Kremowe ciasto francuskie - przepis Grzegorza Zawieruchy

Ciasto francuskie
Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz
Szukasz pomysłu na pyszne, domowe ciasto? W kuchni Dzień Dobry TVN prostym i wyjątkowym w smaku przepisem, inspirowanym kuchnią francuską, podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić kremowe ciasto francuskie? Sprawdź przepis.

Kremowe ciasto francuskie - przepis Grzegorza Zawieruchy

Ciasto:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie budyniowe:

  • 1 liść żelatyny
  • 750 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 laska wanilii
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 3 żółtka
  • 140 g cukru pudru

Kremowe ciasto francuskie - sposób przygotowania

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozwałkowujemy dwa ciasta na blaszce do pieczenia.
  2. Rozsypujemy migdały, delikatnie dociskamy i posypujemy cukrem pudrem.
  3. Powtarzamy czynność na drugim cieście. Układamy na ciastach pergamin i obciążamy ciasto np. fasolką lub ryżem.
  4. Pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu zdejmujemy pergamin i czekamy, aż ciasto wystygnie.
  5. W międzyczasie wkładamy żelatynę do miski z zimną wodą, aby zmiękła.
  6. Pozostałe składniki kremu wkładamy do dużego rondla i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
  7. Jak cukier dobrze rozpuści się to zwiększamy ogień.
  8. Gotujemy budyń, aż zgęstnieje i zrobi się gładki.
  9. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy laskę wanilii.
  10. Wyciskamy wodę z żelatyny, a następnie dodajemy ją do kremu. Dobrze mieszamy i czekamy, aż żelatyna dobrze się rozpuści .
  11. Na blaszce układamy pergamin. Ciasto na dnie układamy migdałami do dołu.
  12. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem migdałową stroną do góry.
  13. Przykrywamy i chłodzimy około 4 godzinę lub najlepiej całą noc.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości