Przepisy kulinarne

Dania wielkanocne według Sebastiana Olmy. Oto przepisy na jajka faszerowane, duszoną białą kiełbasę i babkę cytrynową

Przepisy kulinarne

Dania wielkanocne według Sebastiana Olmy. Oto przepisy na jajka faszerowane, duszoną białą kiełbasę i babkę cytrynową

Wielkanoc za rogiem. To najwyższy czas, żeby przygotować świąteczne dania. Zobacz, jakie propozycje na wielkanocny stół ma Sebastian Olma.

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami

Składniki na jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:

  • 10 jajek GO Bio
  • opak. filetów z tuńczyka w słoiku
  • 100 g zielonych oliwek
  • 50 g kaparów
  • czerwone chili
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • listki kolendry do dekoracji

Jak przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:

  1. Jajka gotuj przez 7 minut w po solonej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody aby je szybko wystudzić. 
  2. Jajka obierz ze skóry, przetnij na połówki i wyjmij żółtka. 
  3. Oliwki drobno posiekaj i przełóż do miski dodając do niech tuńczyka, kapary pocięte, chili czerwone, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy. 
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą widelca i przełóż zacznij nakładać na przecięte jajka. 
  5. Na wierzch ułóż kawałki oliwek i listki kolendry.

Duszona biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, na wiosennych warzywach z migdałami w sosie śmietanowym lub chrzanowym

Składniki na duszoną białą kiełbasę:

  • pęczek młodej marchwi z nacią
  • 2 szt. pora
  • 2 szt. kalarepy
  • seler z nacią
  • 1 kg młodej pietruszki
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 10 szt. ząbków czosnku
  • łyżka listków laurowych, ziela angielskiego, nasion kolendry
  • pęczek świeżego tymianku
  • 0,2 kg migdałów BakaD'Or
  • 0,2 kg fasolki szparagowej
  • 0,4 kg zielonych szparagów
  • 0,5 l śmietany 36 proc.
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 kg białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim Kraina Mięs
  • pęczek rzodkiewki
  • op. liści roszponki

Jak przygotować duszoną białą kiełbasę:

  1. Młode wiosenne warzywa (marchew, kalarepkę, por, seler naciowy, pietruszkę) umyj, dokładnie obierz i pokrój w centymetrową kostkę. 
  2. Warzywa podsmaż na oleju w szerokim naczyniu dodając obrane ząbki czosnku, przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry) i świeży tymianek. 
  3. Po podsmażeniu warzyw do garnka dodaj migdały w całości, pociętą fasolkę szparagową i zielone szparagi. 
  4. Zamieszaj wszystko w garnku i dodaj słodką śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. 
  5. Na wierzch ułóż kawałki białej kiełbasy i przykryj garnek zmniejszając ogień, białą kiełbasę duś około 15-20 po przykryciem. 
  6. Garnek można również włożyć do piekarnika 175 st. C na około 20 minut. 
  7. Podczas podawania udekoruj naczynie świeża rzodkiewką i liśćmi roszponki.

Babka cytrynowa z lukrem, morelami i sosem limonkowym na bazie budyniu

Składniki na babkę cytrynową:

  • 6 szt. cytryny
  • 350 g masła
  • 6 jajek Go Bio
  • 250 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • łyżka ekstraktu wanilii
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g suszonych moreli
  • 250 g cukru pudru

Sos limonkowy:

  • 450 ml mleka
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 limonek
  • 50 g marynowanego imbiru

Jak przygotować babkę cytrynową:

  1. Na tarce do małego pojemnika zetrzyj skórkę z cytryny i następnie wlej z niej wyciśnięty sok. 
  2. Do soku z cytryny i skórki dodaj roztopione masło i odstaw na bok aby płyn ostygł. 
  3. Jajka wbij do miski, dodaj od niej cukier zwykły, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii. 
  4. Zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa będzie puszysta. 
  5. Do masy dodaj przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, po chwili mieszania dodaj wcześniej rozpuszczone masło z cytryną i całość wymieszaj do gładkiej konsystencji. 
  6. Na koniec do masy dodaj posiekane suszone morele. 
  7. Formę do pieczenia babek nasmaruj masłem, posyp ją mąką migdałową a nadmiar mąki wyczep na zewnątrz, dzięki masłu i mące stworzy się powierzchnia do pieczenia która nie przywrze. 
  8. Wlej masę i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 175 st. C z termo obiegiem. 
  9. Po upieczeniu wyjmij babkę aby ostygła i polej lukrem (wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny). 
  10. Posyp babkę kandyzowaną morelą. 
  11. Do małego rondelka przelej mleko, dodaj masło, żółtka i cukier. 
  12. Podgrzewaj mleko do zagotowania na małym ogniu pamiętając aby cały czas mieszać rózga kuchenną, po zagotowaniu odstaw. 
  13. W misce wymieszaj mleko razem ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do niego zagrzaną masę i znów przełóż do grzania, grzej tak długo aż masa zgęstnieje, do gotowego budyniu dodaj skórkę z limonki, sok z limonki i posiekany marynowany imbir. 
  14. Gotowy sos podawaj osobno do babki.

Więcej inspiracji wielkanocnych na stronie Biedronki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Oryginalne sery, wędliny i desery marki Délice Gaulois. Francuskie smaki w twojej kuchni

Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Sebastian Olma |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0