Materiał promocyjny

Dania wielkanocne według Sebastiana Olmy. Oto przepisy na jajka faszerowane, duszoną białą kiełbasę i babkę cytrynową

Kuchnia pachnąca polską Wielkanocą
Wielkanoc za rogiem. To najwyższy czas, żeby przygotować świąteczne dania. Zobacz, jakie propozycje na wielkanocny stół ma Sebastian Olma.

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami

Składniki na jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:

  • 10 jajek GO Bio
    • opak. filetów z tuńczyka w słoiku
      • 100 g zielonych oliwek
        • 50 g kaparów
          • czerwone chili
            • mały pęczek natki pietruszki
              • 50 ml oliwy z oliwek
                • listki kolendry do dekoracji

                  Jak przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:

                  1. Jajka gotuj przez 7 minut w po solonej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody aby je szybko wystudzić.
                    1. Jajka obierz ze skóry, przetnij na połówki i wyjmij żółtka.
                      1. Oliwki drobno posiekaj i przełóż do miski dodając do niech tuńczyka, kapary pocięte, chili czerwone, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy.
                        1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą widelca i przełóż zacznij nakładać na przecięte jajka.
                          1. Na wierzch ułóż kawałki oliwek i listki kolendry.

                            Duszona biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, na wiosennych warzywach z migdałami w sosie śmietanowym lub chrzanowym

                            Składniki na duszoną białą kiełbasę:

                            • pęczek młodej marchwi z nacią
                              • 2 szt. pora
                                • 2 szt. kalarepy
                                  • seler z nacią
                                    • 1 kg młodej pietruszki
                                      • 50 ml oleju do smażenia
                                        • 10 szt. ząbków czosnku
                                          • łyżka listków laurowych, ziela angielskiego, nasion kolendry
                                            • pęczek świeżego tymianku
                                              • 0,2 kg migdałów BakaD'Or
                                                • 0,2 kg fasolki szparagowej
                                                  • 0,4 kg zielonych szparagów
                                                    • 0,5 l śmietany 36 proc.
                                                      • pęczek natki pietruszki
                                                        • 1 kg białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim Kraina Mięs
                                                          • pęczek rzodkiewki
                                                            • op. liści roszponki

                                                              Jak przygotować duszoną białą kiełbasę:

                                                              1. Młode wiosenne warzywa (marchew, kalarepkę, por, seler naciowy, pietruszkę) umyj, dokładnie obierz i pokrój w centymetrową kostkę.
                                                                1. Warzywa podsmaż na oleju w szerokim naczyniu dodając obrane ząbki czosnku, przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry) i świeży tymianek.
                                                                  1. Po podsmażeniu warzyw do garnka dodaj migdały w całości, pociętą fasolkę szparagową i zielone szparagi.
                                                                    1. Zamieszaj wszystko w garnku i dodaj słodką śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
                                                                      1. Na wierzch ułóż kawałki białej kiełbasy i przykryj garnek zmniejszając ogień, białą kiełbasę duś około 15-20 po przykryciem.
                                                                        1. Garnek można również włożyć do piekarnika 175 st. C na około 20 minut.
                                                                          1. Podczas podawania udekoruj naczynie świeża rzodkiewką i liśćmi roszponki.

                                                                            Babka cytrynowa z lukrem, morelami i sosem limonkowym na bazie budyniu

                                                                            Składniki na babkę cytrynową:

                                                                            • 6 szt. cytryny
                                                                              • 350 g masła
                                                                                • 6 jajek Go Bio
                                                                                  • 250 g cukru
                                                                                    • 50 g cukru waniliowego
                                                                                      • łyżka ekstraktu wanilii
                                                                                        • 220 g mąki pszennej
                                                                                          • 150 g mąki ziemniaczanej
                                                                                            • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
                                                                                              • 100 g mąki migdałowej
                                                                                                • 100 g suszonych moreli
                                                                                                  • 250 g cukru pudru

                                                                                                    Sos limonkowy:

                                                                                                    • 450 ml mleka
                                                                                                      • 50 g masła
                                                                                                        • 4 żółtka
                                                                                                          • 150 g cukru
                                                                                                            • 150 g skrobi ziemniaczanej
                                                                                                              • 5 limonek
                                                                                                                • 50 g marynowanego imbiru

                                                                                                                  Jak przygotować babkę cytrynową:

                                                                                                                  1. Na tarce do małego pojemnika zetrzyj skórkę z cytryny i następnie wlej z niej wyciśnięty sok.
                                                                                                                    1. Do soku z cytryny i skórki dodaj roztopione masło i odstaw na bok aby płyn ostygł.
                                                                                                                      1. Jajka wbij do miski, dodaj od niej cukier zwykły, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii.
                                                                                                                        1. Zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa będzie puszysta.
                                                                                                                          1. Do masy dodaj przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, po chwili mieszania dodaj wcześniej rozpuszczone masło z cytryną i całość wymieszaj do gładkiej konsystencji.
                                                                                                                            1. Na koniec do masy dodaj posiekane suszone morele.
                                                                                                                              1. Formę do pieczenia babek nasmaruj masłem, posyp ją mąką migdałową a nadmiar mąki wyczep na zewnątrz, dzięki masłu i mące stworzy się powierzchnia do pieczenia która nie przywrze.
                                                                                                                                1. Wlej masę i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 175 st. C z termo obiegiem.
                                                                                                                                  1. Po upieczeniu wyjmij babkę aby ostygła i polej lukrem (wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny).
                                                                                                                                    1. Posyp babkę kandyzowaną morelą.
                                                                                                                                      1. Do małego rondelka przelej mleko, dodaj masło, żółtka i cukier.
                                                                                                                                        1. Podgrzewaj mleko do zagotowania na małym ogniu pamiętając aby cały czas mieszać rózga kuchenną, po zagotowaniu odstaw.
                                                                                                                                          1. W misce wymieszaj mleko razem ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do niego zagrzaną masę i znów przełóż do grzania, grzej tak długo aż masa zgęstnieje, do gotowego budyniu dodaj skórkę z limonki, sok z limonki i posiekany marynowany imbir.
                                                                                                                                            1. Gotowy sos podawaj osobno do babki.

                                                                                                                                              Więcej inspiracji wielkanocnych na stronie Biedronki.

                                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                                              Oryginalne sery, wędliny i desery marki Délice Gaulois. Francuskie smaki w twojej kuchni

                                                                                                                                              Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                                                              Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

                                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                              Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości