Dobry i smaczny fit makowiec? Przepis Anny Lewandowskiej to sposób, żeby zdrowo podjeść w święta

Anna Lewandowska
Anna Lewandowska
Źródło: Tomasz Urbanek/East News
Anna Lewandowska zadbała, by jej fani mieli zdrowe i smaczne święta. Przepis na makowiec w wykonaniu trenerki z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nawet przy stole wigilijnym planują liczyć kalorie. Ciasto zrobimy w kilku prostych krokach.

Zdrowy styl życia Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska jest w czołówce najbardziej znanych i docenianych polskich trenerek. To także autorka wielu książek i propagatorka zdrowego trybu życia. Sportsmenka jest autorytetem dla wielu Polek nie tylko ze względu na fitness, ale ostatnio także z uwagi na macierzyństwo i życie rodzinne. Gwiazda dobrze wie, jak ważne jest, żeby jej dzieci zdrowo się odżywiały. Sama zatem proponuje na swoim blogu zdrowe rozwiązania tradycyjnych potraw.

DD_20211218_Kuchnia_REP
Maślana kuchnia Mateusza Gesslera
Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na fit makowiec Anny Lewandowskiej

Na blogu trenerki Diet & Training by Ann znajdziemy mnóstwo rozwiązań, które pomogą zadbać o zdrowy tryb życia. To także dobre miejsce dla tych, którzy nie mają polotu w gotowaniu. Wśród smacznych i prostych przepisów jakiś czas temu gwiazda umieściła także ten na świąteczny makowiec.

Składniki na fit makowiec Anny Lewandowskiej:

  • 250 g mielonego maku
  • 1 ½ szklanki mleka roślinnego
  • 6 jajek
  • szczypta soli morskiej
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 400 g jabłek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 2 garście rodzynek
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 garść płatków migdałów

Sposób przygotowania makowca Anny Lewandowskiej:

  • 1. Mak przelewamy gorącą wodą, a następnie płuczemy go na sitku o drobnych oczkach. Przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem mleka roślinnego około pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy mak z ognia, kiedy przestygnie, mielimy go w malakserze.
  • 2. Białka jaj z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. Masło mieszamy z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią.
  • 4. Jabłka trzemy na tarce. Mieszamy je ze zmieloną masą makową, mąkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy.
  • 5. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Makowiec pieczemy przez około 40 minut w 180°C.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości