Przepisy kulinarne

Babeczki z makiem zamiast ciasta w sam raz na święta Bożego Narodzenia

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko

Święta już za chwilę, a jak Boże Narodzenie, to nie może zabraknąć dań z maku. Sprawdź przepisy na kruche babeczki z nadzieniem makowym i makowe babeczki z lukrem. To ciekawa i pyszna alternatywa dla ciast na Boże Narodzenie.

Kruche babeczki z makiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 200 g,
  • masło (zimne) - 150g,
  • cukier puder - 50 g,
  • szczypya soli,
  • masa makowa - 500 g,
  • opcjonalnie bakalie i ulubione orzechy,
  • zmielone migdały - 125 g,
  • jajko

Dodatkowo: jajko do posmarowania babeczek, foremki na muffinki, cukier puder do posypania.

Święta

Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świątDzień Dobry TVN
wideo 2/10

Kruche babeczki z makiem - sposób przygotowania:

  1. 1Mąkę i pokrojone na plasterki zimne masło przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli i cukier puder.
  2. 2Całość zagniatać, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt sucho - można dodać 2-5 łyżek zimnej wody.
  3. 3Ciasto zawiąć w folię i włożyć do lodówki na 30-45 minut. Uważać, aby nie zamarzło.
  4. 4Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza.
  5. 5Do masy makowej dodać migdały i jajko. Całość dokładnie wymieszać.
  6. 6Foremki wysmarować roztopionym masłem lub olejem.
  7. 7Ciasto rozwałkować na grubość od 1 do 2 cm. Wykrawać tak, aby kawałki ciasta pasowały do foremek, a następnie wykładać ciasto do formy.
  8. 8Foremki z ciastem wypełnić masą makową. Na wierzch wyłożyć wykrawane ozdobnie kawałki ciasta, np. wykrawaczkami do bożonarodzeniowych ciastek.
  9. 9Całość posmarować rozkłóconym jajkiem.
  10. 10Piec przez około 30 minut.
  11. 11Gotowe babeczki można dodatkowo ozdobić cukrem pudrem.

Makowe babeczki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mak mielony suchy - 250 g,
  • mleko -250 ml,
  • jajka - 2,
  • olej roślinny - 125 ml,
  • mąka pszenna - 240 g,
  • proszek do pieczenia - 10 g,
  • soda oczyszczona - 5 g,
  • cukier - 125 g,
  • cynamon, mielone goździki i kardamon (opcjonalnie),
  • lukier (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. 1Mleko podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Zalać nim mak, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
  2. 2Do namoczonego maku dodać jajka, olej i połączyć składniki.
  3. 3Suche składniki wymieszać ze sobą i dodawać powoli do masy tak, aby powstała jednolita masa.
  4. 4Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. 5Masę przelewać do foremek na babeczki. Piec przez około 25 minut.
  6. 6Opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Sprawdź, jak zrobić lukier: Lukier pomarańczowy – sposób przygotowania i pomysły na zastosowanie

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

Pozostałe wiadomości