Przepisy kulinarne

Wigilijny kisiel gryczany - przepis krok po kroku

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Galaretka z kaszy gryczanej
Aksana Ban/Getty ImagesWigilijny kisiel gryczany - przepis krok po kroku

Kisiel gryczany lub kisiel z gryki robi się z nieprażonej kaszy gryczanej. Jednak nie je się go tak, jak klasyczny kisiel - czeka się aż stężeje i robi z niego kluseczki. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne danie na wigilię. 

Gdzie je się kisiel z gryki na wigilię?

Kisiel z kaszy gryczanej tradycyjnie pochodzi z regionu pogranicza - Polesiu. Jednak nawet i nie w całym tym regionie jest znana. Głównie w okolicach Włodawy i Wisznic. Jest tradycyjnym, wigilijnym, postnym daniem podawanym podczas Bożego Narodzenia oraz w trakcie wielkiego postu. Niektórzy nazywają te danie polskim tofu. 

Zobacz wideo: Nie ma świąt bez "Dziadka do orzechów"

Nie ma świąt bez "Dziadka do orzechów"
Nie ma świąt bez "Dziadka do orzechów"
Dzień Dobry TVN

Danie to popularne jest przede wszystkim w regionach przygranicznych z Białorusią. Bywa ona również smażona i pieczona.

Kisiel gryczany - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kasza gryczana - 500 g,
  • woda - 2,5 l,
  • drożdże - 10 g lub kromka chleba razowego,
  • sól,
  • cebula - 1 szt,
  • masło - 15 g,
  • olej lniany - 15 g.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Sposób przygotowania:

  • Grykę z drożdżami lub kromką chleba zalać wodą na 24 godziny i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Kiedy kasza gryczana się namoczy całość zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze na jednolitą masę.
  • Całośc przelać przez sito i wybrać mniej zmielone kawałki. Masę - mleczko gryczane, przelać do garnka z grubym dnem i gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  • Kiedy masa będzie gęsta jak budyń całość przelać do naczyć i zostawić do ostygnięcia na 4-5 godzin, aby masa zesztywniała.
  • Kiedy kisiel będzie sztywny pokroić go na prostokąty.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle.
  • Kluseczki z kisielu podawać z cebulką, solą, polane olejem lnianym.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Aksana Ban/Getty Images

Pozostałe wiadomości