Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia to zazwyczaj godziny spędzone w kuchni. Wśród wielu tradycyjnych potraw i ciast przygotowywanych co roku na ten wyjątkowy czas znajdują się również pierniki. Wypiekanie pierniczków to zajęcie, w którym pomóc mogą najmłodsi. Wykrawanie kształtów oraz ozdabianie zarezerwowane są dla dzieci. Te ciasteczka możemy nie tylko serwować na wigilijny stół, ale również zawiesić na drzewku czy dołączyć do świątecznych upominków. Jeśli przygotowujemy je wcześniej, warto włożyć ciastka do dużego słoja, wrzucić kawałek jabłka, zakręcić i przechować w ten sposób aż do świąt.
Przepis na świąteczne pierniczki
Niektóre z potraw wigilijnych można przygotować wcześniej i zamrozić, inne, jak np. pierniczki można upiec już dwa tygodnie przed świętami i przechować w szczelnie zakręconym słoju lub specjalnej puszce na słodkości. Pierniki świąteczne piecze się dość łatwo i szybko, najwięcej czasu może zająć ich ozdabianie. Do wypiekania pierniczków warto zaangażować całą rodzinę, a zwłaszcza jej najmłodszych przedstawicieli. To doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu i budowanie świątecznej atmosfery. Jak zrobić pierniczki?
Składniki (na około 30 – 40 sztuk):
- 320 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 42 g miodu,
- 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ torebki przyprawy piernikowej,
- 14 g masła,
- 2 jajka (jedno do posmarowania),
- 80 ml mleka.
Przygotowanie pierniczków krok po kroku:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj podgrzany miód i wymieszaj nożem.
- Dodawaj kolejno: cukier, sodę i przyprawę, ciągle siekając.
- Dodaj masło i jedno jajko. Połącz składniki.
- Podgrzej mleko i stopniowo (po 1 łyżce) dolewaj do ciasta, zagniatając ręką.
- Wyrabiaj ciasto dłonią przez około 10 minut. Powinno być twarde i przypominać ciasto kruche.
- Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości około ½ cm.
- Wykrawaj kształty pierniczków, smaruj roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze w odstępach około 2 cm.
- Piekarnik nagrzej do 180℃. Piecz ciasteczka 10–15 minut bez opcji termoobiegu.
- Po upieczeniu możesz pierniki dowolnie ozdobić.
Przepis na świąteczne pierniczki z posmakiem pomarańczy
Kolejny prosty przepis na pierniczki to ten, dzięki któremu otrzymamy ciasteczka z lekkim posmakiem pomarańczy.
Składniki (na 20–30 ciasteczek):
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 5 łyżek masła,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 i ½ szklanki mąki,
- 3 łyżeczki soku z pomarańczy,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z cukrem pudrem. Dodaj sodę i przyprawę do piernika.
- Wlej miód i dodaj masło. Wszystkie składniki posiekaj razem.
- Wbij jajo i zacznij wyrabiać ciasto.
- Wlej sok z pomarańczy i dodaj otartą skórkę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj pierniczki.
- Pierniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasteczka w 180℃ przez 10–12 minut.
- Gotowe pierniczki możesz polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi orzechami.
Przepis na pierniczki świąteczne bez miodu
Choć pierniki nieodłącznie kojarzą się nam z miodem, nie jest to składnik, bez którego nie upieczemy ulubionych ciasteczek. Jak się robi pierniki bez miodu? Bardzo łatwo, szybko i z niewielu składników.
Składniki (na 40 mniejszych pierniczków):
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- ½ torebki przyprawy do piernika,
- 1 łyżka masła,
- ¼ szklanki mleka.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej, dodaj cukier, sodę i przyprawę.
- Dodaj masło, które powinno mieć temperaturę pokojową. Posiekaj masło z pozostałymi składnikami.
- Dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto.
- Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodawaj po łyżce podgrzanego mleka.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i gęste (około 10 minut).
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wykrawaj kształty ciasteczek.
- Piecz przez 10–15 minut w 180℃.
- Posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Ciasto na pierniczki powinno udać się nawet, gdy robisz je pierwszy raz. Jeśli do jego wykonania używasz miodu, pamiętaj, by pierniczki przechowywać szczelnie zamknięte, w przeciwnym razie stwardnieją.
Przepis na pierniczki świąteczne z własną mieszanką przypraw
Pierniczki można również przygotować, komponując swój własny zestaw przypraw korzennych. Warto trochę poeksperymentować w kuchni i stworzyć swój przepis na ulubione ciastka, nie tylko świąteczne. Oto sprawdzony przepis na pierniki:
Składniki (pierniczki dla 10 osób):
- 3 szklanki mąki,
- 200 ml miodu,
- 1 jajko,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 120 g masła,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 1 łyżeczka mielonych goździków,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny na lukier.
Przygotowanie:
- Podgrzej miód, a następnie wymieszaj go z mąką, cukrem i miękkim masłem.
- Dodaj jajko oraz kakao, sodę i przyprawy. Zacznij wyrabiać ciasto.
- Gdy ciasto będzie gładkie, odstaw je na godzinę do lodówki.
- Podziel ciasto na części, rozwałkuj i wycinaj kształty ciastek.
- Piecz w 180℃ przez 10–12 minut.
- Przygotuj lukier – wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
- Pierniczki posmaruj lukrem i udekoruj ozdobami.
Zobacz także:
- Pierniki na choinkę? Oto najprostszy przepis
- W jakiej temperaturze piec świąteczne pierniki, aby były idealne? Jak je przechowywać?
- Ciasteczka świąteczne - część z nich warto przygotować znacznie wcześniej. Poznaj najlepsze przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Fcafotodigital/Getty Images