Ekspresowe pierniki sióstr Pszczółek. Możesz je zrobić nawet na ostatnią chwilę

Siostry Pszczółki, Justyna Pszczółka-Oślizło i Dorota Pszczółka-Habdas w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Siostry Pszczółki i świąteczne pierniczki
Siostry Pszczółki i świąteczne pierniczki
Miodowa kuchnia Pszczółek
Miodowa kuchnia Pszczółek
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Strasznie słodko!
Strasznie słodko!
Zapach korzennych przypraw, ciepło piekarnika i magia świąt - to wszystko mieści się w małym pierniczku. Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tego wypieku. W kuchni Dzień Dobry TVN siostry Pszczółki zaprezentowały kilka ekspresowych przepisów, które można wykorzystać nawet tuż przed świętami.

Przyrządziły szybki piernik, miękkie pierniczki, które udadzą się doskonale nawet, gdy zrobimy je na ostatnią chwilę, a także pierniczki choinkowe i orzechowe ciastka z kremem czekoladowym z pomarańczą. Pokazały także, jak zrobić lukier do pierniczków.

Szybki piernik w 5 minut 

Szybki piernik w 5 minut 
Szybki piernik w 5 minut 
Szybki piernik w 5 minut 
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g masła,
  • 230 g brązowego cukru,
  • 80 g miodu,
  • 2 łyżki dżemu/konfitury morelowej + do posmarowania ciasta,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 250 g mleka,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 100 g posiekanych migdałów,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

W szerokim garnku, na małym ogniu, roztop masło, a potem dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodaj miód, dżem/konfiturę morelową, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewaj jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Potem dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekaj kilka minut i wlej mleko. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszaj rózgą kuchenną.

Przelej całość do misy miksera, dodaj jajka i miksuj na wolnych obrotach, stopniowo dodając mąkę przesianą z sodą. Pod koniec wsyp migdały. Masę wymieszaj tak, aby nie było w niej grudek mąki. Wlej ją do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Wierzch piernika posmaruj rozgrzanym dżemem morelowym, a gdy lekko zastygnie, obficie posyp cukrem pudrem. Podawaj pokrojony w romby lub kwadraty.

Miękkie pierniczki (na ostatnią chwilę)

Miękkie pierniczki (na ostatnią chwilę)
Miękkie pierniczki (na ostatnią chwilę)
Miękkie pierniczki (na ostatnią chwilę)
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 340 g (2 szklanki) mąki pszennej,
  • 2 jajka wielkości L,
  • 100 g cukru pudru,
  • czubata łyżka miodu,
  • opakowanie przyprawy korzennej do piernika (40 g),
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 80 g masła,
  • jajko do posmarowania.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzej miód z masłem, do rozpuszczenia. Do przestudzonej, letniej mieszaniny dodaj pokruszone drożdże. Uwaga: masa nie może być zbyt gorąca, aby nie zniszczyć drożdży. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży.

Do suchych składników wlej przygotowaną płynną masę oraz dodaj jajka. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm (w razie potrzeby podsyp stolnicę odrobiną mąki). Grubsze pierniczki będą bardziej miękkie. Wytnij foremkami dowolne kształty. Potem wierzch pierniczków posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z funkcją termoobieg przez około 8-12 minut. Nie wydłużaj czasu pieczenia, gdyż pierniczki mogą stwardnieć.

Pierniczki
Pierniczki
Pierniczki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Pierniczki choinkowe

Pierniczki choinkowe
Pierniczki choinkowe
Pierniczki choinkowe
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 150 g miodu (1/2 szklanki),
  • 50 g cukru (1/4 szklanki),
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 50 g masła,
  • łyżeczka kakao,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 300 g mąki pszennej typu 500-550 (2 szklanki),
  • małe jajko.

Przygotowanie:

W małym rondelku delikatnie podgrzej miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Po rozpuszczeniu wszystkich składników, odstaw masę do przestygnięcia na około 15 minut. W tym czasie w dużej misce połącz przesianą mąkę z kakao. Do przestudzonej masy miodowej dodaj sodę, dokładnie wymieszaj i połącz z mąką. Następnie wbij jajko i zagnieć wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Gotowe ciasto szczelnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Możesz też zostawić je na dłużej, nawet na całą noc.

Po schłodzeniu podziel ciasto na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na odpowiednią grubość. Dla twardszych pierniczków, idealnych do zawieszenia na choince, rozwałkuj ciasto na 2-3 mm. Jeśli wolisz bardziej miękkie pierniczki, rozwałkuj je grubiej, na około 5-6 mm.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra-dół, bez termoobiegu) lub 170 stopni z termoobiegiem. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj ulubione kształty foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Pierniczki piecz przez 8-10 minut na drugim poziomie od dołu piekarnika. Jeśli przygotowujesz ozdoby na choinkę, możesz wydłużyć czas pieczenia o 1-2 minuty. Dzięki temu będą twardsze i wolniej zmiękną podczas świątecznej ekspozycji.

Ciasteczka orzechowe z kremem czekoladowym z pomarańczą

Składniki:

  • 180 g mielonych orzechów włoskich,
  • 180 g cukru pudru,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 białka.

Składniki na krem:

  • 60 g czekolady deserowej,
  • 60 g mlecznej czekolady,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 20 ml likieru amaretto,
  • 10 g miękkiego masła,
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy.

Przygotowanie:

Ciasteczka orzechowe: Zmielone orzechy połącz z mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodaj białka, a potem zmiksuj do połączenia. Z masy uformuj kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni (termoobieg) lub 190-200 stopni (bez termoobiegu) na 18-20 minut. Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.

Krem czekoladowy do ciastek: Śmietankę podgrzej niemal do wrzenia. Ciepłą śmietaną zalej posiekaną czekoladę, a później wymieszaj do połączenia. Jeśli pozostały kawałki czekolady, całość zblenduj na gładko. Następnie dodaj amaretto. Na samym końcu do masy dodaj miękkie masło oraz startą skórkę z pomarańczy. Zblenduj na gładko, a następnie pozostaw do zastygnięcia. Wystudzone ciasteczka orzechowe przełóż schłodzonym kremem czekoladowym.

Lukier do pierniczków

Składniki:

  • 2 białka średnich jaj,
  • około 180 g cukru pudru,
  • kilka kropel soku z cytryny.

Przygotowanie:

Aby przygotować prosty lukier, zacznij od przesiania cukru pudru do miski, żeby pozbyć się grudek. Do przesianego cukru dodaj białko i dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie dodaj kilka kropel soku z cytryny i energicznie wymieszaj całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gdyby wyszedł za rzadki, wystarczy dosypać więcej cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty - dodaj kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę białka. Tak przygotowany lukier najlepiej wykorzystać od razu do polania lub dekoracji ciast i ciasteczek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości