Przepisy kulinarne

Lukier pomarańczowy – sposób przygotowania i pomysły na zastosowanie

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Ciasto polane pomarańczowym lukrem
NataBene/Getty ImagesLukier pomarańczowy – jak go przygotować? Przepis

Ciasta, kruche ciasteczka i pierniczki najlepiej smakują polane lukrem. Ta pyszna cukrowa polewa nadaje wypiekom wspaniałego, słodkiego smaku, a ponadto zachowuje wilgoć wewnątrz ciast i zapobiega wysychaniu. Zobacz, jak łatwo przygotować pomarańczowy lukier do ciast.

Lukier pomarańczowy to pochodna tradycyjnego lukru cukierniczego, zwanego fachowo glazurą. W jej skład wchodzi jedynie cukier puder zmieszany z odrobiną wody. Przepis na lukier pomarańczowy to cukier puder i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, który w tym przypadku zastępuje wodę. Wzbogaca smak glazury i barwi ją na delikatny, jasnopomarańczowy kolor. W zależności od rodzaju wypieku, który chcesz ozdobić, do glazury pomarańczowej możesz dodać skórkę pomarańczową (startą lub kandyzowaną), płatki migdałowe albo wiórki kokosa – z każdym z tych dodatków lukier pomarańczowy komponuje się doskonale.

Lukier pomarańczowy – zastosowanie

Lukier pomarańczowy pasuje właściwie do każdego rodzaju wypieków. Doskonale smakuje w duecie z makowcami i torcikami makowymi. Glazurę pomarańczową możesz śmiało wykorzystać do dekorowania piernika i pierniczków bożonarodzeniowych – delikatny cytrusowy aromat polewy w połączeniu z przyprawami korzennymi daje fantastyczny efekt smakowy. Jeżeli pieczesz wielkanocne ciasteczka maślane, lukier pomarańczowy będzie idealnym wykończeniem. Jasny, pastelowy odcień glazury doskonale sprawdzi się jako baza na powierzchni mazurków. Polej lukrem każde z ciast, odczekaj, aż lukier zastygnie, a następnie, przy pomocy innych kolorów glazury maluj na mazurkach fantazyjne wzorki.

Szukasz polewy, która podkreśli delikatny smak twoich muffinek? Lukier pomarańczowy sprawdzi się w tej roli idealnie. Najlepiej pasuje do muffinek marchewkowych i tych o smaku dyni, świetnie sprawdza się też jako polewa do muffinek waniliowych czy czekoladowych, warto też wzbogacić nim smak muffinek z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Jak przygotować lukier pomarańczowy do ciasta?

Przepis na lukier pomarańczowy jest niezwykle prosty. Potrzebujesz jedynie szklanki cukru pudru, 3 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i 2 łyżek skórki z pomarańczy. Poniższy przepis wystarcza do polania dwóch średniej wielkości foremek keksowych ciasta piaskowego, jednej babki drożdżowej albo ok. 40 małych ciasteczek.

1. Pomarańczę przekrój na połówki. Z jednej z nich wyciśnij sok. 2. Wsyp do miseczki szklankę cukru pudru i stopniowo dolewaj do niej niewielkie ilości soku, cały czas mieszając. 3. Gęstość lukru możesz swobodnie regulować sokiem. Jeżeli glazura będzie zbyt gęsta i zbita, dolej więcej soku. Jeżeli lukier pomarańczowy wyjdzie zbyt rzadki, dosyp odrobinę cukru pudru i ponownie wymieszaj polewę. Kiedy uzyskasz pożądaną konsystencję, przerwij dolewanie soku. 4. Wrzuć do masy lukrowej dwie łyżki skórki z pomarańczy, raz jeszcze delikatnie wymieszaj i przystąp do dekorowania wypieków. Pamiętaj, że lukier pomarańczowy do ozdabiania ciast powinien mieć kremową, półpłynną konsystencję, do pisania na tortach musi być bardziej rzadki, jeżeli natomiast chcesz lepić z niego kształty, powinien być bardzo gęsty i plastyczny.

Wskazówki – co musisz wiedzieć, zanim przygotujesz lukier pomarańczowy do ciasta?

Nie musisz wykorzystać lukru od razu po przygotowaniu. Jeżeli chcesz udekorować nim ciasto dopiero następnego dnia, przelej lukier pomarańczowy do pojemniczka z przykrywką i schowaj do lodówki. Lukier pomarańczowy do ciast możesz zrobić przy pomocy miksera, jednak pamiętaj, żeby pracować nim na najmniejszych obrotach. Szybkie miksowanie sprawi, że zamiast glazury wyjdzie sztywna beza. Ucieranie lukru – zarówno przy pomocy miksera, jak i ręcznie, łyżką – powinno trwać minimum 15 minut. Po tym czasie glazura będzie miała puszystą i plastyczną konsystencję, dzięki czemu doskonale przylgnie do ciastek lub babki. Lukier pomarańczowy ucierany krócej nie przyklei się dobrze do powierzchni wypieków i odpadnie albo nie zastygnie zupełnie i będzie spływał. Jak się zorientować, że lukier pomarańczowy do ciasta jest gotowy? Glazura do polewania wypieków powinna być gęsta jak śmietana. Jeżeli po zanurzeniu łyżki w miseczce z lukrem polewa wolno z niej skapuje, a jej konsystencja nie rozpływa się na cieście, możesz przystąpić do ozdabiania całej powierzchni wypieku. Jeżeli chcesz, żeby lukier pomarańczowy miał bardziej nasycony kolor, podczas ucierania dodaj do polewy kilka kropel naturalnego soku z marchwi. Nie wpłynie to w żaden sposób na smak glazury, a dzięki tej prostej sztuczce lukier pomarańczowy będzie się pięknie prezentował na pierniczkach, ciastach i muffinkach.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: NataBene/Getty Images

Pozostałe wiadomości