Jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami
Składniki na jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:
- 10 jajek GO Bio
- opak. filetów z tuńczyka w słoiku
- 100 g zielonych oliwek
- 50 g kaparów
- czerwone chili
- mały pęczek natki pietruszki
- 50 ml oliwy z oliwek
- listki kolendry do dekoracji
Jak przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:
- Jajka gotuj przez 7 minut w po solonej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody aby je szybko wystudzić.
- Jajka obierz ze skóry, przetnij na połówki i wyjmij żółtka.
- Oliwki drobno posiekaj i przełóż do miski dodając do niech tuńczyka, kapary pocięte, chili czerwone, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą widelca i przełóż zacznij nakładać na przecięte jajka.
- Na wierzch ułóż kawałki oliwek i listki kolendry.
Duszona biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, na wiosennych warzywach z migdałami w sosie śmietanowym lub chrzanowym
Składniki na duszoną białą kiełbasę:
- pęczek młodej marchwi z nacią
- 2 szt. pora
- 2 szt. kalarepy
- seler z nacią
- 1 kg młodej pietruszki
- 50 ml oleju do smażenia
- 10 szt. ząbków czosnku
- łyżka listków laurowych, ziela angielskiego, nasion kolendry
- pęczek świeżego tymianku
- 0,2 kg migdałów BakaD'Or
- 0,2 kg fasolki szparagowej
- 0,4 kg zielonych szparagów
- 0,5 l śmietany 36 proc.
- pęczek natki pietruszki
- 1 kg białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim Kraina Mięs
- pęczek rzodkiewki
- op. liści roszponki
Jak przygotować duszoną białą kiełbasę:
- Młode wiosenne warzywa (marchew, kalarepkę, por, seler naciowy, pietruszkę) umyj, dokładnie obierz i pokrój w centymetrową kostkę.
- Warzywa podsmaż na oleju w szerokim naczyniu dodając obrane ząbki czosnku, przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry) i świeży tymianek.
- Po podsmażeniu warzyw do garnka dodaj migdały w całości, pociętą fasolkę szparagową i zielone szparagi.
- Zamieszaj wszystko w garnku i dodaj słodką śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
- Na wierzch ułóż kawałki białej kiełbasy i przykryj garnek zmniejszając ogień, białą kiełbasę duś około 15-20 po przykryciem.
- Garnek można również włożyć do piekarnika 175 st. C na około 20 minut.
- Podczas podawania udekoruj naczynie świeża rzodkiewką i liśćmi roszponki.
Babka cytrynowa z lukrem, morelami i sosem limonkowym na bazie budyniu
Składniki na babkę cytrynową:
- 6 szt. cytryny
- 350 g masła
- 6 jajek Go Bio
- 250 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- łyżka ekstraktu wanilii
- 220 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g suszonych moreli
- 250 g cukru pudru
Sos limonkowy:
- 450 ml mleka
- 50 g masła
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 5 limonek
- 50 g marynowanego imbiru
Jak przygotować babkę cytrynową:
- Na tarce do małego pojemnika zetrzyj skórkę z cytryny i następnie wlej z niej wyciśnięty sok.
- Do soku z cytryny i skórki dodaj roztopione masło i odstaw na bok aby płyn ostygł.
- Jajka wbij do miski, dodaj od niej cukier zwykły, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii.
- Zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa będzie puszysta.
- Do masy dodaj przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, po chwili mieszania dodaj wcześniej rozpuszczone masło z cytryną i całość wymieszaj do gładkiej konsystencji.
- Na koniec do masy dodaj posiekane suszone morele.
- Formę do pieczenia babek nasmaruj masłem, posyp ją mąką migdałową a nadmiar mąki wyczep na zewnątrz, dzięki masłu i mące stworzy się powierzchnia do pieczenia która nie przywrze.
- Wlej masę i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 175 st. C z termo obiegiem.
- Po upieczeniu wyjmij babkę aby ostygła i polej lukrem (wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny).
- Posyp babkę kandyzowaną morelą.
- Do małego rondelka przelej mleko, dodaj masło, żółtka i cukier.
- Podgrzewaj mleko do zagotowania na małym ogniu pamiętając aby cały czas mieszać rózga kuchenną, po zagotowaniu odstaw.
- W misce wymieszaj mleko razem ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do niego zagrzaną masę i znów przełóż do grzania, grzej tak długo aż masa zgęstnieje, do gotowego budyniu dodaj skórkę z limonki, sok z limonki i posiekany marynowany imbir.
- Gotowy sos podawaj osobno do babki.
Więcej inspiracji wielkanocnych na stronie Biedronki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Oryginalne sery, wędliny i desery marki Délice Gaulois. Francuskie smaki w twojej kuchni
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Sebastian Olma
Materiał promocyjny
podziel się: