Gdzie je się kisiel z gryki na wigilię?
Kisiel z kaszy gryczanej tradycyjnie pochodzi z regionu pogranicza - Polesiu. Jednak nawet i nie w całym tym regionie jest znana. Głównie w okolicach Włodawy i Wisznic. Jest tradycyjnym, wigilijnym, postnym daniem podawanym podczas Bożego Narodzenia oraz w trakcie wielkiego postu. Niektórzy nazywają te danie polskim tofu.
Zobacz wideo: Nie ma świąt bez "Dziadka do orzechów"
Danie to popularne jest przede wszystkim w regionach przygranicznych z Białorusią. Bywa ona również smażona i pieczona.
Kisiel gryczany - przepis krok po kroku
Składniki:
- kasza gryczana - 500 g,
- woda - 2,5 l,
- drożdże - 10 g lub kromka chleba razowego,
- sól,
- cebula - 1 szt,
- masło - 15 g,
- olej lniany - 15 g.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
Sposób przygotowania:
- Grykę z drożdżami lub kromką chleba zalać wodą na 24 godziny i odstawić w ciepłe miejsce.
- Kiedy kasza gryczana się namoczy całość zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze na jednolitą masę.
- Całośc przelać przez sito i wybrać mniej zmielone kawałki. Masę - mleczko gryczane, przelać do garnka z grubym dnem i gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
- Kiedy masa będzie gęsta jak budyń całość przelać do naczyć i zostawić do ostygnięcia na 4-5 godzin, aby masa zesztywniała.
- Kiedy kisiel będzie sztywny pokroić go na prostokąty.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle.
- Kluseczki z kisielu podawać z cebulką, solą, polane olejem lnianym.
Zobacz także:
- Jak nie marnować pozostałego jedzenia po świętach? Przepisy na dania z resztek
- Dobry i smaczny fit makowiec? Przepis Anny Lewandowskiej to sposób, żeby zdrowo podjeść w święta
- Makiełki na wigilię - przepis na tradycyjne, świąteczne danie!
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Aksana Ban/Getty Images
podziel się: