
                                        1. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy laskę wanilii.
                                          1. Wyciskamy wodę z żelatyny, a następnie dodajemy ją do kremu. Dobrze mieszamy i czekamy, aż żelatyna dobrze się rozpuści .
                                            1. Na blaszce układamy pergamin. Ciasto na dnie układamy migdałami do dołu.
                                              1. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem migdałową stroną do góry.
                                                1. Przykrywamy i chłodzimy około 4 godzinę lub najlepiej całą noc.

                                                  Zobacz także:

                                                  Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana