Materiał promocyjny

Jak zrobić świąteczny schab, białą kiełbasę i babkę maślaną? Przepisy Grzegorza Zawieruchy na dania z masłem

Smaczne i proste dania na świąteczny stół
Grzegorz Zawierucha przygotowuje wielkanocne potrawy z masłem. Lubi łączyć różne smaki, a jego ulubione kuchnie to - staropolska, azjatycka, francuska i włoska. Oto przepisy na wyjątkowe świąteczne dania według zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef".

Świąteczny schab pieczony w maśle ziołowym, biała kiełbasa z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym, babka maślana z maślaną polewą

Składniki na świąteczny schab pieczony w maśle ziołowym:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 150 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki lubczyku
  • 2 goździki
  • ½ laski cynamonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Jak przygotować świąteczny schab pieczony w maśle ziołowym?

  1. Schab nacieramy oliwą, a następnie ziołami prowansalskimi, majerankiem, pieprzem i solą. Odstawiamy na 15 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy masło ziołowe: do moździerza wrzucamy goździki i cynamon i dokładnie ucieramy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane świeże zioła. Delikatnie ucieramy, tak żeby zioła puściły lekko aromaty.
  3. Do miseczki z miękkim masłem przekładamy zawartość moździerza i całość mieszamy ze sobą.
  4. Schab układamy na desce i kroimy w plastry o grubości 1.5cm, ale nie do końca, tak żeby kawałek mięsa pozostał w całości.
  5. Pomiędzy plastry wkładamy po 1 łyżce masła ziołowego i szczelnie zawijamy w folię aluminiową.
  6. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 1 szklanką wody i pieczemy w temp. 190 stopni przez 60 minut.
  7. Na 10 minut przed końcem odwijamy folię aluminiową, polewamy mięso sokami, które puściło podczas pieczenia i pieczemy aż się lekko zarumieni.
  8. Schab pozostanie soczysty i aromatyczny. Świetnie nadaje się na Wielkanocny obiad.

Biała kiełbasa z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym

Składniki na białą kiełbasę z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym:

  • 2 białe kiełbasy
  • 8 jaj przepiórczych
  • 2 łyżki majonezu
  • ¼ kostki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • sok z połowy cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4-5 łyżek chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżeczka kurkumy

Jak przygotować białą kiełbasę z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym?

  1. Białą kiełbasę gotujemy, a w osobnym garnku gotujemy na twardo przepiórcze jaja.
  2. Po ugotowaniu kiełbasę odkładamy do wystudzenia, a jajka obieramy ze skorupek.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby się nie przypaliła.
  4. Następnie powoli dolewamy mleko i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki.
  5. Sos doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz gałką muszkatołową.
  6. Zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan oraz kurkumę. Następnie po wymieszaniu podgrzewamy go jeszcze 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Kiełbasę kroimy w 2.5cm plastry, na wierzchu kładziemy odrobinę majonezu, jajko przepiórcze i w środek wbijamy wykałaczkę. Układamy na talerzu i całość polewamy sosem chrzanowo – kurkumowym. Dekorujemy zielonymi ziołami (rzeżucha, koperek, rukiew wodna).

Uwaga: Jeśli sos będzie bardzo gęsty możemy dolać do niego więcej mleka.

Babka maślana z maślaną polewą

Składniki na babkę maślaną z maślaną polewą:

  • 300 g masła, miękkiego
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 175 g mąki pszennej
  • 175 g mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • Polewa maślana:
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jak przygotować babkę maślaną z maślaną polewą?

  1. Do miski wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy masło razem z cukrem, aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodajemy startą skórkę z cytryny i ciągle ubijając dodajemy po 1 jajku. Zmniejszamy obroty w mikserze i dosypujemy wymieszane mąki, a na koniec 2 łyżki mleka.
  2. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. Po tym czasie babkę odstawiamy do wystygnięcia.
  4. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mieszamy ze sobą. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z palnika i dodajemy ekstrakt z wanilii. Polewamy, kiedy babka jest jeszcze ciepła.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości