Kremowe ciasto francuskie - przepis Grzegorza Zawieruchy
Ciasto:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 50 g płatków migdałowych
- 3 łyżki cukru pudru
Nadzienie budyniowe:
- 1 liść żelatyny
- 750 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 laska wanilii
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- 3 żółtka
- 140 g cukru pudru
Kremowe ciasto francuskie - sposób przygotowania
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozwałkowujemy dwa ciasta na blaszce do pieczenia.
- Rozsypujemy migdały, delikatnie dociskamy i posypujemy cukrem pudrem.
- Powtarzamy czynność na drugim cieście. Układamy na ciastach pergamin i obciążamy ciasto np. fasolką lub ryżem.
- Pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu zdejmujemy pergamin i czekamy, aż ciasto wystygnie.
- W międzyczasie wkładamy żelatynę do miski z zimną wodą, aby zmiękła.
- Pozostałe składniki kremu wkładamy do dużego rondla i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Jak cukier dobrze rozpuści się to zwiększamy ogień.
- Gotujemy budyń, aż zgęstnieje i zrobi się gładki.
- Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy laskę wanilii.
- Wyciskamy wodę z żelatyny, a następnie dodajemy ją do kremu. Dobrze mieszamy i czekamy, aż żelatyna dobrze się rozpuści .
- Na blaszce układamy pergamin. Ciasto na dnie układamy migdałami do dołu.
- Wylewamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem migdałową stroną do góry.
- Przykrywamy i chłodzimy około 4 godzinę lub najlepiej całą noc.
Zobacz także:
- Czy można zmieniać tradycyjne przepisy kuchni francuskiej i włoskiej? "Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego"
- Kuchnie z całego świata. Czas na francuskie smaki
- Jak zrobić świąteczny schab, białą kiełbasę i babkę maślaną? Przepisy Grzegorza Zawieruchy na dania z masłem
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: