To ostatni dzwonek na piernik. Z tymi przepisami przygotujesz pyszne smakołyki na święta

Piernik buraczany
Piernik buraczany
Źródło: Adam Burakowski/East News
Początek grudnia to idealny moment na rozpoczęcie świątecznych przygotowań i ostatni dzwonek na przygotowanie piernika staropolskiego. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn podzielił się swoimi przepisami na dojrzewający piernik staropolski i nie tylko - przed wami piernik z buraków, wegański piernik i pierniczki na choinkę.

Dojrzewający piernik staropolski Bartka Boratyna

Składniki:

  • 250 g miodu gryczanego,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 150 g masła,
  • 250 g mąki pszennej typ 500,
  • 250 g mąki żytniej typ 720,
  • 40-50 g dobrej jakości przypraw do piernika,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • szczypta soli,
  • 3 duże jajka,
  • ok. 600 g domowych powideł śliwkowych,
  • orzechy, wiórki kokosowe,
  • suszone kwiaty jadalne,
  • suszone owoce,
  • cukier perlisty do obsypania piernika.

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • łyżeczka octu spirytusowego 10% lub spirytusu 96%.

Sposób przygotowania:

Miód, cukier i masło rozpuść w garnku, ale nie gotuj. Do dużej miski przesiej obie mąki i dodaj pozostałe sypkie składniki, czyli przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, kakao, sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajka oraz przestudzone masło z miodem i cukrem. Wyrób ciasto, wymieszaj je początkowo łyżką, a kiedy zacznie tężeć i zrobi się plastyczne, wyrób je ręcznie lub za pomocą solidnej szpatułki. Następnie przełóż do szklanej lub ceramicznej miski, przykryj je podwójną ściereczką i schowaj w chłodne miejsce, najlepiej do spiżarni lub garażu. Tak może być przechowywane kilka tygodni.

Kilka dni przed wigilią (3-5 dni) przynieś ciasto do kuchni, następnie wyrób je ponownie i podziel na 3 równe części. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Rozwałkuj ciasto w jeden prostokąt wielkości ok. 30×40 cm, wyrównaj krawędzie tępą częścią noża i przenieść razem z papierem na największą, płaską blachę. Następnie tuż po upieczeniu podziel piernik na trzy lub cztery części.

Kiedy ciasto wystygnie (można zostawić blaty do przełożenia na kolejny dzień), na pierwszym piernikowym blacie rozsmaruj grubą warstwę domowych powideł śliwkowych, przykryj drugim blatem i ponownie rozsmaruj warstwę powideł śliwkowych. Zakończ ostatnim blatem bez powideł. Delikatnie dociśnij blaty, następnie zawiń piernik w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na dwa dni do nasiąknięcia. Dzień przed podaniem oblej ciasto polewą czekoladową.

Sposób przygotowania polewy:

Połącz składniki polewy, czyli śmietanę, masło, ciemne kakao i spirytus lub ocet spirytusowy, mieszaj aż połączą się w jednolitą masę, zagotuj i odstaw z palnika. Zanim wystygnie, rozsmaruj polewę zarówno na wierzchu, jak i z boków piernika. Pozwól jej zastygnąć.

Piernik buraczany

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • czubata szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 2 średniej wielkości ugotowane buraki,
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
  • 2 czubate łyżeczki kakao,
  • łyżka powideł śliwkowych,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • garść bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina).

Składniki na polewę czekoladową:

  • 60 g masła,
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej.

Sposób przygotowania:

Masło z miodem rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Następnie jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodaj masło z miodem, kakao, starte na najmniejszych oczkach lub zblendowane buraczki, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Wegański piernik

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 niewielkie rozgniecione banany,
  • 150 ml mleka roślinnego,
  • 100 g oleju

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Dodaj mokre składniki i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż gotowe ciasto do keksówki. Włóż foremkę do piekarnika i piecz przez około 60 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe - powinien być suchy. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie możesz je przekroić i wysmarować powidłami, oblać polewą czekoladową i udekorować orzechami. Smacznego!

Aromatyczne pierniczki na choinkę

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżeczka imbiru,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 5 łyżek miękkiego masła,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, cukier puder, przyprawy oraz sodę. Następnie roztop masło wraz z miodem i wlej gorące do mąki. Mieszaj do powstania "kulki" ciasta. Po wyrobieniu dodaj jajko i mieszaj wszystko do uzyskania klejącego ciasta. Wykrawaj dowolne kształty z rozwałkowanego ciasta i piecz dosłownie 5 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na złoty kolor.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości