Święta już za chwilę, a jak Boże Narodzenie, to nie może zabraknąć dań z maku. Sprawdź przepisy na kruche babeczki z nadzieniem makowym i makowe babeczki z lukrem. To ciekawa i pyszna alternatywa dla ciast na Boże Narodzenie.
Kruche babeczki z makiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka pszenna - 200 g,
- masło (zimne) - 150g,
- cukier puder - 50 g,
- szczypya soli,
- masa makowa - 500 g,
- opcjonalnie bakalie i ulubione orzechy,
- zmielone migdały - 125 g,
- jajko
Dodatkowo: jajko do posmarowania babeczek, foremki na muffinki, cukier puder do posypania.
Święta
wideo 2/10
Kruche babeczki z makiem - sposób przygotowania:
- 1Mąkę i pokrojone na plasterki zimne masło przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli i cukier puder.
- 2Całość zagniatać, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt sucho - można dodać 2-5 łyżek zimnej wody.
- 3Ciasto zawiąć w folię i włożyć do lodówki na 30-45 minut. Uważać, aby nie zamarzło.
- 4Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza.
- 5Do masy makowej dodać migdały i jajko. Całość dokładnie wymieszać.
- 6Foremki wysmarować roztopionym masłem lub olejem.
- 7Ciasto rozwałkować na grubość od 1 do 2 cm. Wykrawać tak, aby kawałki ciasta pasowały do foremek, a następnie wykładać ciasto do formy.
- 8Foremki z ciastem wypełnić masą makową. Na wierzch wyłożyć wykrawane ozdobnie kawałki ciasta, np. wykrawaczkami do bożonarodzeniowych ciastek.
- 9Całość posmarować rozkłóconym jajkiem.
- 10Piec przez około 30 minut.
- 11Gotowe babeczki można dodatkowo ozdobić cukrem pudrem.
Makowe babeczki - przepis krok po kroku
Składniki:
- mak mielony suchy - 250 g,
- mleko -250 ml,
- jajka - 2,
- olej roślinny - 125 ml,
- mąka pszenna - 240 g,
- proszek do pieczenia - 10 g,
- soda oczyszczona - 5 g,
- cukier - 125 g,
- cynamon, mielone goździki i kardamon (opcjonalnie),
- lukier (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- 1Mleko podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Zalać nim mak, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
- 2Do namoczonego maku dodać jajka, olej i połączyć składniki.
- 3Suche składniki wymieszać ze sobą i dodawać powoli do masy tak, aby powstała jednolita masa.
- 4Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- 5Masę przelewać do foremek na babeczki. Piec przez około 25 minut.
- 6Opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Sprawdź, jak zrobić lukier: Lukier pomarańczowy – sposób przygotowania i pomysły na zastosowanie
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News