Babeczki z makiem zamiast ciasta w sam raz na święta Bożego Narodzenia

Babeczki
Babeczki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Święta już za chwilę, a jak Boże Narodzenie, to nie może zabraknąć dań z maku. Sprawdź przepisy na kruche babeczki z nadzieniem makowym i makowe babeczki z lukrem. To ciekawa i pyszna alternatywa dla ciast na Boże Narodzenie.

Kruche babeczki z makiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 200 g,
  • masło (zimne) - 150g,
  • cukier puder - 50 g,
  • szczypya soli,
  • masa makowa - 500 g,
  • opcjonalnie bakalie i ulubione orzechy,
  • zmielone migdały - 125 g,
  • jajko

Dodatkowo: jajko do posmarowania babeczek, foremki na muffinki, cukier puder do posypania.

Święta

KOZUCHOWSKA_SWIETA
Źródło: Dzień Dobry TVN
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż

Kruche babeczki z makiem - sposób przygotowania:

  1. Mąkę i pokrojone na plasterki zimne masło przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli i cukier puder.
  2. Całość zagniatać, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt sucho - można dodać 2-5 łyżek zimnej wody.
  3. Ciasto zawiąć w folię i włożyć do lodówki na 30-45 minut. Uważać, aby nie zamarzło.
  4. Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza.
  5. Do masy makowej dodać migdały i jajko. Całość dokładnie wymieszać.
  6. Foremki wysmarować roztopionym masłem lub olejem.
  7. Ciasto rozwałkować na grubość od 1 do 2 cm. Wykrawać tak, aby kawałki ciasta pasowały do foremek, a następnie wykładać ciasto do formy.
  8. Foremki z ciastem wypełnić masą makową. Na wierzch wyłożyć wykrawane ozdobnie kawałki ciasta, np. wykrawaczkami do bożonarodzeniowych ciastek.
  9. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem.
  10. Piec przez około 30 minut.
  11. Gotowe babeczki można dodatkowo ozdobić cukrem pudrem.

Makowe babeczki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mak mielony suchy - 250 g,
  • mleko -250 ml,
  • jajka - 2,
  • olej roślinny - 125 ml,
  • mąka pszenna - 240 g,
  • proszek do pieczenia - 10 g,
  • soda oczyszczona - 5 g,
  • cukier - 125 g,
  • cynamon, mielone goździki i kardamon (opcjonalnie),
  • lukier (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Zalać nim mak, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
  2. Do namoczonego maku dodać jajka, olej i połączyć składniki.
  3. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodawać powoli do masy tak, aby powstała jednolita masa.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. Masę przelewać do foremek na babeczki. Piec przez około 25 minut.
  6. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Sprawdź, jak zrobić lukier: Lukier pomarańczowy – sposób przygotowania i pomysły na zastosowanie

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości