Przepisy kulinarne

Domowy chrzan i zupa chrzanowa na Wielkanoc. Jak przyrządzić? Polecamy przepisy Ani Starmach

Chrzan i zupa chrzanowa na stole

Westend61/Getty Image

Przepisy kulinarne

Domowy chrzan i zupa chrzanowa na Wielkanoc. Jak przyrządzić? Polecamy przepisy Ani Starmach

Chrzan i zupa chrzanowa na stole

Westend61/Getty Image

Wielkanoc tuż tuż! Trudno wyobrazić sobie polski, wielkanocny stół bez obecności chrzanu. Najczęściej dodawany jest do żurku, białego barszczu, mięs, wędlin i jaj. Jest też idealnym pretekstem do zrobienia pysznej zupy chrzanowej. Jak przyrządzić chrzan?

Przepis na chrzan jest niezwykle prosty. Tak jest również w przypadku tego od Ani Starmach.

Przepis na chrzan tarty domowy od Ani Starmach

Składniki:

  • 2 korzenie chrzanu
  • 100 ml wrzątku
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Jak przygotować chrzan:

  1. Chrzan obierz.
  2. Zetrzyj na tarce o małych oczkach lub wrzuć do malaksera.
  3. Chrzan wymieszaj z cytryną, cukrem i solą. Następnie zalej wrzątkiem. Dzięki temu stanie się wilgotny, czyli taki, jaki idealny chrzan być powinien.

Przepis na zupę chrzanową od Ani Starmach

Składniki na zupę chrzanową:

  • 2 pory
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 cebule
  • 0,5 selera
  • 2 l wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g wędzonego boczku
  • łyżeczka majeranku
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz
  • do dekoracji (i smaku!) jajka ugotowane na twardo

Jak przygotować zupę chrzanową:

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę (lub paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, do momentu, aż wytopi nieco tłuszczu i zacznie być chrupiące. Ściągnij je z patelni, a na niej zostaw wytopiony tłuszcz.
  2. Pietruszkę, por, seler i cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni, na tłuszczu z boczku.
  3. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka. Zalej je wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz.
  4. Gotuj około 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Gotuj około 20 minut, a następnie zmiksuj zupę blenderem.
  7. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan (najlepiej domowy, z przepisu powyżej), wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj, dopraw wedle uznania.
  8. Zupę podawaj z kawałkami boczku i/lub z jajkiem na twardo.

Smacznego!

Zobacz też:

Dania wielkanocne według Sebastiana Olmy. Oto przepisy na jajka faszerowane, duszoną białą kiełbasę i babkę cytrynową

Przepisy na wielkanocne desery Ani Starmach i Anny Lewandowskiej

Jak samodzielnie ozdobić domowe wypieki? "Może to zrobić naprawę każdy" 

Zobacz wideo: Koszyczek wielkanocny, czyli co włożyć do święconki?

Źródło: https://aniastarmach.pl/ |
Co sądzisz o tym artykule?
84
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0