Wigilijny makowiec - przepis
Składniki na wigilijny makowiec:
- 600 g mąka pszenna
- 250 ml mleko
- 50 g drożdże świeże
- 200 g cukier drobny
- 7 żółtka jaj „0”
- 150 g masło
- 1/2 sok z pomarańczy
Masa makowa:
- 500 g masa makowa mielona
- 1 op. kandyzowana skórka pomarańczowa
- 100 g orzechy włoskie
Lukier:
- 200 g cukier puder
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki woda
Jak zrobić wigilijny makowiec?
- Mleko podgrzej w rondelku, następnie dodaj 90 g mąki i za pomocą rózgi połącz ze sobą składniki. Mieszaj energicznie do chwili uzyskania jednolitej masy. Ostudź, a następnie dodaj pokruszone świeże drożdże. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 30 st. C. i włóż do niego przygotowany zaczyn na około 30 minut.
- Żółtka wybij do miski, dodaj cukier i przy pomocy robota kuchennego ubij na jasną i puszystą masę.
- Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przez cały czas wyrabiania dodajemy mąkę - 500 g oraz rozpuszczone masło.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do piekarnika do wyrośnięcia na około 35 minut.
- Orzechy włoskie siekamy nożem, dodajemy do nich połowę kandyzowanej pomarańczy, masę makową oraz sok z pomarańczy. Mieszamy, aż połączą się składniki na wspólną masę.
- Ciasto wyjmujemy na blat, który wcześniej posypaliśmy mąką. Rozwałkujemy ciasto i przekładamy na papier do pieczenia.
- Następnie wykładamy na nie przygotowaną masę makową i przy pomocy papieru do pieczenia zawijamy w roladę. Wstawiamy do piernika i zwiększamy temperaturę do 180 St. C. Pieczemy przez około 45 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
- W miseczce łączymy ze sobą cukier puder, sok z cytryny z wodą. Powstanie lukier którym należy posmarować ostygnięte ciasto.
- Wierzch udekorować pozostałą częścią skórki kandyzowanej z pomarańczy.
Sernik królewski - przepis
Składniki na sernik królewski:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 300 g masła zimnego
- 2 żółtka jaja „0”
- 4 łyżki kakao
- 0,5 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera półtłustego twarogowego z wiaderka czerwone
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 5 żółtek jaj „0”
- 6 białek jaj „0”
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Jak zrobić sernik królewski?
- Do dzieży miksera (z hakiem) dodaj kolejno składniki: mąkę, masło, żółtka, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę.
- Zacznij mieszać ze sobą składniki. Wyrabiaj jak najkrócej jest to możliwe.
- Połączone składniki w formie ciasta przełóż na blat kuchenny lub stolnicę zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około dwie godziny.
- Możesz również ciasto zrobić na wieczór i użyć go dopiero rano.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części (spód i wierzch). Część, którą przeznaczysz na wierzch zawiń ponownie w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika.
- Dno tortownicy (26 cm) lub formy prostokątnej wyłóż papierem do pieczenia.
- Boki wysmaruj dokładnie miękkim masłem, tak aby ciasto łatwiej od nich odeszło.
- Ciasto pokrój nożem na mniejsze kawałki, przełóż do formy i dokładnie rozprowadź po spodzie. Zwróć koniecznie uwagę, aby spód sernika był wyrównany. Następnie włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na około 15 minut, aby się podpiekło.
- Do dzieży miksera lub dużej miski przełóż żółtka jaj oraz cukier. Utrzyj na puszystą jasną masę.
- Następnie rozpocznij dodawanie po łyżce sera - nie przerywając ubijania.
- Kolejno dodaj: cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Na końcu dodaj suche budynie i połącz ze sobą składniki.
- W drugiej misce ubij białka na puszystą pianę razem ze szczyptą soli. Tak przygotowaną pianę przełóż do masy serowej i za pomocą szpatułki wymieszaj ze sobą składniki.
- Masę serową wyłóż na przygotowany spód ciasta. Z zamrażalnika wyjmij drugą cześć ciasta i zetrzyj na tarce (grube oczka) na wierzch ciasta.
- Serniki piecz w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Sernik idealnie smakuje dwa dni po przygotowaniu. Możesz go upiec z wyprzedzeniem i podać podczas świąt.
Piernik świąteczny - przepis
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 50g orzechów włoskich
- 100g masła
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
- 2 łyżki kakao
- kandyzowana skórka pomarańczy
- sok z cytryny i pomarańczy
- szklanka mleka
- łyżka ziaren wanilii
- pół szklanki cukru brązowego
- łyżka sody oczyszczonej
- 1 op. kandyzowane owoce
- sól
Sposób przygotowania:
- Do garnka dodaj masło, mleko, cukier brązowy, ziarna wanilii i miód. Włącz gaz i rozpuść, aż połączą się składniki.
- Do miski dodaj kakao, mąkę, przyprawę do piernika, sodę. Składniki mokre dodaj do składników suchych. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że nie może być grudek. Masa musi być jednolita.
- Gotową przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj orzechy.
- Piecz ciasto przez 30 – 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopnii.
- W międzyczasie przygotuj lukier – cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Robiąc lukier pamiętaj, aby dodawać sok po łyżeczce – wówczas będziesz miała kontrole nad konsystencja.
- Upieczone ciasto polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Zobacz także:
- Moczka - prosty przepis. Sprawdź jak zrobić śląską zupę z piernika!
- Wigilijny kisiel gryczany - przepis krok po kroku
- Babeczki z makiem zamiast ciasta w sam raz na święta Bożego Narodzenia
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
podziel się: