Świąteczny schab pieczony w maśle ziołowym, biała kiełbasa z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym, babka maślana z maślaną polewą
Składniki na świąteczny schab pieczony w maśle ziołowym:
- 1 kg schabu bez kości
- 150 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki lubczyku
- 2 goździki
- ½ laski cynamonu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka pieprzu świeżo mielonego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Jak przygotować świąteczny schab pieczony w maśle ziołowym?
- Schab nacieramy oliwą, a następnie ziołami prowansalskimi, majerankiem, pieprzem i solą. Odstawiamy na 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy masło ziołowe: do moździerza wrzucamy goździki i cynamon i dokładnie ucieramy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane świeże zioła. Delikatnie ucieramy, tak żeby zioła puściły lekko aromaty.
- Do miseczki z miękkim masłem przekładamy zawartość moździerza i całość mieszamy ze sobą.
- Schab układamy na desce i kroimy w plastry o grubości 1.5cm, ale nie do końca, tak żeby kawałek mięsa pozostał w całości.
- Pomiędzy plastry wkładamy po 1 łyżce masła ziołowego i szczelnie zawijamy w folię aluminiową.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 1 szklanką wody i pieczemy w temp. 190 stopni przez 60 minut.
- Na 10 minut przed końcem odwijamy folię aluminiową, polewamy mięso sokami, które puściło podczas pieczenia i pieczemy aż się lekko zarumieni.
- Schab pozostanie soczysty i aromatyczny. Świetnie nadaje się na Wielkanocny obiad.
Biała kiełbasa z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym
Składniki na białą kiełbasę z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym:
- 2 białe kiełbasy
- 8 jaj przepiórczych
- 2 łyżki majonezu
- ¼ kostki masła
- 1-2 łyżki oleju
- 3-4 łyżki mąki
- 1 szklanki mleka
- 3 łyżki śmietany 12%
- sok z połowy cytryny
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4-5 łyżek chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczka kurkumy
Jak przygotować białą kiełbasę z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym?
- Białą kiełbasę gotujemy, a w osobnym garnku gotujemy na twardo przepiórcze jaja.
- Po ugotowaniu kiełbasę odkładamy do wystudzenia, a jajka obieramy ze skorupek.
- Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby się nie przypaliła.
- Następnie powoli dolewamy mleko i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Sos doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz gałką muszkatołową.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan oraz kurkumę. Następnie po wymieszaniu podgrzewamy go jeszcze 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
- Kiełbasę kroimy w 2.5cm plastry, na wierzchu kładziemy odrobinę majonezu, jajko przepiórcze i w środek wbijamy wykałaczkę. Układamy na talerzu i całość polewamy sosem chrzanowo – kurkumowym. Dekorujemy zielonymi ziołami (rzeżucha, koperek, rukiew wodna).
Uwaga: Jeśli sos będzie bardzo gęsty możemy dolać do niego więcej mleka.
Babka maślana z maślaną polewą
Składniki na babkę maślaną z maślaną polewą:
- 300 g masła, miękkiego
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 175 g mąki pszennej
- 175 g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 2 łyżki mleka
- Polewa maślana:
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jak przygotować babkę maślaną z maślaną polewą?
- Do miski wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy masło razem z cukrem, aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodajemy startą skórkę z cytryny i ciągle ubijając dodajemy po 1 jajku. Zmniejszamy obroty w mikserze i dosypujemy wymieszane mąki, a na koniec 2 łyżki mleka.
- Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po tym czasie babkę odstawiamy do wystygnięcia.
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mieszamy ze sobą. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z palnika i dodajemy ekstrakt z wanilii. Polewamy, kiedy babka jest jeszcze ciepła.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Wielkanocne baby, babki i babeczki
- Wielkanoc bez mięsa i jajek. Co może pojawić się na świątecznych stołach wegan i wegetarian?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Materiał promocyjny
podziel się: