Kruche babeczki z makiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka pszenna - 200 g,
- masło (zimne) - 150g,
- cukier puder - 50 g,
- szczypya soli,
- masa makowa - 500 g,
- opcjonalnie bakalie i ulubione orzechy,
- zmielone migdały - 125 g,
- jajko
Dodatkowo: jajko do posmarowania babeczek, foremki na muffinki, cukier puder do posypania.
Święta
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kruche babeczki z makiem - sposób przygotowania:
- Mąkę i pokrojone na plasterki zimne masło przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli i cukier puder.
- Całość zagniatać, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt sucho - można dodać 2-5 łyżek zimnej wody.
- Ciasto zawiąć w folię i włożyć do lodówki na 30-45 minut. Uważać, aby nie zamarzło.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza.
- Do masy makowej dodać migdały i jajko. Całość dokładnie wymieszać.
- Foremki wysmarować roztopionym masłem lub olejem.
- Ciasto rozwałkować na grubość od 1 do 2 cm. Wykrawać tak, aby kawałki ciasta pasowały do foremek, a następnie wykładać ciasto do formy.
- Foremki z ciastem wypełnić masą makową. Na wierzch wyłożyć wykrawane ozdobnie kawałki ciasta, np. wykrawaczkami do bożonarodzeniowych ciastek.
- Całość posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec przez około 30 minut.
- Gotowe babeczki można dodatkowo ozdobić cukrem pudrem.
Makowe babeczki - przepis krok po kroku
Składniki:
- mak mielony suchy - 250 g,
- mleko -250 ml,
- jajka - 2,
- olej roślinny - 125 ml,
- mąka pszenna - 240 g,
- proszek do pieczenia - 10 g,
- soda oczyszczona - 5 g,
- cukier - 125 g,
- cynamon, mielone goździki i kardamon (opcjonalnie),
- lukier (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Zalać nim mak, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
- Do namoczonego maku dodać jajka, olej i połączyć składniki.
- Suche składniki wymieszać ze sobą i dodawać powoli do masy tak, aby powstała jednolita masa.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Masę przelewać do foremek na babeczki. Piec przez około 25 minut.
- Opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Sprawdź, jak zrobić lukier: Lukier pomarańczowy – sposób przygotowania i pomysły na zastosowanie
Zobacz także:
- Makiełki na wigilię - przepis na tradycyjne, świąteczne danie!
- Pierogi wigilijne z makiem, czyli makowiki. Jak je przygotować i skąd pochodzą?
- Moczka - prosty przepis. Sprawdź jak zrobić śląską zupę z piernika!
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: