Ciasta na ostatnią chwilę. Przepisy na wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny

Ciasta na ostatnią chwilę. Przepisy na wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny
Sekrety doskonałego makowca
Źródło: Dzień Dobry TVN
Coraz bliżej święta, ale brakuje pysznego, domowego ciasta na ten wyjątkowy czas? Z pomocą przychodzi kuchnia Dzień Dobry TVN i kucharz Szymon Czerwiński. Jak szybko zrobić wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny? Sprawdź przepisy krok po kroku.

Wigilijny makowiec - przepis

Składniki na wigilijny makowiec:

  • 600 g mąka pszenna 
  • 250 ml mleko
  • 50 g drożdże świeże
  • 200 g cukier drobny
  • 7 żółtka jaj „0”
  • 150 g masło
  • 1/2 sok z pomarańczy

Masa makowa:

  • 500 g masa makowa mielona
  • 1 op. kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 100 g orzechy włoskie

Lukier:

  • 200 g cukier puder
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki woda

Jak zrobić wigilijny makowiec?

  1. Mleko podgrzej w rondelku, następnie dodaj 90 g mąki i za pomocą rózgi połącz ze sobą składniki. Mieszaj energicznie do chwili uzyskania jednolitej masy. Ostudź, a następnie dodaj pokruszone świeże drożdże. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  2. Piekarnik nagrzej do 30 st. C. i włóż do niego przygotowany zaczyn na około 30 minut. 
  3. Żółtka wybij do miski, dodaj cukier i przy pomocy robota kuchennego ubij na jasną i puszystą masę.
  4. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Przez cały czas wyrabiania dodajemy mąkę - 500 g oraz rozpuszczone masło.
  6. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do piekarnika do wyrośnięcia na około 35 minut. 
  7. Orzechy włoskie siekamy nożem, dodajemy do nich połowę kandyzowanej pomarańczy, masę makową oraz sok z pomarańczy. Mieszamy, aż połączą się składniki na wspólną masę.
  8. Ciasto wyjmujemy na blat, który wcześniej posypaliśmy mąką. Rozwałkujemy ciasto i przekładamy na papier do pieczenia.
  9. Następnie wykładamy na nie przygotowaną masę makową i przy pomocy papieru do pieczenia zawijamy w roladę. Wstawiamy do piernika i zwiększamy temperaturę do 180 St. C. Pieczemy przez około 45 minut. Odstawiamy do wystudzenia. 
  10. W miseczce łączymy ze sobą cukier puder, sok z cytryny z wodą. Powstanie lukier którym należy posmarować ostygnięte ciasto.
  11. Wierzch udekorować pozostałą częścią skórki kandyzowanej z pomarańczy. 
Sernik królewski
Sernik królewski
Sernik królewski
Źródło: Ola Skowron/East News

Sernik królewski - przepis

Składniki na sernik królewski:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła zimnego
  • 2 żółtka jaja „0”
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera półtłustego twarogowego  z wiaderka czerwone
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 żółtek jaj „0”
  • 6 białek jaj „0”
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli

Jak zrobić sernik królewski?

  1. Do dzieży miksera (z hakiem) dodaj kolejno składniki: mąkę, masło, żółtka, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę.
  2. Zacznij mieszać ze sobą składniki. Wyrabiaj jak najkrócej jest to możliwe. 
  3. Połączone składniki w formie ciasta przełóż na blat kuchenny lub stolnicę zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około dwie godziny.
  4. Możesz również ciasto zrobić na wieczór i użyć go dopiero rano. 
  5. Schłodzone ciasto podziel na dwie części (spód i wierzch). Część, którą przeznaczysz na wierzch zawiń ponownie w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. 
  6. Dno tortownicy (26 cm) lub formy prostokątnej wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Boki wysmaruj dokładnie miękkim masłem, tak aby ciasto łatwiej od nich odeszło.
  8. Ciasto pokrój nożem na mniejsze kawałki, przełóż do formy i dokładnie rozprowadź po spodzie. Zwróć koniecznie uwagę, aby spód sernika był wyrównany. Następnie włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na około 15 minut, aby się podpiekło. 
  9. Do dzieży miksera lub dużej miski przełóż żółtka jaj oraz cukier. Utrzyj na puszystą jasną masę.
  10. Następnie rozpocznij dodawanie po łyżce sera - nie przerywając ubijania.
  11. Kolejno dodaj: cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Na końcu dodaj suche budynie i połącz ze sobą składniki. 
  12. W drugiej misce ubij białka na puszystą pianę razem ze szczyptą soli. Tak przygotowaną pianę przełóż do masy serowej i za pomocą szpatułki wymieszaj ze sobą składniki. 
  13. Masę serową wyłóż na przygotowany spód ciasta. Z zamrażalnika wyjmij drugą cześć ciasta i zetrzyj na tarce (grube oczka) na wierzch ciasta. 
  14. Serniki piecz w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Sernik idealnie smakuje dwa dni po przygotowaniu. Możesz go upiec z wyprzedzeniem i podać podczas świąt. 
Piernik świąteczny
Piernik świąteczny
Piernik świąteczny
Źródło: Ola Skowron/East News

Piernik świąteczny - przepis

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 50g orzechów włoskich
  • 100g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej 
  • 2 łyżki kakao
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • sok z cytryny i pomarańczy
  • szklanka mleka
  • łyżka ziaren wanilii
  • pół szklanki cukru brązowego
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 1 op. kandyzowane owoce 
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka dodaj masło, mleko, cukier brązowy, ziarna wanilii i miód. Włącz gaz i rozpuść, aż połączą się składniki.
  2. Do miski dodaj kakao, mąkę, przyprawę do piernika, sodę. Składniki mokre dodaj do składników suchych. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że nie może być grudek. Masa musi być jednolita.
  3. Gotową przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj orzechy.
  4. Piecz ciasto przez 30 – 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopnii.
  5. W międzyczasie przygotuj lukier – cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Robiąc lukier pamiętaj, aby dodawać sok po łyżeczce – wówczas będziesz miała kontrole nad konsystencja.
  6. Upieczone ciasto polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości